English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

MediSense klub

 ostali članci
  

Sezona prehlada i dijabetes

  

MediSense klub - pitanja i odgovori

  

U ljekarni sam vidjela nove MediSense lance­te. Hoće li i dalje biti lanceta koje sam dosad koristila? Odgovaraju li nove lancete lancetaru kojim se sada koristim?

svi članci »

MediSense klub

Ketoni i dijabetes

Podijeli

objavljeno u broju 47 (04/06)

Za ljude koji boluju od šećerne bolesti tipa 1 te za poneke koje boluju od tipa 2, ketoni mogu biti problem. Naime, povećana koncentracija ketona u krvi može voditi u dijabetičku ketoacidozu (DKA), te katkad zahtijevati neodgodivu medicinsku pomoć. Što su zapravo ketoni, koje su posljedice njihove povećane koncentracije te kako možemo provjeriti raste li njihova razina u krvi?

Što su ketoni?

Svatko od nas treba gorivo za proizvodnju energije. Glavno gorivo koje tijelo koristi je glukoza. Međutim, ako iz bilo kojeg razloga ne može iskoristiti glukozu, kao alternativu koristi masti. Da bi tijelo iskoristilo masti kao energiju, najprije ih treba "razbiti" na manje dijelove koji se zovu ketoni.

Kad raste razina ketona u krvi?


MediSense® OptiumTM

Optium Xceed™

Svatko od nas katkad koristi ketone kao gorivo, primjerice osoba koja neko vrijeme gladuje. Tako se može dogoditi da u zdrave osobe razina ketona ujutro bude povišena. Intenzivna tjelesna aktivnost u slučaju nedostatka glukoze također može uzrokovati povišenje ketona u krvi. U oba slučaja, razina ketona u krvi raste, a razina glukoze ostaje ista.
No, bolujete li od šećerne bolesti, razina ketona i razina glukoze u krvi rastu usporedno. Da biste snizili razinu glukoze u krvi i omogućili joj ulazak u mišićne i moždane stanice, kako bi je iskoristili za proizvodnju energije, treba vam inzulin. Ako nemate dovoljno inzulina u krvi, vaše tijelo će početi cijepati masti u ketone, kao alternativu za proizvodnju energiju. Za osobe koje boluju od šećerne bolesti to svakako nije pozitivan smjer. Bez inzulina, vaše tijelo će nastaviti proizvoditi ketone, a njihova razina u krvi nakon nekog vremena može postati opasno visoka.

Tri su situacije kad ste u opasnosti od povišene razine ketona u krvi:

 • Nedavno vam je dijagnosticirana šećerna bolest ili vam je liječnik promijenio terapiju. Ako bolujete od šećerne bolesti tipa 1, u trenutku dijagnosticiranja vjerojatno ste imali povišenu razinu ketona u krvi, a možda ste čak razvili ketoacidozu. Određivanje prave doze inzulina može potrajati neko vrijeme u slučaju promjene postojeće terapije i nakon dijagnosticiranja šećerne bolesti. Tijekom tog razdoblja postoji opasnost od porasta razine ketona u krvi.
 • Ne mjerite redovito razinu glukoze u krvi. Moguće je da razina glukoze u krvi poraste bez nekog posebnog razloga. Neuobičajen obrok, piće s prijateljima i druge slične situacije mogu utjecati na njezinu ravnotežu. Ako ne mjerite razinu glukoze u krvi redovito i ne utječete na njezino snižavanje, postoji opasnost od razvoja ketoacidoze (posebno ako se razbolite).
 • Bolesni ste. Rizik od razvoja ketoacidoze još je veći ako se razbolite. Razina glukoze povisit će se kao posljedica aktivacije obrambenog mehanizma organizma. Glukozu može proizvesti sam organizam aktivirajući njezino oslobađanje iz područja u kojima je uskladištena. U tom slučaju zdrav organizam proizveo bi i dodatni inzulin da snizi razinu glukoze u krvi i uvede je u mišiće. Ali, ako nemate dovoljno inzulina u krvi da obavi tu zadaću, vaše tijelo traži alternativne izvore energije u mastima kako bi proizvelo energiju, posljedica čega je porast razine ketona u krvi.

Što se događa kad raste razina ketona u krvi?

