English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Kultura tijela

 ostali članci
  

Sunce i more na vašoj koži

  

Pomlađivanje bez injekcije i skalpela

  

Bore - nemoguće spriječiti, ali moguće odgoditi

svi članci »

Kultura tijela

Anticelulitni tretmani

Podijeli

Autor:
Manuela Šapro, dipl. ing.
objavljeno u broju 42 (6/05)

Anticelulitni tretmani

Najbolji rezultati u tretiranju problema debljine i celulita postižu se kombinacijom nekoliko različitih metoda

Prekomjerna tjelesna težina jedan je od vodećih problema modernog doba. Poput epidemije poprima sve veće razmjere. Prema broju stanovnika koji boluju od pretilosti, upravo su najrazvijenije zemlje vodeće. Najčešći uzroci te "bolesti" s jedne su strane neredovita i nepravilna prehrana - brzi i visokokalorični obroci bogati zasićenim mastima i ugljikohidratima, premalo voća i povrća bogatog vlaknastim tvarima, a s druge nedovoljna fizička aktivnost, svakodnevni stres, hormonalni poremećaji i nezaobilazna genetska predispozicija. Uz to što narušava estetiku, debljina pove-ćava rizik za nastanak različitih bolesti - od endokrinih i kardiovaskularnih do zloćudnih. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, visoki krvni tlak i šećerna bolest češći su tri do četiri puta kod pretilih osoba. Kao posljedica povećane tjelesne težine u 80 posto žena javlja se celulit. Ono što ohrabruje jest činjenica da se za svaki izgubljeni kilogram život produljuje za četiri mjeseca.

Da bismo se othrvali tom problemu i poboljšali opće stanje organizma, treba voditi računa o tome što jedemo i kad jedemo. Bit je pravilne prehrane u održavanju ključnih hormonalnih sustava, tj. uspostavljanje hormonalne ravnoteže. Dokazano je da redovitim obrocima i pravilnim izborom namirnica održavamo optimalnu razinu inzulina u krvi i tako sprječavamo debljanje. Preporučuje se pet dnevnih obroka - tri glavna i dva međuobroka. Idealno bi bilo da između pojedinih obroka ne prođe više od dva i pol do tri sata kako bi se spriječilo naglo izlučivanje inzulina u krv kao jednog od ključnih hormona odgovornih za stvaranje masnih zaliha.
Svaki obrok trebao bi sadržavati sve nutrijente (ugljikohidrate, bjelančevine i masti). Znači, nije poželjno izbacivati pojedine nutrijente nego jesti manje rafiniranih namirnica, posebice onih koje sadržavaju velike količine šećera i zasićenih masti. Drugim riječima, treba preferirati puno voća i povrća, neljuštenih žitarica, laganijeg mesa, više ribe, pogotovo plave, čašu dobrog crnog vina, a od masti koristiti biljna ulja dobivena hladnim prešanjem (maslinovo, bučino).
Voće i povrće najvažniji su izvori vitamina (C, B-kompleks, E) i minerala (magnezij, kalij, fosfor, natrij, željezo) koji su nužnih za odvijanje metaboličkih procesa ugljikohidrata i masti te za sintezu mnogih važnih spojeva. Uz to, sadrže puno vlakana koja usporavaju izlučivanje inzulina te reguliraju i omogućuju normalnu probavu.
Treba izbjegavati previše zasoljenu hranu jer natrij iz soli zadržava tekućinu koja se nakuplja u međustaničnim prostorima i otežava cirkulacju, pridonoseći stvaranju celulita vidljiva u obliku jastučastih nakupina.
Pijenje puno tekućine ubrzava metabolizam, potiče rad bubrega i omogućuje preuzimanje viška tekućine, tj. održava procese izmjene tekućina. Dnevno bi trebalo popiti barem dvije do dvije i pol litre vode ili nezaslađenog čaja. Pri mršavljenju pomažu i specijalne čajne mješavine koje pospješuju metabolizam i čiste tijelo od toksina, otpadnih tvari i slobodnih radikala.
Što više tjelovježbe i boravka na svježem zraku ubrzava cirkulaciju i sagorijevanje masnih stanica. Najbolje je brzo hodanje, barem sat vremena na dan.

