English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Reumatologija

 ostali članci
  

Bolni alarm s periferije

  

Pretjerana reakcija na hladnoću

  

Razarajući pohod reumatoidnog artritisa

svi članci »

Reumatologija

Reumatološka ordinacija

Podijeli

objavljeno u broju 39 (12/04)

Na pitanje odgovara: Valentina Tumir, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Oko dva mjeseca osjećam jake bolove u prednjem dijelu stopala. Tegobe su intenzivnije pri stajanju i hodu. Otežano podnosim nošenje bilo kakve obuće. Boja kože stopala nije se mijenjala, niti su stopala evidentno oticala. Osim pri hodu i stajanju, bolovi su intenzivniji i na dodir rukom preko prednjeg dijela stopala.
Suzana, 33 g., Osijek

Iz svega što ste naveli, uzimajući u obzir i vašu dob, vjerojatno je riječ o metatartalgiji, tj. sindromu koji je karakteriziran bolima u prednjem dijelu stopala (metatarzus), a češće se javlja u žena.

Uzroci bolesti - mogu biti:

  • opća bolest s lokalizacijom na stopalu (npr. reumatoidni artritis, tuberkuloza, šećerna bolest, vaskularni poremećaji)
  • lokalizirana bolest samog metatarzusa (traumatska i posttraumatska stanja, upalna stanja, tumori, neurinom, degenerativne bolesti, spušteni svodovi stopala)
  • biomehanički poremećaj - najčešći uzrok (i vjerojatno uzrok vaših tegoba).

Naime, riječ je o preopterećenju prednjega nožnog svoda ili nepravilnu rasporedu opterećenja metatarsusa. Nošenje nepravilne obuće (uske cipele, visoke potpetice) svakako bi moglo biti uzrokom vaših tegoba, osobito stoga što su se tegobe javile nakon ljetnih mjeseci kada ste nosili laganu i otvorenu obuću, koja je sada zamijenjena zatvorenom, obično uskom cipelom, s ili bez potpetica. Zbog toga su znatno povećani opterećenje i pritisak na stopala.

Klinička slika - Kao što ste i sami naveli, kliničku sliku karakteriziraju bolovi u prednjem dijelu stopala, uz moguću pojavu manje otekline, obično na gornjoj strani stopala, umor, rjeđe trofičke promjene malih mišića stopala ako tegobe traju dulje. Tegobe su intenzivnije pri većim statičkim i dinamičkim opterećenjima, primjerice duljeg stajanja ili hodanja. Obično nema promjene boje, niti temperature kože prednjeg dijela stopala. Na dodir između glavica metatarzalnih kosti javlja se bol.

Dijagnoza - Postavlja se na temelju anamnestičkih podataka (subjektivne tegobe), objektivna kliničkog nalaza, a prema potrebi dopunjuje se dodatnom radiološkom i ultrazvučnom pretragom stopala. Laboratorijske pretrage obično nisu potrebne, osim ako je riječ o drugoj bolesti, a ne biomehaničkome poremećaju.

Liječenje - Ako je posrijedi neka opća ili lokalna bolest, prije svega treba liječiti uzrok. Protiv bolova obično se koriste analgetici i nesteroidni antireumatici (sistemski i/ili lokalno na bolno mjesto). Preporučena fizikalna terapija - termoterapija, ultrazvuk (sonoforeza), elektroanalgetske procedure, laser, manualna masaža. U liječenju se koriste i ortopedski ulošci kako bi se uspostavili normalni biomehanički odnosi (ispod glavica metatarzalnih kostiju postave se ovalni jastučići). Najteži slučajevi, kada već postoje strukturne promjene na kosti, rješavaju se kirurškim putem.

Prevencija - Izbjegavati nošenje uske obuće i one s visokim potpeticama, postići i održavati optimalnu tjelesnu težinu, izvoditi vježbe snaženja malih mišića stopala te istezanja nožnih zglobova i prstiju stopala.


Pokrovitelj rubrike DEEP RELIEF

Pitanja šaljite na adresu:
Oktal Pharma d.o.o., za Vaše zdravlje, Utinjska 40, 10 020 Zagreb ili e-mail:vase.zdravlje@oktal-pharma.hr