English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Dermatologija

 ostali članci
  

Dijamantima do ljepše kože

  

Ljeto pogoduje aknama

  

Botulinum toksin tip A - oružje protiv prekomjernog znojenja

svi članci »

Dermatologija

Gljivične tegobe na udaru ljeta

Podijeli

Autor:
Marina Gradinac, dr. med.
objavljeno u broju 36 (6/04)

Gljivične tegobe na udaru ljeta

O toplom vremenu i ljetnim čarima sanjarimo cijele godine. No, to vruće i vlažno godišnje doba pogodno je za razvoj nekih mikroorganizama, kao što su gljive. Gljivična se oboljenja prema vrsti uzročnika mogu se podijeliti na dvije velike grupe.
Prva grupa su saprofitije, kod kojih uzročnik vegetira na površini kože i nikad ne prodire u dubinu. U tu grupu spada uzročnik vjerojatno najučestalije gljivične infekcije kože Pityriasis versicolor, čijem razvoju, osim topline i vlage u zraku, izrazito pogoduje pojačano znojenje tijela i pojačana produkcija loja. Zbog toga su promjene najčešće lokalizirane na leđima (posebice između lopatica, na ramenima i vratu), na prsištu i nadlakticama, a koji put i u vlasištu. Promjene se događaju na površini kože i karakterističnog su izgleda: svijetloružičasta mrljasta žarišta veličine kovanog novca do veličine dlana, glatke ili lagano ljuskave površine, vrlo često praćena laganim svrbežom. U kasnijoj fazi bolesti mrlje postanu žućkaste ili smećkaste. S obzirom na boju okolne zdrave kože, promjene u žarištima ljeti izgledaju kao blijede mrlje jasno ograničene od ostale kože, i to zbog jačeg kontrasta, a zimi su tamnije od zdrave kože.
Tijek bolesti izrazito je kroničan, a promjene se liječe lokalnim antimikoticima u obliku otopine, šampona i pjene za tuširanje. Važno je promjene dobro istrljati ručnikom kako bi se reducirale ljuske u kojima se nalazi uzročnik. Naravno da je za uspjeh terapije prije svega važna točna dijagnoza, pa se svakako javite svome liječniku. Ono što sami možete učiniti jest ukloniti sve predisponirajuće čimbenike kao što su nošenje sintetičke odjeće, kupanje u javnim bazenima te izbjegavati situacije koje potenciraju prekomjerno znojenje.

U drugu veliku grupu ubrajamo dermatofitije, čiji uzročnici žive u rožnatom sloju kože, dlaka i noktiju. U nju spadaju mikrosporije, gljivična oboljenja koja su posljedica infekcije mikroorganizmima iz reda Microsporum koja često napadaju vlasište. Najčešće se prenose preko zaraženih kućnih ljubimaca psa ili mačke. Promjene u početku izgledaju kao ružičasto-crvene suhe mrlje, koje se najčešće uoče tek kada se širenjem razvije tipična klinička slika. Na neobrasloj koži izgledaju kao crvenkasti lišaj, jasno naznačenih i malo uzdignutih rubova, a središte im je svjetlije. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, ali se primarno javljaju na vlasištu. To se obično zamijeti tek kasnije kao mjesto polomljenih vlasi ili područje koje izgleda kao bez kose. U slučaju da se infekcija zanemari i prodre dublje u kožu i potkožno tkivo, može nastati upalni infiltrat pokriven gnojnim mjehurićima. Uz lokalnu terapiju obvezni su animikotici na usta koje, naravno, mora propisati liječnik.
U ovu grupu spada i Candidosis intertriginosa koja se tipično javlja na područjima međusobnog trljanja kože (ispod dojki, u pazusima, preponama, između prstiju na rukama i nogama). Osim po tipičnoj lokalizaciji, prepoznaje se po izgledu koji se od ostalog dijela kože razlikuje kao jasno ograničeno crvenilo kože praćeno vlaženjem. Na rubovima crvenih mrlja vidljivo je ljuskanje, a vrlo često se mogu vidjeti i mjehurići zamućena sadržaja. Prostor između prstiju nalikuje ogrebotini koju okružuje bjelkasta koža. Liječenje je dugotrajno i obično se nastavlja još dva tjedna nakon iščezavanja kožnih promjena kako bi se izbjeglo ponovno javljanje bolesti.

Octenisept - antiseptik za rane i sluznice iz vaše kućne ljekarne - pokazao je izvanredna svojstva i u liječenju gljivičnih oboljenja kože (poput gljivičnih infekcija stopala i kože na pregibima - prepone, pazuha, kožni nabori). Njegova je učinkovitost u liječenju gljivičnih oboljenja potvrđena brojnim kliničkim studijama provedenim u njemačkim sveučilišnim bolnicama.