English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Zimska depresija

Podijeli

Autor:
Dunja Veselko, dipl. oec.
objavljeno u broju 28 (2/03)

Zimska depresija

Zimi je važno poduzimati korake kojima ćemo ojačati svoje tijelo u borbi protiv depresije i bolesti koje nas vrebaju

Zašto ne volimo zimu? Što je to što nas čini neraspoloženima, tužnima i mrzovoljnima? Kraći dani, nedostatak svjetla i hladnoća koji prate zimske mjesece imaju utjecaja na naše raspoloženje. Premda ne možemo promijeniti vremenske prilike, možemo poduzeti neke korake kojima ćemo ojačati svoje tijelo u borbi protiv depresije i bolesti koje nas zimi vrebaju.

Prehlada i gripa

Zastrašujuća tromost koja nas obuzme tih tamnih, mračnih zimskih mjeseci često nas ne uspijeva osloboditi svog stiska čak ni dolaskom proljeća. Virusi su svuda oko nas, ali ne predstavljaju uvijek opasnost. Jak imunološki sustav lako će pobijediti u borbi protiv virusa. Naše bijele krvne stanice imaju sposobnost prepoznavanja i uništavanja bakterija i virusa prije nego što nanesu štetu našem tijelu te je stoga u našem interesu da im osiguramo sve potrebno za njihovu dobru funkciju:

 • Odmor - omogućite si dovoljno sna.
 • Tekućinu - voda, biljni čajevi, topli napitci s medom ili cimetom.
 • Smijeh - naš imunološki sustav najbolje funkcionira kada smo sretni.
 • Vitamin C - voće i povrće možda nisu toliko privlačni zimi, no nikako ih ne treba zaboraviti. Topla juha od povrća, svježe ili lagano kuhano voće te uzimanje dodatnih količina vitamina C
  (HERMES Cevitt), mogu pomoći našem tijelu u proizvodnji bijelih krvnih stanica.

Kašalj

Podražaj na kašalj ne smijemo zanemariti, jer kašljemo kada pluća pokušavaju izbaciti nakupljeni sekret iz dišnog puta. Postojanje sekreta karakteristično je za vrstu kašlja kojeg nazivamo produktivni ili mokri kašalj. Važno je odstraniti sekret iz dišnog puta jer otežava disanje, može dovesti do nadražaja želuca i izazvati povraćanje, a i dobra je podloga za razvoj mikroorganizama i komplikacija osnovne bolesti.
Suhi kašalj, koji iscrpljuje bolesnika, javlja se kao posljedica iritiranog tkiva u grlu i u osnovi je nekoristan jer ne postoji sekret koji treba iskašljati. Onemogućuje miran san, može uzrokovati bolove u prsnom košu zbog napinjanja međurebrenih mišića, predstavlja napor za bolesnika i stoga ga treba smiriti. Kad je kašalj već tu:

 • Vlažite grlo - koristite blage biljne pastile (Isla Mint/ Isla Moos) i pijte tople čajeve  s medom i limunom.
 • Liječite kašalj - koristite proizvode koji sadrže bršljan (Prospan sirup ili šumeće tablete), jer se mogu koristiti za liječenje produktivnog kašlja (razrjeđuje sekret i omogućuje njegovo lakše iskašljavanje) i suhog kašlja (smiruje podražaj na kašalj).

Hunjavica

Jeste li znali da sluz ima važnu ulogu u našem organizmu? Ona zarobljava mikrobe i podmazuje sluznicu dišnog sustava. To je dobro sve dok ne izmakne kontroli: stalno pun nos i cijeđenje sluzi niz grlo nisu baš zabavni. Zato:

 • Izbjegavajte mliječne proizvode - pomažu pri stvaranju sluzi.
 • Pijte puno tekućine da bi olakšali podmazivanje.
 • Cink pomaže jačanju imuniteta (HERMES Biolectra Zn).

Cirkulacija

Hrana za dobro raspoloženje
Špinat
- bogat je folnom kiselinom (vitamin B skupine) koja djeluje kao antidepresiv. Istraživanja su pokazala da nedostatak folne kiseline uvelike doprinosi depresiji i potištenosti.
Tuna i sjemenke suncokreta - bogati su selenom koji također djeluje kao pokretač dobrog raspoloženja. Nemojte pretjerati, jer selen u velikim dozama može biti toksičan.
Češnjak - dokazano je da ljudi koji konzumiraju češnjak ili ga piju u obliku tableta imaju manje problema s umorom, tjeskobom i razdražljivošću.
Kompleksni ugljikohidrati -  tjestenina, žitarice, kruh sa sjemenkama.

Jeste li zimogrozni ili možda skloni ozeblinama ekstremiteta? Kako natjerati krv da brže kola našim žilama i spriječi da naše ruke i noge promrznu te postanu osjetljive i sklone ozljedama i oštećenjima kože?
Odgovor je lagano i redovito vježbanje. Dovoljno može biti čak i pet minuta vježbe prije doručka, sljedećih pet oko ručka i brza šetnja do pošte u večernjim satima. Ili ubrzan hod gore-dolje po stepenicama nekoliko puta dnevno. U svakom slučaju, bilo što da pokrene krv na brže kolanje:

 • Topli biljni čajevi.
 • Udobne cipele - pretijesne cipele sprječavaju cirkulaciju!
 • Gingko biloba - najbolja biljka za poticanje cirkulacije. Ne uzimajte Gingko ako istodobno uzimate antikoagulanse poput acetilsalicilne kiseline.

Potištenost

Čak i u zimskim mjesecima važno je imati dovoljno svjetla za potrebe stimuliranja hipofize. Izađite van čak i kad je nebo prekriveno tmurnim oblacima, jer i tada zrake prodiru do vas i pomažu da se osjećate bolje. Ako znate da ste skloni tmurnim raspoloženjima, planirajte kretanje. Čak i blago vježbanje dobro je za protok krvi kroz naš mozak i dokazano djeluje na dobro raspoloženje.

 • Izađite na zrak - vjerujte, zbilja pomaže.
 • Humor - gledajte filmove koji vas nasmijavaju, čitajte knjige koje vas vesele, izbjegavajte depresivne prijatelje.
 • Pasiflora - ublažava stres i depresiju (vidi tablicu).