English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Riječ urednika

Broj 108 / godina XIX (proljeće 2018.)

Iako je kalendarski počelo, proljeće je još uvijek nekako sramežljivo, a zima kao da ne može odustati od svoje vladavine. No, i njoj će doći kraj, kao i svemu što nas inače baš ne veseli. Tako je u prirodi - poslije kiše uvijek dolazi sunce, a tako je i u životu - nakon loših dana dođu i oni dobri, zbog kojih brzo zaboravimo one koji su prethodili. Ne mogu (ili ne želim) ni zamisliti kako bi bilo da nije tako.

Mijene su u nama, ali i svuda oko nas, i tako su životne. I koliko god nam u nekim situacijama odgovara da se ništa ne mijenja, promjene prije ili kasnije postaju dio naše svakodnevice, htjeli mi to ili ne. E, tu sad u praktičnom smislu stupa na snagu Darwinova teorija evolucije koja se poziva ponajprije na prirodni odabir ili selekciju koja pak uništava jedinke slabije prilagođene uvjetima života, a podupire one bolje prilagođene. Drugim riječima, ako želiš preživjeti, prilagodi se... O tome kako se nosimo s promjenama ovisi koliko će one utjecati na našu unutarnju ravnotežu i životni sklad. No, ako pri tome i padnemo, bitno je da ponovno ustanemo i krenemo dalje, bogatiji za još jednu pobjedu nad samim sobom i za još jedno životno iskustvo. Ustvari, tek odmakom vremena pomalo počinjemo razumijevati i shvaćati neke stvari te koliko su nas ti padovi izgradili i formirali ovakvima kakvi danas jesmo.

Kad vas nešto slomi, svakako ne donosite odluke naprečac, nego "prespavajte" dan, dva, tri ili koliko god treba dok vaš mentalni sklop ne smogne snage da se tome nečemu oduprete i ne pronađete motivaciju i snagu da ponovno ustanete.
U međuvremenu, radite na sebi, snažite svoj duh i svoje tijelo jer, što budete jači, možda će biti i manje "padova", a kad se i dogode, moguće je da ćete brže "ustati". Iskoristite proljetni uzlet i u skladu s njim procvjetajte i vi.

Carmen Rivier-Zurak, dr. med.
Glavna urednica