Vi pitate - mi odgovaramo

 ostali članci
  

Odgovori na vaša pitanja

  

Odgovori na vaša pitanja

  

Odgovori na vaša pitanja

  

Odgovori na vaša pitanja

  

Odgovori na vaša pitanja

svi članci »

Anketa

 
U slučaju ispadanja kose, najprije biste potražili:
dodatak prehrani (vitamine i minerale za kosu)
šampon protiv ispadanja kose
lokalni tretman protiv ispadanja kose (losion)
savjet dermatologa
ništa od navedenoga



» Rezultati
» Ostale ankete
Pretraživanje
 
Newsletter
 

Vi pitate - mi odgovaramo

Odgovori na vaša pitanja

Podijeli

objavljeno u broju 55 (08/07)

DERMATOLOGIJA

dr. sc. Ivana Nola, dermatovenerolog, Zagreb
Petnaest mi je godina i nikad nisam imala problema s viškom kilograma, niti znala što su strije sve do ove godine. Uvijek sam bila visoka mršavica, no kad sam krenula u srednju školu, počela sam se naglo debljati. Tijekom godine dana dobila sam 15 kilograma i ljubičaste crte po bedrima i stražnjici, te shvatila da je riječ o strijama. U početku su bile male, no s vremenom su se povećavale i sada jako ružno izgledaju, kao da me netko bičevao. Rado bih se riješila tog problema, ali ne znam kako. Pročitala sam mnoge časopise, pretražila internet i temeljito se o njima informirala, ali baš nigdje nisam našla odgovor na pitanje mogu li se u potpunosti ukloniti i postoje li neke kreme koje bi ih barem djelomično prikrile. Je li istina da nema načina njihova uklanjanja?
Danijela

Strija je vid ožiljka koji nastaje naglim istezanjem kože (rast, debljina) i promjenom u vezivnom tkivu. Smisao tretmana je posebnim masažama (u mojoj ordinaciji radi se LPG Cellu M6) "jačati" oslabljeni kolagen, koji se dijelom može i regenerirati. To rezultira "zatezanjem" kože, čini je napetijom, pa time i ljepšom, a rezultat je manja upadljivost strija. Naravno, tretmani imaju više smisla kod strija s opuštenom kožom. Tretira li se mlada koža, može se samo djelomično regenerirati kolagen unutar strije, ali nema brzog "prolaženja" crvene i ljubičaste boje. Da bi izblijedjele, potrebno je vrijeme i dugotrajna uporaba krema protiv strije. U svakom slučaju, problem nije do kraja rješiv, jer nigdje u svijetu ne postoji tretman koji strije može u potpunosti ukloniti, nego se mogu samo ublažiti.

FIZIKALNA MEDICINA

prim. mr. sc. Porin Perić, spec. fizijatar - reumatolog, Zagreb
Imam 21 godinu i deformaciju kralježnice (skolioza) od rođenja. Na pregledu u Tuzli rečeno mi je da je posrijedi Scoliosis thoracalis et lumbalis idiopathica verosimilitas, da je deformitet rigidan i da će se povećati jer su narušeni biomehanički odnosi. Smatraju da je operacija nužna, ali da je moguća polovična korekcija, tj. da će grba na leđima biti dvostruko manja, bit ću viši za 5 - 6 cm, normalno ću se moći razvijati i spriječit će se daljnje krivljenje kralježnice. U suprotnom (bez operacije), nastavit će se krivljenje, oštetiti kralježnična moždina, smanjiti snaga u nogama...
Nisam mogao dobiti odobrenje za operaciju u Tuzli nego u Sarajevu. Ondje sam se javio profesoru koji je rekao da prije operacije trebam nositi steznik oko vrata šest tjedana kako bi se izbjegao epileptični napad. Objasnio je da je rizik da ostanem nepokretan jako velik te da dobro razmislim hoću li se podvrgnuti operaciji ili ne. Pitao me namjeravam li se ženiti jer je u tom slučaju bolje da se ne operiram, iz čega sam zaključio da postoji 90 posto šanse da nakon operacije ostanem nepokretan. Meni se više svidjelo ono što sam čuo u Tuzli, i na dobrom sam putu da dobijem odobrenje. Molio bih stručno mišljenje.
Armin

Prema podacima koje ste iznijeli, očito je posrijedi skolioza koju bi trebalo operirati, jer su oba liječnika spominjala tu mogućnost. Također je očito da je riječ o jače izraženoj skoliozi, koja, osim na biomehaniku, može djelovati i na određene neurološke strukture u neposrednoj blizini kralježnice i spinalnog kanala. Za točniju procjenu trebalo bi navesti stupanj skolioze (u stupnjevima po Cobbu) i svakako konzultirati ortopede koji se bave tom problematikom. U Hrvatskoj bih preporučio prof. Vladimira Kovača u KB-u Dubrava u Zagrebu.

