English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Ginekologija i porodništvo

 ostali članci
  

Hormonska kontracepcija - ZA ili PROTIV

  

Spazmolitikom protiv menstrualnih bolova

  

Kad promjene zakucaju na vrata

svi članci »

Ginekologija i porodništvo

Stres i trudnoća ne idu zajedno: KAKO SE PONAŠATI U TRUDNOĆI

Podijeli

Autor:
dr. sc. Vesna Harni, dr. med., spec. ginekologije i porodiljstva
objavljeno u broju 41 (4/05)

Stres i trudnoća ne idu zajedno: KAKO SE PONAŠATI U TRUDNOĆI

Nepotrebni strahovi mogu učiniti trudnoću uzrujavajućim događajem. Zato je cilj svakog savjeta poboljšanje izgleda da imate zdravu bebu

Stranica: [1] 2 »

Niti jedno drugo razdoblje života nije tako bogato tjelesnim i emocionalnim promjenama kao što je to trudnoća. Sam nastanak novog života podjednako je uzbudljiv ne samo za buduće roditelje nego i za liječnika koji će pratiti i nadgledati rast i razvoj novog bića sve do njegova rođenja, nakon 40 tjedana trudnoće. Brojna su pitanja, strepnje i strahovi koji se tijekom tog istodobno dugog i kratkog razdoblja iznova stvaraju. Ipak je umirujuća istina da trudnoća nikad nije bila tako sigurna. Nikad prije u povijesti porodiljstva bebe nisu imale toliko izgleda da se rode žive i zdrave. Nepotrebni strahovi mogu uúiniti trudnoću uzrujavajućim događajem. Cilj je napisa o trudnoći i poboljšanje vaših izgleda da imate zdravu bebu.

Tjelesna kondicija i zdravlje

Održavanje tjelesne kondicije i zdravlja preporučljivo je za svakoga, a trudnoća nije izuzetak. Vaše dobro opće stanje olakšat će i trudnoću i porod. Zato iskoristite vrijeme prije začeća za stjecanje određene fizičke kondicije. U većini slučajeva trudnoća neće značiti odustajanje od uobičajene tjelovježbe, ali ono što trudnica ipak treba imati na umu jest - umjerenost! Redovito vježbanje može olakšati probavu i spriječiti zatvor, poboljšati cirkulaciju, disanje, mišićni tonus i elastičnost kože. Najvažnije je pravilo u održavanju tjelesne kondicije tijekom trudnoće, ako liječnik ne odredi drukčije: Ne vježbati do točke umora!
Umjerene sportske aktivnosti, osobito plivanje, lagano vježbanje i hodanje, ne samo da su dopuštene nego su preporučljive tijekom trudnoće. Plivanje učvršćuje mišiće i poveśćava snagu. Vježbanje i hodanje poboljšavaju cirkulaciju i probavu. Ostali sportovi također su u umjerenim granicama dopušteni - pritom ponajprije mislite na vaše zadovoljstvo, a ne na rezultat.
Ipak, kada su posrijedi bilo kakve komplikacije u trudnoći, prije svega kardiovaskularna oboljenja, dijabetes u trudnoći, upravo preležana infekcija, ako je riječ o višestrukoj trudnoći ili pobačajima i prijevremenim porodima u ranijim trudnoćama - oprez!

