Dentalna medicina

 ostali članci
  

Afte nisu zarazna bolest

  

Protefix stomatološka ordinacija

  

Afte - nepredvidive i neugodne

  

Protefix - za ugodniji život sa zubnom protezom

  

Protefix - stomatološka ordinacija

svi članci »

Anketa

 
Kako brinete o svojoj kosi, koži i noktima?
uzimam dodatke prehrani dva puta godišnje (proljeće, ljeto) tijekom mjesec dana
uzimam dodatke prehrani jednom godišnje tijekom dva do tri mjeseca
uzimam dodatke prehrani dva puta godišnje tijekom dva do tri mjeseca
oslanjam se samo na svakodnevnu prehranu» Rezultati
» Ostale ankete
Pretraživanje
 
Newsletter
 

Dentalna medicina

Nježna ruka bilja protiv novorođenačkih muka

Podijeli

Autor:
Ivana Topolovec, mr. pharm.
objavljeno u broju 42 (6/05)

Nježna ruka bilja protiv novorođenačkih muka

Grčevi i probavne smetnje u dojenačkoj dobi

Grčevi u trbuhu često se javljaju kod dojenčadi u dobi od jednog do četiri mjeseca. Uzrokuje ih progutani zrak koji dolaskom u crijeva izaziva njihov pojačan rad i bol. Kako je prirodni ritam crijeva nešto živahniji noću, tako se i grčevi češće javljaju predvečer i noću. Ako dijete ima jake grčeve, stolica može biti rijetka i zelenkasta. Učestali bolovi, isprekidan san i nedovoljno spavanja čine dijete razdražljivim, čime se još više ubrzava rad crijeva i peristaltika, a posredno i težina problema.

Što učiniti?

 • Ako dijete doji, treba prihvatiti cijelu bradavicu zajedno s aureolom, jer se na taj način sprječava gutanje zraka.
 • Ako se hrani na bočicu, duda mora imati dobar odzračni ventil, dovoljno velik da dijete može povući sadržaj bočice, a opet ne prevelik da vuče previše, što samo potiče dijete na stalno izbacivanje i ponovno prihvaćanje dude. Tako se usisava i zrak.
 • Hranjenje treba raspodijeliti u dva dijela - nakon prvog dijela obroka dijete treba podignuti na rame i postaviti u uspravan položaj, nježno ga lupkajući po leđima. Time se olakšava izbacivanje nakupljenog zraka, a u želucu stvara mjesto za preostalu hranu.
 • Nakon 45-minutnog hranjenja djetetu treba osigurati što uspravniji položaj - treba ga polegnuti na neko povišeno mjesto, staviti u sjedalicu ili na tvrdi jastuk kako se hrana ne bi podigla, a s njom i želučana kiselina prema ustima (tako nastaju dodatno žarenje i bol u jednjaku).
 • Ozračje u kojem se dijete nalazi treba biti umirujuće - nježne kretnje, majčin glas, prigušeno svjetlo i tišina pomažu mu da se opusti, a samim time opušta se i njegov probavni sustav.
 • Ležanje na trbuhu ili nošenje djeteta na podlaktici također olakšava izbacivanje zraka iz probavnog sustava.
 • Nježna masaža trbuha u smjeru kazaljke na satu - masažom se potiskuje zrak prema stražnjem otvoru djeteta i olakšava ispuštanje nakupljenih plinova.

Dentinox iz svog asortimana nudi:

Carminativum Babynos® - Kapi protiv nadutosti u dojenčadi i djece, s ekstraktima komorača, kamilice i korijandra. Kapi na blag, ali učinkovit način pomažu u otklanjanju probavnih smetnji.
Bäuchlein - Salbe Babynos® - Mast s ekstraktima anisa i kima za masažu trbuha dojenčadi i djece. Zahvaljujući ulju kima i anisa, istodobno njeguje kožu te pospješuje probavne procese opuštajućom masažom trbuha. Proizvod je klinički i dermatološki ispitan.

Problemi koji prate nicanje prvih zubića

Neugoda i bolovi prilikom nicanja zubi - Prilikom nicanja, zubi moraju probiti desni što izaziva crvenilo i osjećaj boli. Dijete je nervozno, teško mu je jesti i spavati i često plače, pa mu treba pomoći. Dentinox N je otopina za ublažavanje bolova kod nicanja zubi. U svom sastavu ima lidokain koji kao lokalni anestetik djeluje na mjestu primjene, omogućavajući bezbolno i lako nicanje prvih zubića, mliječnih zubi u cijelosti i kutnjaka. Sprječava upalu desni, upalu sluznice usne šupljine i pojavu boli. Sadrži i ekstrakt kamilice za pojačan protuupalni i umirujući učinak.
 
Sisanje prsta - Dijete još u majčinoj utrobi sisa prste, što je normalna faza u razvoju sve do njegove druge godine života. Većina djece spontano prestaje sisati prst između druge i četvrte godine, no neka učestalo sisaju dudu ili prst i nakon tog vremena. U njihovu slučaju javljaju se problemi u rastu zubića koji se izvrnu prema van ili ne izrastu potpuno te ostaju kraći nego što bi to bili prirodno. A tada nema druge nego potražiti savjet stomatologa ortodonta koji će odrediti izradu zubnog aparatića pomoću kojeg će se ispraviti stanje.

Što vi možete učiniti za zdrave i pravilne zubiće vašeg djeteta?

 • Potičite dijete da pije iz čaše - Hranjenje na bočicu trebalo bi prestati između 12. i 14. mjeseca djetetova života.
 • Nemojte uspavljivati dijete bočicom mlijeka ili čaja - Samo male bebe moraju po noći jesti. Djeca koja imaju zubiće ne smiju se uspavljivati mlijekom, sokom ili čajem, jer on sadrži šećer koji izaziva kvarenje zubi, tj. karijes. A kada nastupi karijes, počinju problemi za vas i vaše dijete - visoka temperatura kao posljedica upale zubnog mesa, bolovi u zubu i učestali posjeti stomatologu, koji, bez obzira na stručnost i pažnju, za dijete znaju biti i te kako traumatični.
 • Od nicanja prvih zubića navikavajte dijete na oralnu higijenu - Kad dijete dobije prve zubiće, prije spavanja mu ih očistite uz pomoć vode i vatiranog štapića. Kada dovoljno poraste, kupite mu primjerenu četkicu i zubnu pastu i usadite mu naviku redovita pranja zubi.
 • Ne zaboravite redovite stomatološke preglede - Od nicanja prvih zubića dijete treba voditi u stomatološku ordinaciju na pregled. Tako će se osloboditi straha od stomatologa i priviknuti na novo okruženje.

Griženje noktiju - Iako je to prije svega ružna navika, može biti povezana s nepravilnim rastom zubi, pa je treba što prije ukloniti. Griženje noktiju može biti povezano s psihološkim problemima djece te brigama i nervozom koji iz toga proizlaze. Zato nemojte zanemariti tu činjenicu, jer vam dijete možda želi nešto reći, a ne zna kako.
 
Spasonosno rješenje iz Dentinoxa je Daum-exol®, zaštitni lak za nokte koji se dobiva iz ekstrakta crvene paprike i okta-aceta. Djeluje tako da zbog gorka okusa odvraća od navike sisanja prstiju i griženja noktiju.