English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Riječ urednika

Broj 107 / godina XIX (zima 2017.)

"Naša veličina ne leži toliko u mogućnosti da mijenjamo svijet, već u mogućnosti da mijenjamo sebe", Mahatma Gandhi.
Ne mogu si pomoći, volim mudre misli, pa sam zato zadnji uvodnik u ovoj godini i počela riječima mudrog čovjeka, koje me svaki put iznova podsjete da smo mi sami kreatori svoje sreće i da samo radom na sebi možemo sami sebi pomoći jer najbolje znamo svoje vrline i mane. Jedino smo mi upoznati sa svim svojim unutarnjim previranjima, koja netko sa strane može i ne mora razumjeti, a i zašto bismo ih dijelili s drugima. No, ako ih i podijelimo s nekim tko bi nas možda razumio, savjet koji bismo možda dobili bio bi rezultat njegova viđenja stvari koje je možda realnije, ali ne mora nužno biti u skladu s našim razmišljanjem. I, opet smo na početku, ili možda u još većem previranju. Dakle, sasvim je drukčije kad sami nešto spoznamo i donesemo odluku o djelovanju jer takav princip naša (pod)svijest više prihvaća, a očekivana promjena lakše je ostvariva kad znamo da nam nije nametnuta izvana. Naš unutarnji doživljajni svijet tada je ispunjen s mnogo više pozitivne energije i počinjemo se ponašati po sistemu perpetuuma mobile, dajući sami sebi vjetar u leđa i pojačavajući vlastito samopouzdanje. Možda ćemo djelovati po sistemu pokušaja i pogreške, no, zar i to nije jedan od principa učenja. Koliko li smo samo puta nešto naučili iz svojih pogrešaka. Problem nastaje u trenutku kad iz pogrešaka ne polučimo nikakvu pouku. E, tada treba dobro razmisliti koliko smo zapeli u svom unutarnjem vrtlogu nemira koji nam ne dopušta da jasnije vidimo rješenja koja su nam doslovno pred nosom.
Promjene nabolje dobre su za nas i za okolinu. Ali, ponekad, koliko god se mi mijenjali, okolina ne reagira na očekivan način. U tom slučaju moramo razmisliti ide li naša promjena u dobrom smjeru ili je vrijeme da se odmaknemo od svega što, unatoč našim naporima, ne uzvraća ispravnom mjerom.
No, u svemu tome, ne zaboravite biti dobri i prema sebi. Mijenjanje nikako ne znači automatizirano prihvaćanje, nego upravljanje samim sobom kako bi svaka situacija rezultirala win-win ishodom, kada su svi na dobitku. Nije to baš lako, ali vrijedi pokušati samima sebi pokazati svu svoju veličinu.

Želim vam sretne božićne blagdane, okupane pozitivnim vibracijama duše, a u novoj godini što više napretka na privatnom i poslovnom planu.

Carmen Rivier-Zurak, dr. med.
glavna urednica