Odgovarajuća prehrana

Kako je vaša beba potpuno upućena na vas i svu hranu prima kroz vaš krvotok, važno je da se tijekom trudnoće pravilno hranite. Izbjegavajte hranu bogatu mastima i šećerima te onu koja ne sadrži važne prehrambene sastojke. Svjež, meki sir, nepasterizirano i nekuhano mlijeko, salata od svježeg kupusa i razni namazi mogu biti zagađeni bakterijom listerijom, koja uzrokuje listeriozu. Ta bolest može izazvati pobačaj ili rađanje mrtvog djeteta. Sirovo meso ili jelo pripremljeno od sirovog mesa (suhomesnati proizvodi) mogu uzrokovati toksoplazmozu - bolest koja može izazvati sljepoću te oštećenja mozga i srca djeteta.
Ono što trudna žena jede ili ne jede može imati učinak na razvitak organa njezine bebe. Tako nedostatak bjelančevina i kalorija u trećem trimestru trudnoće može ometati pravilan razvitak mozga, a nedostatak folne kiseline povezan je s nekim anomalijama kralježnice. Premalo hrane ili neodgovarajuća vrsta hrane može zaustaviti rast bebe u maternici.
Navike u prehrani mogu djelovati i na tijek trudnoće i nastanak nekih neugodnosti u trudnoći (umor, jutarnja mučnina, grčevi u nogama, zatvor i drugi simptomi), ali i komplikacija kao što su anemija i preeklampsija te prijevremeni porod i premala ili prevelika porođajna težina djeteta.
Jesti ne znači brinuti se o količini kalorija. Radije pazite na kvalitetu i hranjivost namirnica koje uzimate. U trudnoći je važno pripremati i kuhati različita jela. Mnoge namirnice imaju hranjive sastojke, ali u različitim omjerima. Raznolika prehrana zadovoljava potrebne količine svih nužnih sastojaka. Jedite češće i manje (šest do osam manjih obroka), jer takav način prehrane utječe na bolju probavu i potpuniju razgradnju hrane.

Razumno dobivanje na težini

Umjeren, postupan i stalan dobitak na težini sprječava različite komplikacije u trudnoći i porodu, a prije svega šećernu bolest u trudnoći, sve oblike gestoza, osobito povišen tlak i preeklampsiju, proširene vene, hemeroide, malu težinu novorođenčeta ili dug i težak porod zbog prevelika djeteta.
Za trudnoće potrebe u kalorijama i hranjivim tvarima jedva se povećavaju. Od četvrtog mjeseca trudnoće treba unositi samo 200-300 dodatnih kalorija na dan. Ukupna količina unesenih namirnica ne treba rasti, osobito ne treba jesti za dvoje. Prednost valja dati namirnicama siromašnim kalorijama, a bogatim vitaminima i mineralnim tvarima (povrće, voće, krumpir, cjeloviti proizvodi žitarica, posno meso i riba, mliječni proizvodi). Dopušten prirast tjelesne težine trebao bi se kretati između 10 i 12 kg.

Dobra medicinska njega

Ginekološka skrb tijekom trudnoće naziva se prenatalna ili antenatalna skrb ili pregledi. Idealna prenatalna skrb obuhvaća preglede jednom mjesečno do 28. tjedna trudnoće, potom se pregledi planiraju svaka tri tjedna, a od 36. tjedna svaka dva tjedna. U vrijeme termina poroda pregledi su jednom tjedno ili češće. Ako prenatalna njega nije odgovarajuća, čak i niskorizična trudnoća može postati visokorizičnom.

Sprječavanje i odgovarajuće liječenje upale

Od najvećeg je značenja za vaše dobro opće osjećanje i za zdrav razvoj vašeg djeteta zaštita od infektivnih bolesti. Zato obratite pažnju na higijenu, a u svom kućanstvu otklonite potencijalne izvore infekcije:

  • često perite ruke
  • nemojte koristiti zajednički ručnik niti četkicu za zube
  • ako je neki od članova obitelji bolestan, valja često mijenjati posteljinu i ručnike te ih odvojeno prati i iskuhavati
  • zaobiđite bolesne prijatelje i poznanike u trudnoći - vaša okolina sigurno će imati razumijevanja za vaš postupak, a brzo ozdravljenje možete poželjeti i telefonski
  • ako vaša djeca dobiju bilo kakav osip, svakako što ranije konzultirajte pedijatra - osip može značiti i vodene kozice i šarlah, što može utjecati na vašu nerođenu bebu
  • pobrinite se za zdravlje i cijepljenje vaših kućnih ljubimaca.

    Stranica: [1] 2 »