Pomoć iz kozmetičkog studija

Najbolji rezultati u tretiranju problema debljine i celulita u kozmetičkom studiju postižu se kombinacijom nekoliko različitih metoda, od manuelnih do preparativnih i aparativnih.
Elektrostimulacija je elektroterapijski tretman visokosofisticiranim aparatom koji putem niskofrekventnih struja djeluje na razgradnju masnog tkiva i celulita, mišićima vraća tonus i čvrstoću, potiče perifernu mikrocirkulaciju i otklanja narančinu koru. Mišićne kontrakcije potiču se putem elektroda koje se postavljaju na ciljane (problematične) dijelove tijela s nakupinama masnog tkiva i celulita. Ako se tijelo prethodno ili nakon elektrostimulacije tretira određenim preparatom za drenažu ili se nanese anticelulitna krema, pojačava se razgradnja masnog tkiva jer je prodiranje preparata brže i bolje.
Kombinira se i aromaterapija bandažama, metoda koja se temelji na toplo-hladnom učinku aromatičnih zavoja. Glavne supstancije su termoaktivna ulja koja djeluju na snižavanje unutarnje temperature i tako stimuliraju tijelo na potrošnju dodatne energije, tj. razgradnju masnog tkiva. Učinak je višestruk - razgradnja masnih stanica i celulita, limfna drenaža i vidno poboljšanje elastičnosti i tonusa kože.
Termoaktivna ulja dolaze u obliku krema, losiona i ulja koji se umasiraju u problematična područja ili cijelo tijelo, a tretirana zona omata (bandažira) elastičnim zavojima natopljenim u specifični losion za redukciju masnoća i celulita. Tijelo se potom umata u foliju radi boljeg termoučinka.
Terapija blatom jedna je od najstarijih metoda koja datira još iz doba Kleopatre. Visokovrijedne supstancije termalnog blata, termalne vode, aktivnog joda, bršljana, divljeg kestena, breze i guarane aktivno djeluju protiv masnih nakupina i celulita s izvanrednim učinkom. Izvana djeluju poput pilinga, dajući koži dugotrajan osjećaj glatkoće i zategnutosti.
Terapija algama je metoda u kojoj se najviše koriste dvije vrste algi - alga laminarija i alga morski hrast. Zahvaljujući visokoj moći upijanja tekućine i vezanja toksina iz kože i potkožnog tkiva, alge doslovce cijede lokalizirane jastučaste nakupine, a zbog visokog sadržaja joda i mnoštva minerala otapaju celulit i masno tkivo.
Način primjene sličan je blatoterapiji. Da bi se pojačalo prodiranje aktivnih supstancija, nakon nanošenja blata ili algi tijelo se umata u foliju i termodeku te zagrijava do određene temperature. Dok zbog pojačane cirkulacije aktivne supstancije bolje prodiru, iznojavanjem se kroz kožu oslobađaju mnogi toksini iz tijela.
Anticelulitna ručna masaža je vrlo učinkovita metoda kojom poboljšavamo poremećenu mikrocirkulaciju, stimuliramo metabolizam i limfni sustav te ubrzavamo izlučivanje otpadnih tvari. Pomaže ubrzanom i poboljšanom prodiranju aktivnih supstancija iz anticelulitnih krema i drenažnih ulja.  
Lifting tijela je elektroterapijski tretman pomoću struja niske frekvencije koji se koristi kod mlohavog i opuštenog tkiva, lošeg tonusa mišića te jastučastih masnih nakupina i celulita. Snažni elektroimpulsi dubinski razaraju masno tkivo, pospješuju cirkulaciju, obnavljaju (regeneriraju) oslabjela kolagenska i elastična vlakna u koži, a mišićima vraćaju prirodnu napetost (tonus). Tretman se izvodi pomoću dvije elektrode kojima se, uz aktivni gel za učvršćivanje tkiva, obrađuju problematična područja.
Limfna drenaža je neizostavan tretman svakog programa mršavljenja i uklanjanja celulita. Njome se potiče optok limfe u tijelu i tako ubrzava otplavljivanje toksina i otpadnih tvari iz organizma. Kolajući cijelim tijelom, odnosi otpadne tvari i odlaže ih u limfne čvorove smještene u određenim zonama po tijelu koji služe kao filtri. Tijekom tretmana stimuliraju se upravo te zone (točke) kako bi se ubrzao optok. Može se izvoditi ručno ili pomoću aparata za limfnu drenažu.
Uz prethodne upute o prehrani i pijenju tekućine, ovakvim načinom tretiranja masnog tkiva i celulita može se znatno umanjiti tjelesna težina i riješiti celulit s problematičnih područja bez velikih odricanja.