English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Mali, korisni savjeti

 ostali članci
  

Pravilna uporaba lijekova: međudjelovanja s alkoholom

  

Posebni proizvodi za vašu putnu ljekarnu

  

Pravilna uporaba lijekova: kalcij, magnezij i željezo

svi članci »

Mali, korisni savjeti

Pravilna uporaba lijekova: sredstva protiv kašlja i vitamin C

Podijeli

Autor:
Mirna Radošević, mr. pharm.
objavljeno u broju 35 (4/04)

Pravilna uporaba lijekova: sredstva protiv kašlja i vitamin C

Dragi čitatelji, u ovom ćemo broju govoriti o mogućim interakcijama koje mogu nastupiti u slučaju često korištenih sredstava protiv kašlja i vitamina C. Iako smo ušli u novo i drago nam godišnje doba, proljeće, na prelascima iz jednog razdoblja u drugo česte su prehlade i upale grla, obično praćene kašljem. I opće stanje može nam biti poremećeno pa je dobro nešto naučiti o pravilnoj primjeni vitamina C.

Acetilcistein

Acetilcistein jedan je od sekretolitika prve linije. Djeluje tako što razrjeđuje gustu i ljepljivu bronhijalnu sluz te posljedično olakšava iskašljavanje.
Interakcije s hranom - Nisu poznate niti opisane u literaturi.
Savjeti - Preporučuje se nakon jela uz minimalno pola čaše vode. Dodatan unos tekućine omogućuje učinkovitije razrjeđenje sekreta. Da bi razrjeđenje bilo optimalo, potrebno je u organizam unijeti do dvije litre tekućine na dan. Terapija acetilcisteinom ne bi smjela trajati dulje od deset dana.

Ambroksol i bromheskin

Danas se ambroksol i njegov metabolit bromheksin mnogo upotrebljavaju radi olakšanja iskašljavanja. Djeluju na smanjenje gustoće bronhijalnog sekreta i tako utječu na lakše izbacivanje sluzi koja se pojačano nakuplja kod upale dišnih puteva.
Interakcije s hranom - Nisu poznate ni opisane u literaturi.
Savjeti - Proizvodi produljenog djelovanja (tzv. retard oblici) trebaju se uzimati navečer nakon obroka, a ostali oblici nakon obroka prema uputi koja je priložena uz lijek. Kako bi se postiglo optimalno iskašljavanje, trebalo bi dnevno uzeti do dvije litre tekućine.

Antitusici

Dekstrometorfan, dihidrokodein, pentoksiverin... koriste se za smirivanje podražaja na kašalj. Sredstva protiv kašlja djeluju centralno tako da blokiraju centar za kašalj. Uzimaju li se u manjim dozama, kašalj se smiruje, a u većim se dozama potpuno blokira refleks kašlja.
Interakcije s hranom - Nisu poznate. Navedene supstancije mogu pojačati djelovanje alkohola.
Savjet - Preporučuju se noću. Prilikom primjene antitusika nikako se ne smije konzumirati alkohol. Moraju se kombinirati s dovoljim količinama tekućine. Terapija, osobito bez nadzora liječnika u slučaju samoliječenja, mora biti ograničena na najviše pet do sedam dana.

Askorbinska kiselina (vitamin C)

Vitamin C danas se primjenjuje naveliko. Njegova je osnovna uloga sprječavanje pojave skorbuta koji nastaje kao posljedica manjka vitamina C u organizmu. Dnevna je potreba za vitaminom C kod odrasle osobe oko 100 mg.
Mišljenja o uzimanju vitamina C u svrhu zaštite od viroza i jačanja imuniteta općenito vrlo su oprečna. Unatoč tome, iznimno se mnogo upotrebljava radi zaštite od bolesti i u stanjima pojačane potrebe za vitaminima kao što su trudnoća, dojenje, starija životna dob, oporavak nakon bolesti, pojačan tjelesni napor... U svrhu prevencije koriste se doze od 50 do 200 mg, a u terapijske svrhe od 400 do 1000 mg vitamina C.
Interakcije s hranom - Nisu poznate. Međutim, dugotrajno uzimanje visokih doza može oštetiti bubrege. Dobro je znati da se velike doze prirodnog vitamina C nalaze u rajčicama, citrusima i krumpiru, a male količine u mlijeku.
Savjeti - Tablete vitamina C preporučuju se uzimati neovisno o obroku, ali uz puno tekućine. Šumeće tablete trebaju se zbog mogućnosti oksidacije popiti odmah nakon pripreme (otapanja), a retard oblici produljenog djelovanja uzimaju se cijeli (bez žvakanja i s dovoljno tekućine).