English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Bršljan - djelotvornost na staničnoj razini

Podijeli

Autor:
Jasna Perica Krpan, mr. pharm.
objavljeno u broju 39 (12/04)

Nakon brojnih kliničkih ispitivanja, opisan je i mehanizam djelovanja djelatne supstancije bršljana u stanici

Iako je još otac medicine Hipokrat (od 460. do približno 375. godine prije Krista) pomogao bršljanu da stekne iznimnu popularnost u liječenju, nije ništa znao o njegovim iscjeliteljskim svojstvima. Umjesto toga, vjerovao je da u biljkama žive bogovi i duhovi koji im daju iscjeliteljske moći. Od 16. stoljeća posvećuje se sve veća pozornost bršljanu kao lijeku protiv upala dišnog sustava. U 19. stoljeću učinjen je posve slučajno ključan korak koji ga je usmjerio od jednostavna narodnog lijeka prema ozbiljnom prirodnom sredstvu protiv kašlja. Naime, liječnik je primijetio da djeca u nekim dijelovima južne Francuske manje pate od kašlja jer piju mlijeko iz malih posudica izrađenih od dijelova bršljanova drveta.
Nakon što se stoljećima rabio u tradicionalnom ljekarništvu, njegovo djelovanje danas je i znanstveno potvrđeno. Bršljan sadrži djelotvorne tvari, saponine, koji se izdvajaju iz listova, a svoje ime zahvaljuju činjenici da stvaraju pjenu kad se otope u vodi (naziv potječe od latinske riječi sapo = sapun). Nakon brojnih kliničkih ispitivanja, čiji su rezultati pokazali i dokazali djelotvornost bršljana odnosno njegova aktivnog sastojka alfa-hederina u liječenju kašlja, opisan je i njegov mehanizam djelovanja u stanici.
Djelotvornost bršljana zaintrigirala je znanstvenike na katedri za molekularno istraživanje lijekova sveučilišta u Bonnu, koji su nakon pet godina istraživanja detaljno opisali mehanizam djelovanja alfa-hederina iz lista bršljana. Dokazano je da aktivni spoj iz bršljana, sadržan u Prospan sirupu i Prospan akut šumećim tabletama, indirektno djeluje na iskašljavanje na razini stanica plućnog epitela otapajući nakupljenu gustu sluz koja se tako lakše iskašljava. Uz to, opušta glatku muskulaturu bronha što utječe na smirivanje kašlja, odnosno smanjenje učestalosti.

Djelatna supstancija u Prospan sirupu i Prospan akut šumećim tabletama:

  • olakšava iskašljavanje - otapa gustu sluz nakupljenu u bronhima
  • ublažava kašalj - opušta glatku muskulaturu bronha.

Više o Prospanu doznajte na www.prospan.com.hr