English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Riječ urednika

Broj 109 / godina XX (ljeto 2018.)

Pa ima li išta ljepše nego od rane zore uz cvrkut ptica čekati izlazak sunca, upijati mir i tišinu i smireno krenuti u novi dan!? Mnogi će reći da je to nedosanjan san (bi oni, ali ne mogu iz različitih razloga), ranojutarnji tipovi samo će se nasmiješiti jer je upravo to njihova svakodnevica, dok će pospanci mahnuti rukom i dalje loviti zadnje jutarnje minute kako bi ugrabili još malo sna prije brzinskog ustajanja i spremanja za posao, školu i slično.
Ako idete malo dalje od naizgled banalne konstatacije kakvi smo kad je riječ o ustajanju, onda se nemalo iznenadite kad shvatite da je tome sličan i vaš pristup obvezama i životu općenito. Osvještavanje te činjenice možda je trenutak za razgovor sa samim sobom u kojem možemo spoznati što bi bilo dobro mijenjati te što time dobivamo mi, ali i naša okolina, s kojom smo, htjeli to ili ne, svakodnevno povezani. No, iako svjesni činjenice da bi nešto trebalo mijenjati, ponekad u dubini duše uporno odbijamo promjenu kao takvu, možda zbog bojazni da gubimo dio svoga ja. Međutim, u startu pogrešno razmišljamo jer jedino sebe možemo svjesno mijenjati nabolje kako bismo iz okoline dobili ono što želimo. Dakle, upravo obrnuto od onoga što nam se na prvu loptu nameće. Kada snagom svoje volje mijenjamo sebe nabolje, to ujedno jača naše samopouzdanje i daje nam unutarnju snagu da ustrajemo. Dakle, vrijedi pokušati izaći iz zone udobnosti kako bismo napravili korak dalje na svom razvojnom putu.
Seobe prema jugu već su počele, a one prave tek slijede. Godišnji odmor je pred vratima. Pravo vrijeme da oslobođeni svakodnevnih pritisaka poradite na jutarnjem buđenju i, u skladu s tim, pristupu ostalim stvarima u svom životu. Isprobajte novu rutinu na odmoru i potrudite se nastaviti u istom ritmu i kad se vratite, unatoč teškoćama. Budite ustrajni jer, kad shvatite da vam je to prešlo u rutinu, bit ćete zadovoljni sami sobom, što će se svakako odraziti i na druge aspekte vašega života. Dakle, izađite iz zone udobnosti i naučite žuriti polako i na vrijeme.

Carmen Rivier-Zurak, dr. med.
Glavna urednica