INTERNA MEDICINA

prim. Igor Kovačević, spec. internist - gastroenterolog, Zagreb
Već dulje vrijeme muči me upala. Dijagnosticiran mi je Helicobacter pylori, nakon čega sam prošao trojnu terapiju, koja nije pomogla. Mikrobiološki nalazi: Ampicilin < 0.016 mikrog/ml, Klaritromicin 0.125 mikrog/ml, Metronidazol 0.25 mikrog/ml, Tetraciklin 0.023 mikrog/ml, Moksifloksacin 0.016 mikrog/ml. Nalaz biopsije: U komadiću sluznice želuca korpusnog tipa epitel foveola pokazuje reparatorno degenerativne promjene sa žarištima površinske disocijacije i displazije 1. stupnja, dok se u lamini propriji nalazi mjestimični edem, dilatirane subepitelne kapilare te površinski dosta gusti miješani upalni infiltrat. Subglandularno jedan limfatički folikul. Pokoji intraepitelni granulocit. HP+++. Možete li mi reći koliko je ozbiljno.
D. G.

Infekcija Helicobacterom pylori vjerojatno je jedna od najčešćih u svijetu. Bakterija se nastanjuje u želucu, gdje može uzrokovati gastritis, čir želuca i dvanaesnika, ali i dovesti do razvoja želučanog karcinoma i limfoma. U novije vrijeme povezuje se i s dispepsijom, razvojem anemije, a može uzrokovati i niz promjena izvan probavnog sustava. H. pylori dokazuje se pomoću različitih testova, od kojih je jedan direktno uzimanje uzorka želučane sluznice. Bakterija se liječi tzv. trojnom terapijom koja se sastoji od jednog inhibitora protonske pumpe (sprječava lučenje želučane kiseline, a inače se upotrebljava za liječenje gastritisa i čira), te kombinacije najčešće dvaju antibiotika, koji se većinom uzimaju tjedan dana, katkad i dulje. S obzirom na to da je kod vas već jednom provedeno liječenje koje nije bilo uspješno, učinjena je i dodatna pretraga - antibiogram, koji upućuje na osjetljivost H. pylori na pojedine antibiotike. Prema nalazu, i ovisno o vrsti lijekova koji su prvi put primijenjeni u pokušaju eradikacije H. pylori, vaš će gastroenterolog izabrati novu kombinaciju lijekova kojom će ponoviti liječenje. S obzirom na to da nalaz biopsije upućuje na promjene želučane sluznice koje su posljedica infekcije H. pylori, bit će potrebne i povremene endoskopske kontrole uz biopsiju radi praćenja bolesti.

KIRURGIJA

prim. mr. sc. Dubravko Huljev, spec. plastične i rekonstruktivne kirurgije, Zagreb
Zbog ingvinalne hernije na desnoj strani tijekom godine dana operiran sam tri puta na istome mjestu. Prvi put posrijedi je bila direktna hernija, a drugi (nakon šest mjeseci) indirektna, i tada mi je stavljena mrežica. Nakon pet mjeseci dobio sam herniju inkarceratu K40 i napravljena mi je hernioplastika. Sada, nakon osam mjeseci, opet imam herniju na istome mjestu, pa me zanima gdje mogu riješiti svoj problem.
Ivan

Ponovni nastanak hernije (bruh, kila) jedna je od komplikacija operativnog zahvata hernioplastike. Ne postoji operativna metoda rješavanja hernije koja nema određeni postotak recidiva. Recidiv ovisi o mnogo čimbenika, kao što su tjelesna konstitucija, veličina hernije, kvaliteta tkiva i mišića, debljina, tjelesne aktivnosti u postoperativnom tijeku, naprezanja trbušne stjenke nakon operacije (kašljanje), kirurška tehnika... Nema, dakle, kirurške metode koja jamči 100-postotni uspjeh i nakon koje ne bi bio moguć ponovni nastanak hernije. U vašem slučaju jedina je mogućnost ponovni operativni zahvat. Preporučujem da se javite na pregled plastičnom ili abdominalnom kirurgu u kliniku najbližu mjestu stanovanja ili da na pregled u ambulantu za plastičnu kirurgiju Opće bolnice Sveti Duh u Zagrebu.

