English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Nutricionizam

 ostali članci
  

Ravnoteža crijevne mikroflore - preduvjet dobrog imuniteta

  

Dodaci prehrani što sve trebate znati

  

Dokazana ljekovitost

svi članci »

Nutricionizam

Što znači pravilno se hraniti?

Podijeli

Autor:
Zdravka Brajdić, apsolventica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu
objavljeno u broju 42 (6/05)

Za procjenu prehrambenog statusa organizma koristi se nekoliko metoda, a jedna od njih je određivanje udjela masnog tkiva

Većina nas o tijelu počinje voditi računa tek s izlaskom prvih proljetnih sunčevih zraka, no cijela je godina idealno razdoblje da se tijelo dovede u formu. Sigurno vam je poznato kako su glavni uzroci suvišnih kilograma u 90 posto slučajeva pretjeran unos hrane i izostanak tjelesne aktivnosti. Za utvrđivanje stanja uhranjenosti organizma često se koristi utvr-đivanje mase tijela izražene kao BMI (Body Mass Index = Indeks Tjelesne Mase), čije su vrijednosti u slučaju pothranjenosti manje, odnosno u slučaju pretilosti veće od određenog postotka za skupinu kojoj osoba prema dobi pripada.

Preporuke pravilne prehrane


Piramida zdrave prehrane

Zdravstvene studije su neosporno dokazale loš učinak na organizam nutritivno siromašne hrane - visokomasne, slane, bogate šećerom i siromašne dijetalnim vlaknima, pržene i brze hrane. Zato bi sljedeći principi pravilne prehrane trebali svim odraslim zdravim osobama poslužiti kao vodič u odabiru namirnica.

  • Raznovrsno se hraniti - Obroci moraju sadržavati glavne skupine namirnica: mlijeko i mliječne proizvode, meso, ribu i zamjene (soja kod vegetarijanaca), žitarice i proizvode od žita, povrće i voće.
  • Uravnotežiti unos s potrošnjom energije - Mnoga oboljenja (visoki krvni tlak, rak, šećerna bolest, infarkt) direktna su posljedica pretjerane tjelesne težine.
  • Prehranu zasnivati na žitaricama, povrću i voću
  • Odabirati hranu s niskim udjelom masti, zasićenih masnih kiselina i kolesterola - Crveno meso (svinjsko, goveđe, janjeće) najveći je izvor kolesterola i zasićenih masti, nepoželjnih u prehrani. Kao zamjena za crveno meso preporučuju se riba, piletina i puretina.
  • Kontrolirati unos jednostavnih šećera - Šećer je prazna kalorija koja u dnevnoj prehrani ništa ne znači s obzirom na to da ima dovoljno drugih ugljikohidrata. Zato ga je najbolje preskočiti ili zamijeniti umjetnim sladilom.
  • Kontrolirati unos soli - Povećan unos soli može za posljedicu imati nastanak hipertenzije (povišeni krvni tlak) u kasnijoj životnoj dobi.
  • Izbjegavati ili umjereno unositi alkohol i kavu

Procjena prehrambenog statusa organizma

Za procjenu prehrambenog statusa koristi se nekoliko metoda, a jedna od njih je određivanje udjela masnog tkiva u organizmu pomoću Omron body fat mjerača masnog tkiva. Naime, mjerenjem električne provodljivosti (bioelektrične impendance) pomoću električne struje malog napona i unošenjem podataka za spol, dob, visinu i tjelesnu masu, dobiva se količina masti u tijelu. Istim aparatom dobiva se i vrijednost ITM-a (Indeksa Tjelesne Mase), koja se također koristi za procjenu prehrambenog statusa organizma.
Udjel masnog tkiva u organizmu određuje Herba Laboratorij. Uz određivanje prehrambenog statusa, daju se i preporuke za kure mršavljenja kao i savjeti vezani uz pravilnu prehranu.

Pravilnom prehranom do željene težine

Umjereno mršavljenje pomaže i pridonosi osjećaju vitalnosti. U dijetama za mršavljenje ili održavanje vitke linije važno je prevariti glad uzimanjem većeg broja uravnoteženih obroka tijekom dana, uz dodatak namirnica bogatih vlaknima (biljnog podrijetla) za stvaranje osjećaja sitosti i reguliranje probave. Najveća je opasnost u svakoj dijeti unos šećera (rafinirani, bijeli šećer), i to najčešće pijenjem zaslađenih napitaka. Umjesto njih treba piti negaziranu vodu i nezaslađene biljne čajeve.
Poznavanjem načela zdrave prehrane, praćenjem tjelesne težine i fizičkom aktivnošću svatko može odrediti režim zdrava mršavljenja koji mu najbolje odgovara. A savjesniji mogu potražiti i savjet nutricionista!
Ako ste zdravi, dobro se osjećate, s ponekim kilogramom viška ili manjka, pretjerano se ne umarate i kakvoća uzimanja obroka je ujednačena, tada nemate razloga mijenjati način života i prehrane. Međutim, manje korekcije u prehrani, poneki kilogram manje i umjerena voćno-povrtna dijeta dobro će vam doći uoči ljeta i toplijih dana, jer je nakon zime čišćenje organizma od nakupljenih štetnih tvari uvijek korisno.

Što je to jo-jo efekt?
Ako je gubitak kilograma tijekom dijete drastičan, organizam reagira tako da počinje štedljivije trošiti energiju, što usporava metabolizam i mršavljenje. Nakon povratka na uobičajene dnevne energetske potrebe povećava se udjel masnog tkiva na račun mišićne mase. Rezultat je začarani krug ili jo-jo efekt, jer se dobiva veća težina nego što se dijetom izgubila.

Ako ste smanjili unos kalorija, a ne dobivate željene rezultate, nemojte smanjivati obrok na nerazumno nisku razinu, nego počnite s tjelesnom aktivnošću.
Patite li od povremenih ili čestih zatvora (opstipacija), posebice u starijoj životnoj dobi, pomoći će vam voće i povrće, ili druge namirnice s mnogo vlakana. Isto tako, hrana bogata balastnim tvarima i prehrambenim vlaknima ublažit će smetnje i bolove kod hemeroida ili divertikula.
Prehrana zasnovana na masnoj hrani i visokom unosu bjelančevina opterećuje organizam, kao i pretjerani unos soli koji povećava rizik od visokoga krvnog tlaka.
Dakle, umjerena tjelovježba, prehrana bogata voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, a siromašna zasićenim masnoćama, odgovarajući unos tekućine te poneki pripravak za brže i učinkovitije mršavljenje koji će vam pomoći pri skidanju suvišnih kilograma teško se mogu nazvati žrtvom koju morate podnijeti kako biste u zrcalu vidjeli sebe u potpuno novom izdanju.