English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Tema broja

 ostali članci
  

Bolest nas mijenja

  

Problem globalnih razmjera

  

Uvodna riječ

svi članci »

Tema broja: Zdravstveni vodič 2011. - briga o zdravlju tijekom cijele godine

Briga o zdravlju traje cijelu godinu

Podijeli

Autori:
Ana Puljak, dr. med.
Marija Škes, prof. rehab.
objavljeno u broju 76 (02/11)

Kako nas zdravstveni problemi ne bi iznenadili, valja kontinuirano misliti na očuvanje zdravlja, 24 sata dnevno, 365 dana godišnje

Stranica: « 1 [2] 3 »

SVIBANJ

Zdravo je smijati se - Prva nedjelja u svibnju posvećena je Svjetskom danu smijeha. Stara izreka kaže kako je smijeh jedna od najozbiljnijih stvari na svijetu. Dokazano je da smijeh pozitivno utječe na zdravlje u fizičkom i psihičkom smislu. Potrošnja energije u nekoliko minuta smijeha jednaka je količini potrošene energije nakon 15 minuta vježbanja na sobnom biciklu. Smijte se s prijateljima, pogledajte komediju ili pročitajte nešto zabavno!

Prevencija ipak najvažnija - Obavite preventivni pregled u Centru za preventivnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar" i dođite po individualni savjet i program prilagođene prehrane i tjelesne aktivnosti. Za savjet ili pomoć javite se u Savjetovalište za zdravlje Službe za javno zdravstvo Zavoda (telefon 01/4696 176, utorkom i četvrtkom od 12 do 15 sati).

Ne zaboravite kretati se - Međunarodni dan tjelesne aktivnosti obilježava se 10. svibnja, a Svjetski dan sporta 26. svibnja. Uključite se u neki oblik tjelesne aktivnosti. Jer određena razina tjelesne aktivnosti važna je u prevenciji i korekciji: gojaznosti, blage arterijske hipertenzije, šećerne bolesti neovisne o inzulinu, povišene razine masnoća u krvi i čimbenika opasnosti za razvoj bolesti srčano-žilnog sustava, u podlozi kojih postoji aterosklerotski proces (vrlo bitan za razvoj koronarne bolesti srca). Imajte na umu da su te bolesti među vodećima u suvremenoj civilizaciji.
Suvremeni javno-zdravstveni pristup tjelesno aktivnom načinu življenja uključuje promicanje umjerene tjelesne aktivnosti u ukupnom dnevnom trajanju od 30 minuta, i to svakodnevno. Umjerenom svakodnevnom aktivnošću možete poboljšati zdravlje i kvalitetu života, te ujedno prevenirati razvoj mnogih kroničnih bolesti. Dodatne zdravstvene učinke možete postići većom količinom redovite aktivnosti uključivanjem u organizirane oblike tjelesnog vježbanja.

Debljina je javnozdravstveni problem  - U povodu Europskog dana debljine uključite se u preventivne preglede uz savjet liječnika i napravite kontrolu krvnog tlaka, šećera i kolesterola, izmjerite indeks tjelesne mase (ITM) i vitaminsko-mineralni status te prekontrolirajte EKG.

Prestanak pušenja je svjetski trend - Potkraj svibnja obilježava se Svjetski dan nepušenja (31. svibnja). Uključite se u preventivne aktivnosti radi suzbijanja pušenja kao glavnog i, što je jako važno, izbježiva čimbenika rizika za nastanak brojnih bolesti u lokalnoj zajednici, a posebno u borbi protiv pasivna pušenja. Pušenje uzrokuje razvoj zloćudnih bolesti, mnoge ozbiljne respiratorne i kardiovaskularne bolesti, kako u odraslih osoba tako i u djece, te često dovodi do prijevremene smrti. Zainteresirani pušači koji žele prestati pušiti mogu potražiti profesionalnu pomoć u Školi nepušenja Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" na telefon 01/6521 088 ili 01/6521 083.

LIPANJ

Poštujmo prirodu i njezine zakonitosti - Svake godine obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša (5. lipnja). Svjesni promjena u okolišu, kojima već dugo i svakodnevno svjedočimo, svatko od nas je pozvan da osobnim angažmanom pridonese očuvanju čovjekove okoline, a time i vlastitog zdravlja.

Darujmo krv - možda će i nama sutra trebati - Svake godine 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi, sa željom da se oda počast svim darivateljima krvi, ali i da se potakne aktualne i potencijalne darivatelje na redovito, dobrovoljno i neplaćeno darivanje krvi, jer su oni glavni oslonac sigurnih zaliha krvi, čime se smanjuje rizik od infekcija koje se prenose transfuzijom (HIV i hepatitis).

