English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Biljna ljekarna

 ostali članci
  

Mirisima obojena ugoda

  

Šafranika - zvijezda mnogih industrija

  

Biljke trube u borbi protiv celulita

svi članci »

Biljna ljekarna

Crveni luk

Podijeli

objavljeno u broju 41 (4/05)

Crveni luk

Luk posve sigurno može izmamiti suzu iz oka, i ostaviti neugodan zadah u ustima, no definitivno će opskrbiti vaš organizam vrijednim nutrijentima. Luk (lat. Allium cepa) je povrće okruglasta oblika, bijele unutrašnjosti koju prekriva suha, poput papira tanka, crvena, smeđa ili bijela kožica. Od davnine je omiljeni sastojak kuhinja diljem svijeta.

Luk i zdravlje

Većinu aktivnih komponentala luka čine sumporne komponente, primjerice alil-propil disulfid (APSD), kojoj možemo zahvaliti karakterističan miris i okus luka te flavonoidi, posebno kvercetin, a dobar je izvor i kroma te vitamina C. Upravo tim komponentama možemo zahvaliti njegovo blagotvorno djelovanje na zdravlje.
Kao i češnjak, luk se najčešće spominje u kontekstu održavanja zdravlja srca i krvožilja. Ta poželjna osobina rezultat je djelovanja aktivnih tvari za koje se vjeruje da pomažu u smanjenju povišene razine kolesterola i homocisteina u krvi te u smanjenju povišena krvnog tlaka - vodećih čimbenika rizika za razvoj bolesti srca i krvožilja.
Luk je od davnine poznat i priznat prirodni antibiotik i antipiretik. Ta svojstva rezultat su sinergijskog djelovanja vitamina C, kvercetina i izotiocijanata. Luk je stoga posebno poželjna namirnica u razdoblju prehlada i gripe, a nekoliko studija ta je svojstva luka dovelo u pozitivnu vezu s olakšavanjem simptoma osteo i reumatoidnog artritisa te alergijskog rinitisa i astme.
Rezultati eksperimentalnih i kliničkih pokusa sugeriraju da je luk poželjna namirnica i na dijabetičkom jelovniku. Pretpostavlja se da APSD uzrokuje smanjenje razine glukoze u krvi povećavajući količinu dostuśpnoga slobodnog inzulina. Naime, APSD i inzulin imaju izvjesnu sličnost u kemijskoj strukturi pa se natječu za aktivno mjesto u jetri, gdje se inzulin inaktivira. Rezultat je više slobodnog inzulina koji prenosi glukozu u stanice i posljedično smanjenje razine glukoze u krvi. Nadalje, krom kojim je luk bogat pomaže u održavanju normalne razine glukoze u krvi.
Kontinuiran unos luka, barem dva puta tjedno, povezan je sa znatnim smanjenjem rizika za razvoj raka crijeva. Flavonoidi luka, prije svega kvercetin, u pokusima provedenim na životinjama, zaustavili su rast tumora te spriječili oštećenja stanica crijeva koja vode k razvoju lezija tkiva i tumora.

Kako odabrati i čuvati luk?

Jak zadah po luku zasigurno neće obogatiti vaš društveni život, no konzumacija luka obogatit će vaš organizam snažnim antioksidansima. I, kako izvještavaju američki istraživači, što je luk jači, a zadah nepodnošljiviji, za zdravlje je bolji jer je bogatiji antioksidansima. Ispitivanje ekstrakata 10 vrsta oguljenoga, svježega crvenog luka pokazalo je da one vrste luka koje imaju najjači okus imaju i najjaču ukupnu antioksidativnu aktivnost, a time i najbolju sposobnost uništavanja slobodnih radikala za koje se drži da povećavaju rizik od različitih bolesti, posebice karcinogenih (Journal of Agricultural and Food Chemistry, November 2004). Prema tome, snažan miris ne bi vas trebao odbiti nego privući luku.
Luk koji kupujete treba biti čist, dobro oblikovan, bez oštećenja i plijesni, suhe vanjske kožice. Treba ga čuvati na sobnoj temperaturi, u dobro prozračenoj prostoriji izvan dosega svjetlosti. Savjet - ako rezanje luka iritira vaše oči i tjera vas na plač, sat vremena prije nego što ga namjeravate rezati stavite ga u hladnjak. Niska temperatura usporit će aktivnost enzima koji proizvodi alil-sulfat, supstanciju koja nadražuje oči.

Nutritivna vrijednost svježega nasjeckanog luka - jedna šalica, 61 kcal
Nutrijent Količina  RDA(%)
krom  24.80 mcg 20.7
vitamin C 10.24 mg 17.1
prehrambena vlakna 2.88 g 11.5
mangan  0.22 mg 11.0
molibden  8.00 mcg 10.7
vitamin B6 0.19 mg 9.5
triptofan  0.03 g 9.4
folna kiselina  30.40 mcg 7.6
kalij  251.20 mg 7.2
fosfor  52.80 mg 5.3
bakar  0.10 mg 5.0