English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Bršljan - snaga prirode u terapiji kašlja

Podijeli

Autor:
Jasna Perica Krpan, mr. pharm.
objavljeno u broju 26 (10/02)

Budući se često tijekom bolesti karakter kašlja mijenja, važno je imati proizvod kojim se može djelovati na obje vrste kašlja (produktivni i suhi)

Kašalj predstavlja snažno i glasno izbacivanje zraka i sluzi iz dišnih putova, brzinom čak od 120-160 km na sat. Zrak pri tome prolazi kroz bronhe i dušnik kao kroz usku pukotinu i zbog velike brzine sa sobom odnosi i prisutne strane čestice - prašinu, mikroorganizme. Upravo zbog opisane uloge čišćenja dišnog puta od stranih čestica, refleks kašlja gotovo je neophodan za život.
Međutim, osim obrambene funkcije, kašalj je i simptom različitih bolesti dišnog sustava. Naročito je učestao u zimskim mjesecima kada je redoviti pratilac virusnih i bakterijskih infekcija gornjih dišnih putova, te čest razlog posjet‰ liječniku ili ljekarniku. Za ispravnu terapiju kašlja važno je utvrditi ne samo uzrok nego i njegove osobine: akutni ili kronični, noćni ili dnevni, produktivni ili suhi.
Produktivni kašalj karakterizira velika količina sluzi u dišnim putovima, koja se zbog "žilavosti" teško iskašljava i otežava disanje. Također predstavlja i dobru podlogu za razvoj mikroorganizama, što može voditi daljnjim komplikacijama osnovne bolesti.
Kod suhog kašlja oštećenje sluznice takvog je karaktera da nema povećane produkcije sluzi (kašljete, a ništa ne iskašljavate). Imate osjećaj kao da vas nešto stalno "škaklje", može biti  jako izražen, vrlo neugodan i iscrpljujući. Podražaji poput udisanja suhog ili hladnog zraka ili sam govor bolesnika mogu izazvati snažan i nezaustavljiv kašalj, koji u osjetljivijih osoba može dovesti i do povraćanja.

Bršljan - pomoć iz prirode

Bršljan je dobro poznata i široko rasprostranjena biljka penjačica. Njegova ljekovitost poznata je još od 16 stoljeća, kada se već koristila u liječenju bolesti dišnih putova. U ljekovite svrhe koristi se suhi ekstrakt dobiven iz mladih listova, a koji je ujedno sastavna komponenta Prospan sirupa i šumećih tableta. Djelatni sastojci bršljana u Prospan-u pomažu u terapiji kašlja bez obzira na vrstu. Kod produktivnog kašlja razrjeđuju nakupljeni sekret i tako olakšavaju iskašljavanje. Kod suhog, nadražajnog kašlja potiču vodenu produkciju sluznih žlijezda bronha, lokalno, bez djelovanja na centar za kašalj u mozgu, smirujući kašalj. Budući se često tijekom bolesti karakter kašlja mijenja, važno je imati proizvod kojim se može djelovati na obje vrste kašlja.
Prospan sirup i šumeće tablete ne sadrže šećer pa ih mogu uzimati i dijabetičari. Šumeće tablete mogu se otopiti u hladnoj ili toploj vodi, odnosno čaju i uzimati kao hladni ili topli ljekoviti napitak. Prospan je prirodni neprijatelj kašlja u svakoj životnoj dobi i bez štetnih učinaka.