Neurologija

 ostali članci
  

Nije dovoljno reći samo "vrti mi se"

  

Botulinum toksin - otrov koji liječi

  

U vrtlogu nevoljnih pokreta i zvukova

  

Iskrivljen pogled u ogledalu (2. dio)

  

Multipla skleroza - korak dalje u liječenju 1. dio

svi članci »

Anketa

 
Probiotici nove generacije
sadrže više različitih probiotičkih sojeva u visokim koncentracijama
sadrže jedan probiotički soj u visokoj koncentraciji
sadrže manje probiotičkih sojeva, ali nude veću zaštitu organizma
uzimaju se samo za vrijeme trajanja antibiotske terapije» Rezultati
» Ostale ankete
Pretraživanje
 
Newsletter
 

Neurologija

Lumbalna diskopatija - mikrotraume najčešći uzrok

Podijeli

Autor:
prim. dr. sc. Damir Kovač, dr. med., spec. neurokirurg
objavljeno u broju 46 (2/06)

Lumbalna diskopatija - mikrotraume najčešći uzrok

Mnogi uzroci mogu poremetiti sklad funkcije diska, a jedna od najčešćih je vibracijska trauma, pa su profesionalni vozači najviše pogođeni

Stranica: « 1 [2]

Operacija bez skalpela pod rtg kontrolom


Operativni zahvat

Prikaz poslijeoperacijskog ožiljka nakon perkutane diskektomije

Kombinacija pristupa bolesnom disku kroz kožu (perkutanog), koji se počeo upotrebljavati kod kemonukleolize, te razvoj kirurških instrumenata i tehnologije kirurškog rada, doveli su do poboljšanja u liječenju hernije slabinskog diska. Uspjesi su potaknuli nastanak nove metode liječenja - perkutane diskektomije (ektomija = uklanjanje bolesnog dijela tijela operacijom, u ovom slučaju diska). Otac te metode japanski je liječnik prof. dr. Hijikata, a prve operacije izvedene su 1975. godine. Preko Japana metoda se proširila u SAD, Švicarsku, Francusku, Njemačku, Veliku Britaniju, a od 1988. godine primjenjuje se i u nas.
Zahvat perkutane endoskopske diskektomije izvodi se uz primjenu lokalnog anestetika, a s bolesnikom se tijekom operacije razgovara.
Igla, debljine nekoliko milimetara i dužine deset centimetara, uvodi se od trnastog nastavka u visini bolesnog diska, a na strani tegoba, s tim da se vrh postavlja u anatomsko središte diska. Rtg snimkom utvrđuje se da disk nije pukao i da nema slobodnih fragmenata diska u kanalu kralježnice. Ako su ti uvjeti ispunjeni, na iglu se navode cijevi (sustav ključ - ključanica) te se najprije različitim ručnim hvatalicama, a zatim i električnim rezačima, odstranjuje diskalna masa. Smatra se da je za trajno izlječenje dovoljno ukloniti oko dva grama diska.
Cijeli se zahvat izvodi pod rendgenskom kontrolom. Intradiskalno područje kontrolira se uporabom minijaturne kamere, kojom se vizualizira prostor unutar diska, a cijeli rad prati se na monitoru. Operacija traje u prosjeku 40 minuta. Nakon što je obavljena operacija, bolesnici se smještaju na kliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Dan nakon zahvata ustaju iz kreveta i u poslijeoperacijskom tijeku osposobljavaju se za normalan život fizikalnom terapijom.
Liječenje perkutanim putem može se obaviti samo na određenim bolesnicima koji boluju od hernije slabinskog diska. Kandidati za to liječenje prije svega su mlađi bolesnici u kojih još nije nastupilo okoštavanje između kralježaka te oni u kojih još nema težih neuroloških oštećenja. Bolesnici već operirani klasičnim načinom nisu kandidati za tu metodu. Prema mnogim statistikama, ovim se putem može izliječiti oko 10 - 20 posto bolesnika s hernijom slabinskog diska.
Iako su rezultati dobri, nedostatak ove metode je u tome što je još nedovoljna vizualizaciji rada tijekom operacije, a bolesnici, i još više operater, izloženi su rtg zračenju.
U posljednje vrijeme u mnogim se svjetskim centrima, ali i ambulantno, koristi sličan operacijski postupak tako da se u centralni dio diska postavlja tanka vodilica i zatim obavi denaturacija jezgre diska YAG laserom.

Otvorena operacija - još uvijek najčešća

No, najčešće primjenjivani operacijski postupak i danas je "otvorena operacija", tzv. interlaminektomija, gdje se malim rezom u slabinskom dijelu kralježnice pristupa između lukova kralježaka, dolazi do bolesnog diska, koji se većim dijelom odstranjuje, i tako oslobađa pritisnuti živac. Operateri u upotrebljavaju operacijske lupe ili operacijski mikroskop, čime uvećavaju područje rada, a operacijski rez se smanjuje. Međutim, treba imati na umu da je mikroskop samo pomoćno sredstvo te da u većini slučajeva operacijski rezultat ovisi o znanju i iskustvu neurokirurga, a manje o tehničkim pomagalima.
Najnoviji operacijski postupak u liječenju hernije slabinskog diska uključuje praćenje cijeloga operacijskog tijeka minijaturnom kamerom, odnosno praćenje na monitoru. Takav operacijski postupak naziva se endoskopski kontrolirana mikrodiskektomija, a u nekim centrima takvi operacijski postupci mogu se izvesti pod kontrolom kompjutorizirane tomografije (CT).

Nisu svi kandidati za umjetni disk

U nekih bolesnika (osobito mladih), s upornim bolovima u križima koji ne prestaju i poslije dugotrajna konzervativnog liječenja, a neuroradiološkim pretragama utvrdi se bolestan slabinski disk, indicirano je promijeniti disk u cijelosti. Ta metoda nije proširena diljem svijeta, poput promjena kuka, jer je rezervirana za drugu kategoriju bolesnika, ali u pravilno izabranih bolesnika daje odlične rezultate. U tom slučaju operacija se provodi kroz trbuh. Potrošeni bolesni disk ukloni se i postavi umjetni od krom-teflona s poliuretanskom jezgrom.

Diskove treba čuvati

U zaključku treba podsjetiti da diskove, amortizere između kralježaka treba čuvati i njegovati. Stoga često treba mijenjati pozicije tijela jer tako diskovi najbolje funkcioniraju. Treba se čuvati od opterećenja kralježnice, prisilna položaja tijela, naglih trzaja, kontinuirane vibracijske traume, prekomjerne tjelesne težine i redovito vježbati.
Mnogo je dobrih lijekova koji ublažavaju bolove kod bolnih križa, ali i dobrih konzervativnih postupaka u liječenju hernije slabinskog diska. Međutim, ako je konzervativno liječenje neuspješno, ne treba ga provoditi predugo. To više što su nam danas na raspolaganju mnogi više-manje invazivni postupci u operacijskom liječenju hernije slabinskog diska, tako da s pravom govorimo o protektivnoj kirurgiji slabinskog diska.

Stranica: « 1 [2]