English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Artičoka - više od povrća

Podijeli

objavljeno u broju 42 (6/05)

Artičoka - više od povrća

Zbog gorkih tvari koje potiču izlučivanje žuči, od davnina je korištena kao pomoć pri probavi masnoća

Izvor: Gesundheitsreport, 4/2003, "Artischokes - more than a vegetable - Post-marketing surveillance study in the case of increased blood lipids" (rezultati ispitivanja djelovanja ekstrakta artičoke)
Prevela i prilagodila: Sanja Sović, mr. pharm., Oktal Pharma

Posljednjih nekoliko godina artičoka je ponovno izborila svoje mjesto u europskim kuhinjama, a znanost pokazuje sve veće zanimanje za lišće toga kvalitetna i ukusna povrća, izvora zdravlja.
Ova biljna vrsta s lijepim ljubičastim cvjetovima, podrijetlom s Mediterana, većini je ljudi poznata kao nadmoćna povrtnica, s vrlo ukusnim mekanim i sočnim dijelovima cvjetne glavice. Zbog gorkih tvari koje potiču izlučivanje žuči, još je od davnina bila korištena kao pomoć pri probavi masnoćama bogatih namirnica. Artičoku su uzgajali još stari Egipćani, koji su poznavali i cijenili odlične učinke njezinih gorkih supstancija. Pretpostavka je da se prema zapadnoj Europi proširila preko Grka i Rimljana, koji su je smatrali ekskluzivnom delikatesom, namijenjenom samo bogatima i privilegiranima. A od tridesetih godina dvadesetog stoljeća poznat je učinak ekstrakta lišća artičoke na snižavanje razine lipida u krvi.
Danas se često koristi za poboljšanje okusa u pripremi brojnih jela, primjerice kao dodatak pizzama. No, artičoka je mnogo više od obična povrća, a njezino je djelovanje još jednom dokazano promatranjem učinkovitosti i podnošljivosti Cirkulin Artičoka preparata tijekom osam tjedana kod pacijenata s povišenim kolesterolom u krvi.

Ispitivanja su pokazala...

Sudjelovalo je osam liječnika opće medicine, koji su kod svojih pacijenata  promatrali i bilježili učinkovitost i podnošljivost dodatka prehrani koji sadrži ekstrakt listova artičoke. Jedna tableti sadrži 400 mg suhog ekstrakta listova artičoke, što približno odgovara 5000 mg svježe artičoke, a potiče prirodnu probavu namirnica bogatih masnoćama.
U ispitivanju koje je trajalo osam tjedana, sudjelovao je 71 pacijent s povišenim vrijednostima kolesterola u krvi (38 žena i 33 muškarca, prosječne dobi od 54 ± 9 godina i prosječne težine od 79 ± 15 kg), koje je moguće regulirati dijeteskim mjerama. Preporučeno im je uzimanje jedne tablete tri puta na dan, uza svaki glavni obrok. Nitko od sudionika nije bio prethodno liječen lijekovima protiv povišenih masnoća u krvi. Ipak, tri četvrtine njih već se prije ispitivanja pridržavalo dijete sa smanjenim unosom masnoća, a neki su to činili i dulje od godinu dana.

Na kontrolama nakon četiri i osam tjedana od početka ispitivanja, bilježeni su neželjeni učinci, a na kraju ispitivanja zabilježeni su i obrađeni podaci o učinkovitosti i podnošljivosti. Dokazano je da je, osim dijetetskim mjerama, moguće dodatno sniženje masnoća u krvi uzimanjem preparata koji sadrži ekstrakt artičoke.

Podnošljivost - Samo je jedan pacijent opazio smetnje i prekinuo tretman nakon četiri tjedna. Na kraju promatranja ostali su u suradnji s liječnicima dali svoje mišljenje o podnošljivosti. Pacijenti i liječnici većinom su se složili da je terapija vrlo dobre i/ili dobre podnošljivosti (više od 93 posto), a manje od sedam posto njih ocijenili su je zadovoljavajućom ili lošom.

Učinkovitost - Rezultati ispitivanja pokazali su sniženje razine ukupnog kolesterola kod otprilike tri četvrtine pacijenata. Detaljnije:

  • kod 19 posto pacijanata zabilježeno je sniženje ukupnog kolesterola između 6 i 10 posto
  • kod 22 posto za 11 do 20 posto, a
  • kod 13 posto za čak više od 20 posto.

Nakon mjerenja razine LDL (lošeg) kolestrola na kraju ispitivanja kod 49 posto pacijenata zabilježeno je sniženje za šest do 20 posto. HDL (dobar) kolesterol lagano se povisio kod 23 pacijenta. Ipak, polovica ispitanika pokazala je sniženje u razini HDL kolesterola u rasponu od 10 do 20 posto.
Zadovoljstvo pacijenata učincima procijenjeno je kao pozitivno. Više od 96 posto njih potvrdilo je da su vrlo zadovoljni ili zadovoljni postignutim rezultatima.
Liječnici su uspjeh tretmana procijenili vrlo dobrim u 28 posto slučajeva, dobrim u 35 posto, umjerenim u 24 posto, a nezadovoljavajućim u 13 posto slučajeva (samo devet pacijenata).

Potvrđena učinkovitost

Rezultati ispitivanja potvrdili su zaključke drugih studija o učinkovitosti preparata koji sadrže ekstrakt listova artičoke, što potiče probavu masnoće i snižava povišenu razinu kolesterola u krvi kad druge dijetetske mjere ne daju rezultate.
Cirkulin Artičoka dražeje pripravljene od koncentriranog ekstrakta artičoke mogu se nabaviti u ljekarnama i biljnim ljekarnama.
U pogledu učinkovitosti, rezultati ispitivanja pokazali su sniženje razine ukupnog kolesterola kod otprilike tri četvrtine pacijenata koji su sudjelovali u ispitivanju