Sunce i vrućina – ubitačna kombinacija - Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu i boravak na otvorenome od 10 do 17 sati, jer je rizik nastanka melanoma povezan s prekomjernim izlaganjem kože ultraljubičastim zrakama. Obratite pozornost na svoju kožu i u ovisnosti o tipu kože zaštitite se kremama s odgovarajućim zaštitnim faktorom i prikladnom odjećom. S obzirom na to da svjetlija put znači povećan rizik za razvoj karcinoma, njezinu zaštitu treba dodatno pojačati. Posebno je važno zaštititi dječju kožu, kao i obratiti pozornost na zaštitu očiju, jer izloženost ultraljubičastim zrakama povećava rizik za razvoj katarakte.
Pridržavanje mjera prihvatljiva ponašanja i umjerena izlaganja prirodnom i umjetnom ultraljubičastom zračenju, nužno je zbog:

  • smanjenja rizika pojave raka kože u kasnijoj životnoj dobi
  • smanjenja oštećenja vida
  • smanjenja oštećenja imunosnog sustava
  • poboljšanja kvalitete života
  • reduciranja troškova liječenja
  • produljenja očekivanog trajanja života.

SRPANJ

Vrućina i ugrožene skupine ne idu skupa - Kako se i tijekom srpnja vrućine nastavljaju, svakako primjenjujte preporuke koje se objavljuju u sredstvima javnog priopćavanja, a vezane su uz visoke temperature i visok indeks ultraljubičastog zračenja. Posebno su namijenjene ugroženim skupinama, kao što su osobe starije životne dobi, kronični bolesnici, trudnice i djeca.

Zamijenite automobil biciklom - Dan biciklista obilježava se 20. srpnja. Ostavite barem na taj dan automobil i krenite biciklom u avanturu. Mijenjajte svijest i navike samih sebe i svojih najbližih, a sve s ciljem promicanja zdravlja te osiguranja bolje i zdravije okoline u kojoj živimo. Ako je moguće, vozite se biciklom na posao dva puta tjedno, organizirajte obiteljske izlete u prirodu ili park – biciklom. Pazite na dovoljan unos tekućine.

Ne ljenčarite, aktivirajte um i tijelo - Uključite se u sportsko-rekreacijske sadržaje koji se tijekom ljeta organiziraju za odrasle i djecu (besplatno vježbanje, joga, tai chi chuan, sljemenski maraton…), radionice astronomije, fotografije, speleologije, organizirana predavanja o zaštiti okoliša i obnovljivim izvorima energije.

Iskoristite bogatstvo boja - Promijenite način prehrane - jedite dovoljne količine voća i povrća! Posljedice nepravilne prehrane su porast šećerne bolesti tipa 2, pretilosti i bolesti cirkulacijskog sustava, što je i vodeći uzrok smrtnosti u Zagrebu. Suprotno, prehrana bogata voćem, povrćem i vlaknima, a s manje zasićenih masti, smanjuje rizik od nastanka srčano-žilnih bolesti, šećerne bolesti, pretilosti i raka.

KOLOVOZ

Dojenje je super - S ciljem poticanja rodilja na dojenje, kako bi se unaprijedilo zdravlje djece, od 1. do 7. kolovoza obilježava se Svjetski tjedan dojenja. Ako ste postali majka, učinite veliku dobrobit za zdravlje svoga djeteta - dojite ga! Dojenje pojačava imunost djeteta i ima niz drugih pozitivnih zdravstvenih učinaka na njegovo zdravlje. I ne samo to. Dojenje donosi dobrobit i majci, pojačava bliskost s djetetom i pruža veliko emocionalno zadovoljstvo. Uključite se u program Baby-Friendly i pomozite prijateljima, kolegama i svojoj zajednici da pronađu svoj put za primjenu programa Deset koraka do uspješna dojenja - uključite se u rad grupa za potporu dojenja, zahtijevajte promjene u zdravstvenom sustavu, mijenjajte stvari na lokalnoj razini.

Smanjite unos soli - Krajem kolovoza obilježava se Dan više bilja, manje soli (29. kolovoza). Priključite se inicijativi za smanjenje udjela soli u hrani pod motom "Manje soli - više zdravlja". Promijenite prehrambene navike i smanjite količinu soli u hrani na 6 g/dan (1½ čajna žličica) za odrasle osobe, a za djecu od jednog do sedam grama dnevno, ovisno o dobi! Prekomjerna upotreba soli jedan je od glavnih uzroka povišena krvnog tlaka. Imajte na umu da je veći dio soli koji unosimo u organizam skriven u gotovoj ili polugotovoj hrani. Izbjegavajte suhomesnate proizvode, paštete, tvrde sireve i sirne namaze, grickalice (poput čipsa, štapića, kikirikija, pistacija), gotove umake, senf, majonezu, hamburger, juhe iz vrećice… Pri odabiru namirnica birajte one s manjim udjelom natrija (do 120 mg natrija na 100 grama hrane). Dajte prednost svježoj hrani (voće, povrće, meso, mlijeko i jogurt) jer sadrži malo natrija.

Stranica: « 1 [2] 3 »