English

Pratite nas na Facebooku

Erekton 2016

Dermatologija

 ostali članci
  

Laser u korektivnoj dermatologiji

  

Hi-tech tehnologija u funkciji anti-aginga

  

Laserska zraka odnosi crvenilo

svi članci »

Anketa

 
Odabirete li proizvode prirodnog podrijetla za svoju djecu?
da, jer smatram da su najbolji za moje dijete
smatram da nema razlika među proizvodima prirodnog i sintetskog podrijetla
ne razmišljam o tome» Rezultati
» Ostale ankete

Dermatologija

Alergije za koje možda niste čuli...

Podijeli

Autor:
prim. dr. sc. Teodora Gregurek Novak, dr. med., spec. dermatovenerolog
objavljeno u broju 38 (10/04)

Alergije za koje možda niste čuli...

Pretpostavlja se da je riječ o imunološkim zbivanjima tako da pod utjecajem fizikalnog čimbenika nastaju tijelu strane bjelančevine koje djeluju kao antigeni

Stranica: « 1 [2]

Urtikarija na toplinu

Vrlo je rijetka, a može biti izazvana izloženošću visokim temperaturama. Promjene se često javljaju kod kuharica, radnika u metalnoj industriji, odnosno u uvjetima gdje postoje izvori visokih temperatura. Liječenje se sastoji od izbjegavanja topline i primjene antihistaminika i antiholinergika.

Holinergijska urtikarija

Bolje je poznata kao urtikarija "na znoj", tj. izaziva je jako znojenje, a mogu je uzrokovati i intenzivno vježbanje, vruće kupke ili emocionalni stres. To je čista acetilholinska urtikarija jer su žlijezde znojnice podražene holinergijskim okrajinama simpatičkih živaca pa se oslobađa acetilholin. U ovom obliku djeluju samo antiholinergici. Urtike su male, poput čvorića uz okolno crvenilo.

Solarna urtikarija

Oblik urtikarije izazvan izloženošću ultraljubičastim (UV) zrakama - može biti izazvan cijelim spektrom UV zraka od vidljivog do UVA i UVB spektra. Rijedak je i treba ga razlikovati od daleko češće, tzv. polimorfne erupcije na UV svjetlo koja se javlja tek nakon nekoliko sati izloženosti suncu i traje danima. Urtike kod prave solarne urtikarije nastaju odmah i povuku se nakon što se bolesnik makne sa sunca. U liječenju je važno izbjegavanje sunca, fotoprotekcija sa SPF faktorom 60-90 i primjena antihistaminika.

Akvagena urtikarija

Kontakt s vodom bilo koje temperature može izazvati ovaj vrlo rijedak oblik fizikalne urtikarije. Obično se javljaju urtike s čvorićem na trupu, osobito nakon plivanja. U liječenju se primjenjuju antihistaminici, ali i antiholinergici.

Može se zaključiti da su fizikalne urtikarije različite od tipičnih, prije opisivanih. Testiranje i dokazivanje su laki: dovoljno je bolesnika izložiti hladnoći (test ledom), toplini (stavljanje toplog predmeta na kožu), pritisku, naporu ili ga fototestirati na UV zrake. Liječenje, međutim, nije uvijek djelotvorno, pa treba dosta vremena da se pronađe prava kombinacija lijekova. U svakom slučaju, izuzetno je važno izbjegavati uzročnog čimbenika, što je katkad vrlo teško jer mijenja bolesnikov život, radne navike, hobije.

Stranica: « 1 [2]