English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Otorinolaringologija

 ostali članci
  

Nos - više od funkcije disanja

  

Tonzilarni problem u svakodnevnoj praksi

  

Što sve može snaći žlijezde slinovnice

svi članci »

Otorinolaringologija

Promuklost - simptom koji se čuje

Podijeli

Autor:
prof. dr. sc. Santa Večerina Volić, dr. med., spec. otorinolaringolog i fonijatar, redovni profesor otorinolaringologije Medicinskog fakulteta u Zagrebu, pročelnica Fonijatrijskog centra ORL klinike Šalata - Referentnog centra za fonijatriju Ministarstva zdravstva RH
objavljeno u broju 28 (2/03)

Kada čujemo promukli glas odmah pomišljamo na bolesne promjene na glasnicama. Promukli, patološki glas svakako je posljedica nekih morfoloških promjena glasnica (akutne i kronične upale, polipi, čvorići, ciste, rizične leukoplakične lezije, degenerativne promjene, tumori - najčešće karcinomi), ali može biti i posljedicom funkcijskih promjena (pareza i paraliza glasnica, spazam  ili mlohavost glasnica).
Međutim, mora se istaknuti da spomenute morfološke promjene na glasnicama nastaju kao posljedica određenih procesa u cijelom vokalnom sustavu te da glasnice nije moguće izolirano promatrati. Tako, na primjer, trajni vokalni noduli (čvorići na glasnicama) i polipi mogu nastati i kao posljedica forsirane glasovne proizvodnje za vrijeme "banalne" virusne infekcije gornjih dišnih putova. Naime, kongestija nosa i epifarinksa reducira rezonantne prostore, što dovodi do promjena u glasovnom spektru te se glasovna produkcija ostvaruje forsiranjem glasnica i mišića grkljana (larinksa). Takva glasnička hiperaktivnost hiperemičnih glasnica, osim do vokalnih nodula, može dovesti i do trajnih varikoziteta glasnica, teleangiektatičnog polipa, rupture vezivnih niti glasnica i gubitka elasticiteta glasnica i, naravno, do kroničnog laringitisa. Tom patološkom krugu pridonosi i slijevanje sekreta iz nosa i epifarinksa te potreba stalnog iskašljavanja i pročišćavanja grkljana, što dodatno iritira i traumatizira glasnice.

Takva klinička iskustva motivirala su nas na terminološku inovaciju - "syndroma rhinolaryngeale" - čime želimo naglasiti učinak promjene u gornjem dijelu dišnog sustava na fonaciju (govor). Taj učinak je momentalan (jer je bolesnik promukao) i trajan (jer forsirana fonacija u tom stanju dovodi i do trajnih posljedica). Štoviše, bolesnici s kroničnim rinitisom (vazomotorni alergijski i nealergijski rinitis) imaju kronični rinolaringealni sindrom, jer se radi o trajnoj iritaciji glasnica sekretom i forsiranom fonacijom zbog redukcije rezonantnog prostora. Iz toga jasno proizlazi zaključak da na glasnice, kao vrlo osjetljive strukture zbog izloženosti velikoj fonatornoj dinamici, utječu i mnogobrojna zbivanja u cijelom vokalnom sustavu, a naravno i cijelom organizmu (primjerice promuklost kod hormonskih poremećaja ili psihičkog stresa).
Zbog svega navedenog, kada imamo virusnu (ili neku drugu) infekciju gornjih dišnih putova neophodno je šutjeti, postići odgovorajuću dekongestiju nosa i epifarinksa, eliminirati hipersekreciju i razrijediti sekret mukoliticima. Također je važno spriječiti suhi kašalj, odnosno suhi kašalj učiniti produktivnim i olakšati iskašljaj. Putem faringo-laringealnih refleksa, faringealna bol tipična za opisane infekcije pojačava laringealnu hiperkineziju i posljedičnu fonotraumu te je u tom smislu uputno ordinirati pastile za suzbijanje te boli i faringealne nelagode.

Promuklost je pojava i simptom raznih zbivanja u vokalnom i dišnom sustavu te je učinkovito liječenje promuklosti povezano s relevatnim liječenjem onih promjena koji tu promuklost uzrokuju ili potenciraju. Također, kao što svaki upaljeni organ mora mirovati, tako i kod akutne promuklosti, vezane uz patologiju gornjih dišnih putova, treba šutjeti. Šutnja ne znači šapat, jer je šapat aktivnost i to specifična aktivnost glasnica i grkljana. Dakle, osim uzimanja određenih lijekova, čija je važnost i mehanizam učinka na promuklost objašnjena, doslovce treba nekoliko dana provesti u šutnji.