Neurologija

 ostali članci
  

Kad noge nemaju mira

  

Izgubljene slike sjećanja

  

Lažni osjećaj kretanja

  

Nije dovoljno reći samo "vrti mi se"

  

Multipla skleroza blokada protoka živčanih impulsa

svi članci »

Anketa

 
Probiotici nove generacije
sadrže više različitih probiotičkih sojeva u visokim koncentracijama
sadrže jedan probiotički soj u visokoj koncentraciji
sadrže manje probiotičkih sojeva, ali nude veću zaštitu organizma
uzimaju se samo za vrijeme trajanja antibiotske terapije» Rezultati
» Ostale ankete
Pretraživanje
 
Newsletter
 

Neurologija

Lumbalna diskopatija - mikrotraume najčešći uzrok

Podijeli

Autor:
prim. dr. sc. Damir Kovač, dr. med., spec. neurokirurg
objavljeno u broju 46 (2/06)

Lumbalna diskopatija - mikrotraume najčešći uzrok

Mnogi uzroci mogu poremetiti sklad funkcije diska, a jedna od najčešćih je vibracijska trauma, pa su profesionalni vozači najviše pogođeni

Stranica: [1] 2 »

Lumbalna diskopatija vrlo je važan medicinski i socijalni problem. Tu tvrdnju najbolje ilustriraju istraživanja pojedinih autora koji nalaze da se ponavljajuća bol u leđima, uzrokovana bolešću diska, javlja čak u 53 posto radno sposobnih ljudi, od čega u 60 posto onih koji se bave težim fizičkim poslovima. Smatra se da više od 80 posto pučanstva tijekom života ima iskustvo s bolovima u leđima.
Bol u leđima jedna je od najčešćih tegoba koje bolesnika dovode liječniku. U SAD-u bol u leđima uzrok je u prosjeku 12 posto bolovanja, a troškovi su 16 milijardi dolara godišnje, kako oni koji se odnose na zdravstvo, tako i oni zbog izgubljenih sati rada. Neki autori navode da se 70 posto bolesnika s bolom u donjem dijelu križa oporavi za tri tjedna, a 90 posto u roku šest do 12 tjedana. Izvješća s invalidskih komisija pokazuju da se učestalost diskopatija kreće i do 35 posto. Bitno je i da je većina bolesnika s hernijom slabinskog diska u najaktivnijoj životnoj i radnoj dobi.

Tisuću operiranih godišnje


CT prikaz hernije diska L4-L5

Broj oboljelih povećava se kad su posrijedi zanimanja koja obiluju mikrotraumama (vozači, tesari, rudari, građevinski radnici, medicinske sestre i slična zanimanja). S obzirom na kroničnost u trajanju hernije slabinskog (lumbalnog) diska, kao i na mogućnost daljnjeg pogoršanja, posljedice se ne odražavaju samo na gospodarskom planu nego i na psihosocijalnom stanju oboljeloga. Kronične psihoemocionalne udare u početku uzrokuju bolovi, često i nesposobnost kretanja, a kasnije se javlja i osjećaj ugroženosti osobne i obiteljske egzistencije. Broj operiranih bolesnika u nas je u porastu, a još znatnije u svijetu. U Hrvatskoj se godišnje operira oko 1000 bolesnika s hernijom slabinskog diska, u Njemačkoj više od 25.000, a u SAD-u i više od 300.000 bolesnika.

Disk kao amortizer


Shematizirani prikaz kralješka koji je proboden

Disk koji se nalazi između kralježaka možemo usporediti s amortizerom. Sastoji se od mekšeg unutarnjeg dijela i vanjskoga prstenastog. Taj amortizer funkcionira pod određenim tlakom, na određeni način. Niz uzroka može poremetiti sklad funkcije diska, a jedan od najčešćih je vibracijska trauma. To dokazuje podatak da su, od bolesnika koji se javljaju na pregled, najzastupljeniji profesionalni vozači. Dakako, česti uzroci su i rad u nefunkcionalnom položaju, čimbenici oštećenja cirkulacije diska, sportske ozljede, konstitucijski čimbenici, rjeđe trzajna trauma i dr.
Ako uzročnik nastavi djelovati, dolazi do pritiska diska na korijene živaca u njegovoj blizini, što se manifestira bolom, trncima u nogama, koji se najčešće tumače kao išijas. Dakako, nije kod svakog išijasa riječ o herniji slabinskog diska, no često
je upravo to njezin simptom. Liječenje je tada konzervativno, što podrazumijeva mirovanje, lijekove protiv bolova, liječenje pod kontrolom liječnika opće medicine, neurologa i fizijatra. Danas postoji vrlo široka paleta lijekova i konzervativni tretman. No, on nije uvijek uspješan, pa se izdvajaju bolesnici koje može izliječiti jedino operacijski zahvat.

Kad i zašto operacija

Trajanje konzervativnog liječenja bolesnika s hernijom slabinskog diska i do godine dana, kako se spominje u literaturi, nije pravilo. Naime, i kod prvih kliničkih simptoma katkad je riječ o teškim oštećenjima diska, kad dolazi do gubitka funkcije nogu, nekontrolirana mokrenja ili stolice. Ako nije posrijedi brzo i progresivno neurološko oštećenje, većina liječnika slaže se s čekanjem od tri do šest mjeseci, uz konzervativnu terapiju. Mnogi stručnjaci s tog područja navode da tri tjedna bolničke i tri mjeseca ambulantne terapije mora biti dovoljno da konzervativno liječenje dovede do terapijskog učinka. Ako nakon tog vremena nema poboljšanja, valja izabrati jednu od operacijskih metoda liječenja.
Cilj je operacije uklanjanje boli, vraćanje funkcije te usporavanje daljnjih patofizioloških zbivanja. Danas se primjenjuje cijeli niz operacijskih metoda u liječenju hernije slabinskog diska, kojima je cilj dekompresija živčane strukture oko diska i uklanjanje diskalne mase.

Klasični operacijski pristup

Razvijao se više od 60 godina. Stalno napredovanje dijagnostike, kirurške tehnike i tehnologije medicinskih instrumenata važne su stepenice u razvoju operacijskih metoda liječenja. Otvorene operacijske metode i danas su temelj u liječenju mnogih bolesnika. Tim se načinom makroskopski, ili još bolje mikroskopski, prikaže bolesni disk i pritisnuti živac te se disk ukloni, a živac oslobodi pritiska.

Kemijske metode nisu zaživjele

Rezultati konvencionalne kirurgije slabinskog diska, koja je uvedena 1934. godine, unatoč napretku mikrokirurške tehnike, ne zadovoljavaju uvijek. Zbog toga je počelo traganje za novim pristupom bolesnom disku. Jedna od istraživanih metoda potaknula je nadu u uspješno liječenje. To je svojedobno bila kemonukleoliza (poznatija pod imenom papainizacija). No, s godinama se pokazalo da metoda ne zadovoljava (izazivala je alergijske reakcije i dr.), pa je napuštena u mnogim svjetskim centrima. Većina kemijskih metoda liječenja još se istražuju. U svakom slučaju, cilj je djelovati na promjenu opsega i pomicanje mase diska.

Stranica: [1] 2 »