English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Tema broja

 ostali članci
  

Svi putovi do uspješne regulacije bolesti

  

Osvrt dermatologa

  

Dijete i dijabetes - od nevjerice do prihvaćanja

svi članci »

Tema broja: Ginekološki karcinomi

Dobre i loše strane kemoterapije

Podijeli

Autori:
mr. sc. Višnja Matković, dr. med., spec. radioterapije i onkologije
mr. sc. Adem Hajredini, dr. med., spec. radioterapije i onkologije
objavljeno u broju 40 (2/05)

Osim poželjnog učinka na tumorske stanice kemoterapija djeluje i na neke zdrave, osobito one koje se najbrže dijele pa su nuspojave neizbježne

Stranica: [1] 2 »

Kemoterapija je liječenje tumora citostaticima koji uništavaju tumorske stanice sprječavajući njihov rast i diobu, sa svrhom izlječenja, sprječavanja širenja tumora i olakšanja tegoba. Osim samostalno, češće se koristi u kombinaciji s drugim metodama (operativnim zahvatom i/ili zračenjem, prije ili poslije operacije ili zračenja, ili čak tijekom zračenja). Može biti i adjuvantna kad se dodaje poslije nekoga drugog načina liječenja ili neoadjuvantna ako se daje prije drugih oblika liječenja. Kemoiradijacija je istodobna primjena kemoterapije i zračenja, pri čemu se može koristiti samo jedan (monokemoterapija) ili kombinacija dvaju ili više citostatika (polikemoterapija).
Najčešće se daje u obliku infuzije u perifernu venu (na ruci), pa je najčešće potreban prijem u bolnicu na jedan ili nekoliko dana, ili u dnevnu bolnicu tijekom jednog dana. Neki citostatici su u obliku tableta, pa ih se može uzimati kod kuće prema uputi liječnika, ali nikako po svom nahođenju.
Daje se u ciklusima, najčešće svaka tri, četiri tjedna. Prije svakog ciklusa treba učiniti određene laboratorijske pretrage krvi i mokraće i EKG. Posebno je važan nalaz klirensa kreatinina, koji upućuje na funkciju bubrega. Ako kliničko stanje i laboratorijski nalazi zadovoljavaju, može se primiti sljedeći ciklus. Ako ne, dobiju se upute o daljnjem postupku. Ponekad je potrebno pričekati samo nekoliko dana do poboljšanja nalaza, a rijetko uzimati neke lijekove.
Učinak se prati redovitim kliničkim i ginekološkim pregledima, kao i nekim testovima (npr. razina tumorskih markera u krvi). Jačina i trajanje nuspojava nisu znak uspješnosti terapije.

Nuspojave

Osim poželjnog učinka na tumorske stanice, kemoterapija djeluje i na neke zdrave stanice, osobito one koje se najbrže dijele (stanice sluznice probavnog sustava, koštane srži, spolne stanice, stanice korijena kose itd.) pa su nuspojave neizbježne. Srećom, danas postoje mnogi lijekovi kojima se mnoge od njih mogu umanjiti ili potpuno ukloniti, a razvijaju se i novi citostatici, koji izazivaju manje nuspojava.
Ne mogu se predvidjeti, poglavito trajanje i jačina, što se razlikuje od osobe do osobe, od ciklusa do ciklusa. Neki lijekovi mogu (ali ne moraju) utjecati na druge organe (srce, jetra, bubrege, živčani sustav) pa se prije svake kemoterapije provode klinički pregled i laboratorijske pretrage. Poslije kemoterapije normalne se stanice obično oporavljaju, a nuspojave povlače. Trajanje oporavka različito je i ovisi o vrsti i količini kemoterapije, dobi, općem stanju, kondiciji, pratećim bolestima itd. Unatoč pažljivoj primjeni citostatika, moguće je da u nekih ostanu trajna oštećenja koja ne možemo unaprijed predvidjeti. Nuspojave dijelimo na akutne (za vrijeme kemoterapije i još nekoliko sljedećih dana) i kronične (mogu biti dugotrajne).

Slabost i malaksalost

Sve osobe ne osjećaju slabost na isti način, a neke je uopće ne osjećaju. Često se opisuje kao osjećaj iscrpljenosti i nedostatka energije. Može nastupiti iznenada i trajati različito dugo. Često se ne može eliminirati ni dugotrajnijim odmorom.
Kako si pomoći? Treba planirati vrijeme za odmor, čuvati energiju za najvažnije stvari, uzeti nekoliko kratkih odmora, prakticirati kratke šetnje ili lagane vježbe, jesti raznoliku i zdravu hranu u više manjih obroka, piti mnogo tekućine.

Mučnina i povraćanje

Danas postoje mnogi lijekovi kojima se mogu ukloniti ili znatno smanjiti. Kod povraćanja je bolje uzeti čepić umjesto tablete, a kod izrazitijih tegoba može i u injekciji.
Kako si pomoći? Piti mnogo tekućine, često, u malim obrocima. Piti barem jedan sat prije ili poslije obroka, a ne uz obrok. Piti biljne čajeve, zeleni čaj, crveni čaj itd., hladne i nezaslađene voćne sokove, a ne gazirane.
- Jesti i piti polagano. Jesti više manjih obroka. Izbjegavati toplu hranu zbog jačeg mirisa i okusa, slatku, masnu i prženu hranu. Dobro sažvakati hranu da bi se olakšala probava. Prije kemoterapije uzeti lagani obrok, a ako mučnina nastupa već tijekom kemoterapije, izbjegavati hranu nekoliko sati prije terapije. Poslije obroka se odmarati, ali ne leći barem dva sata nakon obroka.
- Ako je najizraženija jutarnja mučnina, pojesti suhu hranu prije ustajanja, npr. žitarice, tost, kreker i sl.
- Uzeti tvrdi bombon ili pepermint (ako nema problema sa sluznicom usne šupljine).
- Ne nositi odjeću koja sapinje trbuh. Uz osjećaj mučnine disati duboko i polako. Izbjegavati mirise koji smetaju.
- Okupirati pažnju gledanjem televizora, razgovorom, slušanjem glazbe i sl.

Ispadanje kose 

Ne izazivaju je svi lijekovi, na što liječnik upozori. Kosa obično ispadne za nekoliko tjedana od početka kemoterapije. Prije ispadanja može se osjetiti nelagoda u korijenu kose. Najčešće opsežnije ispada nakon pranja. Zapravo, mogu se gubiti dlačice po cijelom tijelu. Nakon završetka kemoterapije ponovno će narasti, katkad drukčije boje ili kvalitete.
Kako si pomoći? Obratiti se obiteljskom liječniku koji će izdati potvrdu o potrebi vlasulje (HZZO temeljem te potvrde pokriva veći dio cijene), a mogu se koristiti kapa, šešir i sl. Prije ispadanja kose kratko se ošišati, a za njegu koristiti blage šampone, nježne četke i kosu ne sušiti vrućim zrakom, jer se tako odgađa vrijeme ispadanja.

Stranica: [1] 2 »