English

Pratite nas na Facebooku

Fizikalna terapija

 ostali članci
  

Kad i kako istezati mišiće

  

Zaštitari zdjeličnog dna

  

Bolan suživot s kralježnicom

svi članci »

Anketa

 
Kako brinete o svojoj kosi, koži i noktima?
uzimam dodatke prehrani dva puta godišnje (proljeće, ljeto) tijekom mjesec dana
uzimam dodatke prehrani jednom godišnje tijekom dva do tri mjeseca
uzimam dodatke prehrani dva puta godišnje tijekom dva do tri mjeseca
oslanjam se samo na svakodnevnu prehranu» Rezultati
» Ostale ankete

Fizikalna terapija

Trzajna ozljeda vratne kralježnice - novi pristup liječenju

Podijeli

Autor:
Bojan Nasteski, bacc. physioth.
objavljeno u broju 46 (2/06)

Trzajna ozljeda vratne kralježnice - novi pristup liječenju

Multi Cervical Unit terapija pretpostavlja aktivnu ulogu pacijenta tijekom tretmana i njegovu kontrolu izvođenja pokreta i jačanja mišića

Trzajna ozljeda vratne kralježnice, tzv. whiplash, danas je vrlo česta, najčešća u prometnim nezgodama (sudar automobila, pad motorista, biciklista i pješaka). Naziv whiplash ozljeda (engl. Whiplash injury) složenica je engleskih riječi - whip (što znači ošinuti bičem, naglo udariti), lash (bič) i injury (ozljeda, nezgoda), a u slobodnom prijevodu znači "kao bičem ošinuto", "nagli trzaj glave poput trzaja biča".

Prilikom sudara dvaju automobila, pod pretpostavkom da ste u prednjem koji je udaren odostraga, dok se automobil ne zaustavi, vaše tijelo i vratna kralježnica prolaze kroz nekoliko faza. Odmah nakon udara ramena putuju naprijed, sve dok nisu u položaju ispred glave, a vrat se isteže natrag. Prilikom kočenja automobil se naglo zaustavlja, što baca glavu i vrat unatrag, sve dok ne udare u sjedalo, tj. držač za glavu. Dakle, klasični mehanizam ozljede zvan whiplash događa se u sekundi. Bitan čimbenik je i brzina vožnje - što je veća, trzajne ozljede su češće i jače. Zaštitni zračni jastuk, koji se napuše u trenutku sudara, najviše smanjuje broj trzajnih ozljeda vrata.

Prema nekim statistikama, broj trzajnih ozljeda vrata u posljednjih deset godina porastao je čak pet puta. Kao posljedica sudara, otprilike 20 posto ljudi ima problema s glavom i vratnom kralježnicom. Iako se neki oporave relativno brzo, neki razvijaju kronično stanje koje rezultira bolovima, a katkad i nemogućnošću obavljanja aktivnosti iz svakodnevnog života.

Promjene koštano-mišićno-ligamentarnih međuodnosa - Zbog jačine udara prilikom sudara dolazi do snažne kontrakcije mišića vrata, uganuća vratne kralježnice i oštećenja mekih tkiva (puknuća ligamenata, tetiva, mišića i njihovih ovojnica), ali i do pucanja diskova među kralješcima i oštećenja malih zglobova kralježnice. Popuštanje sveza među kralješcima uzrokuje i veću međusobnu gibljivost, pa se može oštetiti i kralježnična moždina te korijen živaca.

Zbog ozljede mišića, javljaju se bol i napetost, što traje i nekoliko tjedana. I vratni ligamenti mogu biti istegnuti i ozlijeđeni, što umanjuje njihovu ulogu stabilizacije i zaštite zglobova i živaca. Može doći do sporijeg zacjeljivanja i nestabilnosti, pri čemu mišići postaju slabiji, živci iritirani, a zglobovi upaljeni i bolni.

Neposredni i odgođeni simptomi - Simptomi se rjeđe javljaju odmah, češće nakon nekoliko sati ili dana. Najčešći su glavobolja, napetost mišića vrata i oko lopatica, bol u vratu i ramenima, vrtoglavica, omaglica, mučnina, zujanje u ušima, trnci u vratu, u jednoj ili obje ruke i šake, trnci i bol u vilici, ograničenje opsega pokreta glave, a posljedično se može javiti i bol u križima i kukovima. Kao posljedica ozljede često se javljaju i problemi sa spavanjem, radnom aktivnošću, koncentracijom i pamćenjem. Zbog oštećenja mekih tkiva javljaju se mikrotraume, stvaraju trajni ožiljaci u ligamentima, mišićima, diskovima i razvijaju degenerativne promjene.