OFTALMOLOGIJA

dr. sc. Nadežda Bilić, spec. oftalmolog, Zagreb
Imam 48 godina i posljednjih sedam godina nosim naočale za rad i gledanje na blizinu. Nikad prije nisam nosila naočale za gledanje na daleko, niti mi je bilo rečeno da imam astigmatizam, ali posljednji pregledi pokazali su znatne promjene. Oftalmolog mi je, naime, rekao da jednim okom loše vidim na daljinu, a drugim na blizinu, ali optičar mi je napravio svoju kompjutorsku analizu za progresivne naočale i utvrdio sljedeće:
Za daljinu:
Do - Dsph +0.25, Dsyl -0.50, Axis 95, Pris 0.5 Basis Dolje
Lo - Dsph -0.25, Dcyl -0.50, Axis 85, Pris 0.5 Basis Dolje
Za blizinu: (Dsph, Dcyl, Axis, Pris, Basis)
Do +2.50, -0.50, 95, 0.5, dolje
Lo +2.00, -0.50, 85, 0.5, dolje.
Progresivne naočale nosim tjedan dana i prvi problemi ljuljanja i mrtvih kutova su iza mene, ali iznimno teško pronalazim oštrinu gledanja na zaslonu računala i po radnom stolu. Odlično vidim na daljinu, no za čitanje imam premali prostor, tako da moram pomicati glavu lijevo-desno da bih mogla čitati tekst u jednom redu, a dok to činim, taj red se ljulja. Zanima me zašto sam uz cilindre dobila i prizme i čemu one služe, te koliko će to otežati prilagodbu, koja, kažu, treba trajati punih mjesec dana.
Jesam li dobila najbolje što mom vidu treba ili ne? Napominjem da je cijena stakala (bez okvira) oko 4000 kuna.
D. P.

Na progresivne naočalne leće treba se prilagoditi. Katkad taj proces traje i do mjesec dana, a katkad samo nekoliko dana. Pacijent doista mora biti ustrajan u tome, pogotovo ako uz astigmatizam treba ugraditi i prizme. One se ugrađuju kod osoba koje imaju određeni kut škiljenja, vjerojatno zaostao još od djetinjstva, pa on stvara teškoće pri gledanju. Takve naočalne leće uvijek su skupe, jer je njihova izrada tehnološki zahtjevna, no ako ih se sačuva od grebanja ili padanja, mogu potrajati i do nekoliko godina. Uz takve progresivne naočale preporučuju se i izdvojene samo za čitanje, jer je često donji dio preuzak za čitanje pri ležećem položaju ili kad smo zavaljeni u fotelji. Mnoge tvrtke za izradu progresivnih leća daruju pacijentu dodatni par naočalnih leća za čitanje. Što se tiče micanja glavom, danas postoje moderni aparati koji upravo očitavaju miče li se kod gledanja više očima ili glavom, pa se prema tome i podešavaju tzv. individualni progresivi kod kojih takvih teškoća praktički nema. Za bilo kakva dodatna pitanja možete se obratiti u polikliniku Bilić Vision, Ksaverska cesta 45, tel. 01/4678 444, od 9 do 19 sati.

OTORINOLARINGOLOGIJA

mr. sc. Krešo Zurak, spec. otorinolaringolog i plastični kirurg glave i vrata, Zagreb
Pitanje je vezano uz grlobolje i s tim povezan loš zadah, koji mi stvara probleme na privatnom i poslovnom planu. Kao dijete imao sam česte angine, ali roditelji nisu dopustili operaciju jer su smatrali da tonzile štite pluća. Sa 27 godina odlučio sam se na operaciju i sada je bolje. Upale nisu tako česte i jake, a i kad se dogode, grlo me ne boli. Međutim, nakon tih upala ostaje jako loš zadah. Nekad uzmem neki slabi antibiotik i onda je sve u redu, ali ne mogu stalno uzimati antibiotike zbog lošeg zadaha, zar ne? Postoji li neko drugo rješenje?
I. Lj.

S obzirom na to da ste tonzilektomirani, zadah ne potječe od tonzila. Savjetujem pregled specijalista otorinolaringologa kako bi se isključio neki drugi razlog neugodna zadaha iz usta. Ako se isključi, svakako treba posjetiti gastroenterologa, jer je najveći broj slučajeva neugodna zadaha iz usta uzrokovan vraćanjem sadržaja iz donjih dijelova probavnog sustava.