English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Riječ urednika

Broj 103 / godina XVIII (zima 2016.)

Želje su konstanta koja nas prati cijeli život. No, kako se bliže Božić i Nova godina, njihov popis strelovito raste, a kupovina postaje imperativ. Zašto? Pa zato jer primamljive ponude trgovaca u ovo doba godine doslovno nameću trošenje kao nešto bez čega Božić i božićni blagdani ne mogu proći.
Kako odabrati pravi poklon, a ujedno se othrvati potrošačkom mentalitetu današnjice i ne pokleknuti za gotovim rješenjima koja u konačnici gube svoju prvotnu svrhu? Kako darovati nešto što će osobu dotaknuti na pravi način? Sigurna sam da ima onih koji će na ovakve prijedloge samo odmahnuti rukom, ali vjerujem kako će se mnogi zamisliti i pokušati u sebi pronaći dovoljno kreativnosti i odabiru poklona pristupiti na samo njima svojstven i jedinstven način. Naravno, to podrazumijeva dobro poznavanje osobe kojoj je dar namijenjen i istinsku želju da je iznenadite na originalan način. To može biti omiljeni mirisni kolač, ručno izrađeni ukras za božićno drvce, na tavanu pronađena i vašim rukama obnovljena stara uspomena, ručno ispleteni šal i rukavice, davno zaboravljena i uokvirena slika koja budi lijepe uspomene, ručno izrađena čestitka u koju ste zapisali sve ono zbog čega volite osobu kojoj je darujete (roditelja, supružnika, dijete, prijatelja, prijateljicu...) i još puno toga što ima posebnu emotivnu težinu i ostaje u sjećanju onoga kome ste dar namijenili. Tada naš osobni doprinos poprima novu dimenziju jer se mjeri količinom ljubavi koju smo uložili u osmišljavanje ideje i njezinu realizaciju, umjesto da smo odabrali instant rješenja koja se brzo zaboravljaju.
No, zašto ovako pristupati samo uoči blagdana kad tijekom cijele godine imamo priliku izazivati svoju kreativnost u istinskoj želji da usrećimo najmilije? Svaki dan je sam po sebi poklon, a ako ga "začinimo" sitnicama koje se ne mjere novcem, onda je to istinska sreća.
Nemojte tražiti tisuću i jedan razlog protiv. Potrudite se obogatiti svaki svoj dan pružajući lijepe trenutke najmilijima, jer će vam tada i zahvalan osmijeh na njihovu licu postati najomiljeniji poklon koji možete dobiti, a sve ostalo materijalno past će u drugi plan, ne samo vama, nego i njima. Vrijedi pokušati i uvidjeti da božićna bajka može trajati tijekom cijele godine. 

Sretan vam Božić i nova 2017.

Carmen Rivier-Zurak, dr. med.
Glavna urednica