Iscrpna anamneza i aktivni pregled - Nakon prometne nezgode valja postaviti dobru dijagnozu. Na temelju dobivenih anamnestičkih podataka o problemima s vratnom kralježnicom, uključujući i one koje je osoba možda imala prije nesreće, pristupa se aktivnom pregledu, koji uključuje procjenu opsega pokreta vratne kralježnice te funkciju živaca i mišića u rukama i nogama.

Ako se smatra da osnovne pretrage nisu dovoljne, odnosno ne daju dovoljno informacija, preporučuje se nekoliko dodatnih (magnetska rezonancija, kompjutorizirana tomografija, elektromijelografija, eventualno neke krvne pretrage i po potrebi savjetovanje s drugim specijalistima).

Postupak - Vrsta tretmana ovisi o tome što su prethodne pretrage otkrile o uzrocima. U akutnoj fazi, većina pacijenata uspješno se liječi mirovanjem, lijekovima za opuštanje mišića i smanjenje boli, protuupalnim lijekovima, primjenom topline ili krioterapije (led), prilagođavanjem aktivnosti dnevnog života i načina rada, vježbama i primjenom fizikalne terapije.

Stare i nove metode

U prošlosti su se te ozljede tretirale imobilizacijom Shantzovim ovratnikom. I danas ga možemo primijeniti u akutnoj fazi (kraća razdoblja nošenja nekoliko puta dnevno), ali ipak se pokušava što je prije moguće početi s doziranom aktivnošću.

U prva 24 sata može se primijeniti krioterapija (terapija ledom), uz lagano pokretanje glave. Radi opuštanja mišića i poboljšanja cirkulacije, a samim time i smanjenja boli, dozirano se primjenjuju i elektroterapija, magnetoterapija i terapija ultrazvukom. Viši fizioterapeut pacijentu može pokazati i nekoliko kratkih vježbi koje se mogu provoditi kod kuće. U početku se preporučuje i određeno razdoblje bolovanja ili, ako to nije moguće, prilagodba radnih aktivnosti.

U svakom slučaju, da bi se mogle preporučiti i provoditi pravilne metode liječenja i rehabilitacije, a to kod većine pacijenata može biti dugotrajno i bolno, iznimno je važno otkrivanje epicentra, tj. točnog uzroka boli.

U svijetu se trenutačno provodi još jedna metoda terapije trzajnih ozljeda - Multi Cervical Unit (MCU). Za MCU terapije aktivna je uloga pacijenta tijekom tretmana i on osobno kontrolira izvođenje pokreta i jačanje mišića. U tom slučaju glava pacijenta nalazi se u svojevrsnom obruču spojenom preko senzora na računalo. Pri izvođenju kretnji i vježbi snage pacijent izravno nadgleda rezultate na monitoru. Svaki pokret precizno kontrolira i sam aparat, tako da pacijent ne može pretjerati u aktivnostima. Tako se pacijenti oslobađaju straha od nagle i jake boli izazvane promjenom položaja glave, što znači stjecanje povjerenja, lakše opuštanje i brži proces rehabilitacije. Zbog te činjenice, MCU tehnika izrazito je dobra u terapiji whiplasha.

Prije, kao i za cijelog rehabilitacijskog tijeka MCU metodom, provode se i druge, vrlo važne tehnike liječenja trzajne ozljede vratne kralježnice. One uključuju različite manualne tehnike kao što su mckenzie, kaltenborn i osteopatija. Tim tehnikama smanjujemo napetost mišića, poboljšavamo cirkulaciju, ubrzavamo cijeljenje oštećenog tkiva, povećavamo opseg pokreta malih zglobova kralježnice i utječemo na povećanje snage mišića, što je nužno za što brži povratak u svakodnevne aktivnosti.

Veliku važnost u liječenju trzajnih ozljeda manualnim metodama ima što ranija intervencija i aktivno sudjelovanje pacijenta tijekom terapije. Terapeutova je uloga da pacijenta educira o pravilnim položajima pri stajanju, sjedenju i ležanju te da ga pouči pravilnom izvođenju vježbi koje može svakodnevno provoditi i kod kuće. Što je pacijent bolje educiran, više surađuje tijekom terapijskog postupka, što je od velike važnosti za krajnji ishod. 

Dobro postavljena dijagnoza i prepoznavanje uzroka zahtijevaju što raniji rehabilitacijski tretman manualnim metodama, jer je kod mehanički uzrokovanih bolova u kralježnici moguće umanjiti i otkloniti bolove, spriječiti pogoršanje bolnog stanja i eventualni operativni zahvat, a u konačnici i educirati pacijente o poduzimanju određenih mjera pri svakodnevnim aktivnostima.