English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Reumatologija

 ostali članci
  

Pretjerana reakcija na hladnoću

  

Reumatološka ordinacija

  

Osteopatija - povratak izgubljene ravnoteže

svi članci »

Reumatologija

Razarajući pohod reumatoidnog artritisa

Podijeli

Autor:
prim. dr. sc. Porin Perić, spec. fizijatar
objavljeno u broju 33 (12/03)

Kao posljedica upalnih promjena javlja se nestabilnost zglobova koja vodi u progresivni razvoj tipičnih deformacija

Stranica: « 1 [2]

Što se dešava izvan zgloba?

U otprilike četvrtine bolesnika javljaju se reumatoidni čvorići, najčešće na vanjskoj strani lakta (slika 2a), odnosno unutarnjoj strani koljena, a predstavljaju znak nešto teže i aktivnije bolesti. Na očima se najčešće javlja tzv. sicca sindrom - suhoća očiju uz osjećaj grebanja ispod vjeđa. Na plućima je moguć razvoj upale poplućnice i plućne fibroze. Iako česte, promjene na srcu su bez simptoma. Najčešća hematološka promjena je pojava blage anemije koja korelira s upalnom komponentom bolesti.

Neizlječiva i varijabilnog tijeka

Prognoza i tijek RA su varijabilni. Treba naglasiti da nedostatak specifičnih bioloških markera može otežati dijagnozu RA. Ali, pažljivim pregledom i uzimajući u obzir kliničke i laboratorijske pokazatelje, koji se uklapaju u postojeće kriterije Američkog reumatološkog društva, moguće je postaviti dijagnozu.
I bolesnik i liječnik moraju biti pripravni na varijabilni tijek ove bolesti. Nakon postavljanja dijagnoze, pacijenti su često uplašeni, zamišljajući sebe u budućnosti kao potpuno invalidne i nepokretne. Pokušaji razuvjeravanja bolesnika da takav ishod zapravo nije uobičajen, omogućuju mu da se bori sa svojom bolešću i aktivno sudjeluje u vlastitom liječenju.
Nažalost, nema magičnog izlječenja tj. nikakvi specifični klimatski činitelji ili raznorazne dijete neće promijeniti tijek bolesti. Cilj liječenja jest očuvanje što dulje funkcionalne sposobnosti bolesnika za sve životne aktivnosti, drugim riječima smanjiti bol i nelagodu, očuvati snagu i funkciju zglobova, spriječiti nastanak deformiteta i liječiti sistemske komplikacije. Ovi ciljevi mogu se postići medikamentoznom terapijom, fizikalnom i radnom terapijom, a kada je to potrebno i hospitalizacijom.

Slika 2 - Izvanzglobne manifestacije RA

lijevo - reumatoidni čvorići (vanjska strana lakta)
desno - reumatoidni čvorići udruženi s početnom deformacijom prsta

Medikamentozno liječenje značajno se promijenilo zadnjih 10-15 godina. Budući se patološki proces odvija na nekoliko razina, primjenom "kombinirane terapije" (kombinacijom nekoliko lijekova) pokušava se djelovati na različite mehanizme bolesti. Budući se destruktivne promjene zglobova razvijaju vrlo rano, osobito u prve 2 godine trajanja bolesti, nastoji se specifičnom terapijom potisnuti upalni proces i spriječiti daljnji razvoj oštećenja. Danas se liječenje bazira na što ranije postavljenoj dijagnozi i početku kombinirane terapije s nekoliko temeljnih lijekova od početka bolesti. "Zlatni standard" u liječenju RA danas predstavlja metotreksat, imunosupresiv koji se daje u tjednim dozama. U svrhu potiskivanja upalne aktivnosti, od početka bolesti se primjenjuju i niske doze kortikosteroida. Uspješno se primjenjuju i lijekovi poput sulfasalazina i resochina, i, manje, soli zlata. Primjenu imaju i nesteroidni antireumatici (NSAR), koji imaju primarno analgetski (protiv bolova), ali i određeni protuupalni učinak. Danas na tržištu već postoje i NSAR s manje nuspojava u području probavnog sustava, a uz jednaku protuupalnu djelotvornost - koksibi ili COX-2 inhibitori. Danas su registrirani ili su u tijeku registracije novih lijekova koje nazivamo biološkim agensima.

U liječenju nezaobilazno mjesto imaju i metode fizikalne terapije i kineziterapije (terapeutske vježbe) s ciljem očuvanja funkcionalne sposobnosti bolesnika u svim fazama bolesti. Takvo liječenje treba biti strogo individualno, poštujući razne faze bolesti, već postojeća oštećenja zglobova, dob i spol bolesnika te opće srčano-žilne promjene.


Slika 3 - Karakteristične deformacije stopala

Kirurško liječenje RA može biti preventivno u ranoj fazi bolesti, ali i metoda izbora u kasnijoj fazi (npr. totalna endoproteza kuka, koljena i sl.).

Bez daljnjega, potrebno je staviti naglasak na potrebu što ranijeg prepoznavanja i dijagnosticiranja reumatoidnog artritisa kao i početka što ranije diferentne kombinirane terapije radi što bolje i uspješnije kontrole bolesti. Uspjeh liječenja ovisi o vremenu postavljanja dijagnoze, sposobnosti liječnika da pravilno dozira medikamentozno liječenje i kontinuiranom provođenju metoda fizikalne terapije i kineziterapije.

Stranica: « 1 [2]