English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Dentalna medicina

 ostali članci
  

Protefix stomatološka ordinacija

  

Lijepi i zdravi zubi nisu samo san

  

Revolucija u liječenju karijesa

svi članci »

Dentalna medicina

Nježna ruka bilja protiv novorođenačkih muka

Podijeli

Autor:
Ivana Topolovec, mr. pharm.
objavljeno u broju 42 (6/05)

Nježna ruka bilja protiv novorođenačkih muka

Grčevi i probavne smetnje u dojenačkoj dobi

Grčevi u trbuhu često se javljaju kod dojenčadi u dobi od jednog do četiri mjeseca. Uzrokuje ih progutani zrak koji dolaskom u crijeva izaziva njihov pojačan rad i bol. Kako je prirodni ritam crijeva nešto živahniji noću, tako se i grčevi češće javljaju predvečer i noću. Ako dijete ima jake grčeve, stolica može biti rijetka i zelenkasta. Učestali bolovi, isprekidan san i nedovoljno spavanja čine dijete razdražljivim, čime se još više ubrzava rad crijeva i peristaltika, a posredno i težina problema.

Što učiniti?

 • Ako dijete doji, treba prihvatiti cijelu bradavicu zajedno s aureolom, jer se na taj način sprječava gutanje zraka.
 • Ako se hrani na bočicu, duda mora imati dobar odzračni ventil, dovoljno velik da dijete može povući sadržaj bočice, a opet ne prevelik da vuče previše, što samo potiče dijete na stalno izbacivanje i ponovno prihvaćanje dude. Tako se usisava i zrak.
 • Hranjenje treba raspodijeliti u dva dijela - nakon prvog dijela obroka dijete treba podignuti na rame i postaviti u uspravan položaj, nježno ga lupkajući po leđima. Time se olakšava izbacivanje nakupljenog zraka, a u želucu stvara mjesto za preostalu hranu.
 • Nakon 45-minutnog hranjenja djetetu treba osigurati što uspravniji položaj - treba ga polegnuti na neko povišeno mjesto, staviti u sjedalicu ili na tvrdi jastuk kako se hrana ne bi podigla, a s njom i želučana kiselina prema ustima (tako nastaju dodatno žarenje i bol u jednjaku).
 • Ozračje u kojem se dijete nalazi treba biti umirujuće - nježne kretnje, majčin glas, prigušeno svjetlo i tišina pomažu mu da se opusti, a samim time opušta se i njegov probavni sustav.
 • Ležanje na trbuhu ili nošenje djeteta na podlaktici također olakšava izbacivanje zraka iz probavnog sustava.
 • Nježna masaža trbuha u smjeru kazaljke na satu - masažom se potiskuje zrak prema stražnjem otvoru djeteta i olakšava ispuštanje nakupljenih plinova.

Dentinox iz svog asortimana nudi:

Carminativum Babynos® - Kapi protiv nadutosti u dojenčadi i djece, s ekstraktima komorača, kamilice i korijandra. Kapi na blag, ali učinkovit način pomažu u otklanjanju probavnih smetnji.
Bäuchlein - Salbe Babynos® - Mast s ekstraktima anisa i kima za masažu trbuha dojenčadi i djece. Zahvaljujući ulju kima i anisa, istodobno njeguje kožu te pospješuje probavne procese opuštajućom masažom trbuha. Proizvod je klinički i dermatološki ispitan.

Problemi koji prate nicanje prvih zubića

Neugoda i bolovi prilikom nicanja zubi - Prilikom nicanja, zubi moraju probiti desni što izaziva crvenilo i osjećaj boli. Dijete je nervozno, teško mu je jesti i spavati i često plače, pa mu treba pomoći. Dentinox N je otopina za ublažavanje bolova kod nicanja zubi. U svom sastavu ima lidokain koji kao lokalni anestetik djeluje na mjestu primjene, omogućavajući bezbolno i lako nicanje prvih zubića, mliječnih zubi u cijelosti i kutnjaka. Sprječava upalu desni, upalu sluznice usne šupljine i pojavu boli. Sadrži i ekstrakt kamilice za pojačan protuupalni i umirujući učinak.
 
Sisanje prsta - Dijete još u majčinoj utrobi sisa prste, što je normalna faza u razvoju sve do njegove druge godine života. Većina djece spontano prestaje sisati prst između druge i četvrte godine, no neka učestalo sisaju dudu ili prst i nakon tog vremena. U njihovu slučaju javljaju se problemi u rastu zubića koji se izvrnu prema van ili ne izrastu potpuno te ostaju kraći nego što bi to bili prirodno. A tada nema druge nego potražiti savjet stomatologa ortodonta koji će odrediti izradu zubnog aparatića pomoću kojeg će se ispraviti stanje.

Što vi možete učiniti za zdrave i pravilne zubiće vašeg djeteta?

 • Potičite dijete da pije iz čaše - Hranjenje na bočicu trebalo bi prestati između 12. i 14. mjeseca djetetova života.
 • Nemojte uspavljivati dijete bočicom mlijeka ili čaja - Samo male bebe moraju po noći jesti. Djeca koja imaju zubiće ne smiju se uspavljivati mlijekom, sokom ili čajem, jer on sadrži šećer koji izaziva kvarenje zubi, tj. karijes. A kada nastupi karijes, počinju problemi za vas i vaše dijete - visoka temperatura kao posljedica upale zubnog mesa, bolovi u zubu i učestali posjeti stomatologu, koji, bez obzira na stručnost i pažnju, za dijete znaju biti i te kako traumatični.
 • Od nicanja prvih zubića navikavajte dijete na oralnu higijenu - Kad dijete dobije prve zubiće, prije spavanja mu ih očistite uz pomoć vode i vatiranog štapića. Kada dovoljno poraste, kupite mu primjerenu četkicu i zubnu pastu i usadite mu naviku redovita pranja zubi.
 • Ne zaboravite redovite stomatološke preglede - Od nicanja prvih zubića dijete treba voditi u stomatološku ordinaciju na pregled. Tako će se osloboditi straha od stomatologa i priviknuti na novo okruženje.

Griženje noktiju - Iako je to prije svega ružna navika, može biti povezana s nepravilnim rastom zubi, pa je treba što prije ukloniti. Griženje noktiju može biti povezano s psihološkim problemima djece te brigama i nervozom koji iz toga proizlaze. Zato nemojte zanemariti tu činjenicu, jer vam dijete možda želi nešto reći, a ne zna kako.
 
Spasonosno rješenje iz Dentinoxa je Daum-exol®, zaštitni lak za nokte koji se dobiva iz ekstrakta crvene paprike i okta-aceta. Djeluje tako da zbog gorka okusa odvraća od navike sisanja prstiju i griženja noktiju.