Visoka razina ketona u krvi je štetna. Znači, čim razina ketona u krvi počne rasti, vaše tijelo ih se želi riješiti pojačanim mokrenjem. U skladu s time, rani znak porasta razine ketona u krvi upravo je povećana potreba za tekućinom (zapamtite, razina glukoze u krvi također će biti visoka, što će pojačati osjećaj žeđi i potrebu za češćim mokrenjem).
Ako razina ketona u krvi nastavi rasti, oni će se početi ponašati kao otrov. Možda ćete se osjećati bolesno i češće mokriti, što vas može dovesti u stanje dehidracije. Vaša koža može postati suha, vid mutan, a disanje ubrzano. Ketoni se mogu osjetiti u vašem zadahu, jer imaju miris ustajalog voća (kruške) ili sredstva za uklanjanje laka s noktiju (acetona).

Simptomi

Posljedice

- žeđ ili vrlo suha usta
- učestalo mokrenje
- visoka razina glukoze u krvi

- loše osjećanje
- mutan vid
- suha i nadražena koža
- otežano disanje
- zadah iz usta (trulo voće)
- umor i/ili zbunjenost

Mjerenje ketona

Katkad je teško odmah odrediti je li porast glukoze u krvi samo jednokratna pojava ili nešto puno ozbiljnije. Međutim, što prije otkrijete porast razine ketona u krvi, vama i vašem liječniku bit će jednostavnije da ih vratite u normalu. Dva su načina otkrivanja povišene razine ketona u krvi:

 • mjerenjem razine u mokraći
 • mjerenjem razine u krvi.

Mjerenje ketona u mokraći

Donedavno je jedini način mjerenja ketona bio pomoću urinskih traka. Međutim, taj način ima nekih nedostataka:

 • Mjerenje ketona u mokraći može biti samo pokazatelj da su povišeni, ali ne i koliko, tako da je ova metoda manje specifična.
 • Tri su ketonska tijela - aceton, acetoacetat i ß-hidroksibutirat. Najčešći keton, koji se pojavljuje na početku razvoja ketoacidoza, je ß-hidroksibutirat. Nažalost, urinske trake ne mogu odrediti njegovu razinu.
 • Ketoni se nakupljaju u mokraći u vremenu od zadnjeg mokrenja, pa nam ta vrijednost ne može poslužiti za određivanje trenutačne razine.
 • Zbog razvoja ketoacidoze može nastupiti poprilična dehidracija, pa je otežano prikupljanje uzorka za testiranje urinskim trakama.

Mjerenje ketona iz uzorka krvi


1. Umetnite test-traku u aparat i nanesite uzorak krvi

Osobe koje posjeduju MediSense® OptiumTM ili Optium XceedTM aparate za mjerenje glukoze u krvi, uz mjerenje glukoze u krvi mogu mjeriti i razinu ketona u krvi. Koristeći posebne trake, tzv. MediSense® OptiumTM ß-ketones trake za mjerenje ketona, za dobivanje rezultata potrebni su samo mali uzorak krvi i 30 sekundi.
Želite li mjeriti ketone u krvi, trebali biste se prije posavjetovati sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom. Oni će vam objasniti je li i kad potrebno mjeriti ketone te vam dati sve potrebne informacije, poput objašnjenja dobivenih rezultata te što trebate učiniti ako poraste razina ketona.


2. Očitajte točnu razinu ketona u krvi

Mjerenje ketona u krvi ima nekoliko potencijalnih prednosti:

 • Trake za mjerenje ketona mjere ß-hidroksibutirat, najzastupljenije ketonsko tijelo tijekom ketoacidoze.
 • Pokazuje trenutačnu razinu ketona u krvi.
 • Omogućuje praćenje daljnjeg kretanja ketona (pad ili porast).

Kad mjeriti ketone u krvi?


Trake za mjerenje ketona - za dobivanje rezultata potrebni su samo mali uzorak krvi i 30 sekundi.

Nema potrebe redovito mjeriti ketone. Navodimo stoga neke iznimne situacije kad mjerenjem možemo spoznati i prevenirati daljni porast razine ketona ili se jednostavno osloboditi brige (glukoza je povišena bez porasta ketona):

 • Ako imate šećernu bolest tipa 1, razina glukoze u krvi je veća od 16.7 mmol/L i ne osjećate se dobro.
 • Ako imate simptome ketoacidoze.
 • Za potrebu razlikovanja bezopasnog povišenja glukoze u krvi u odnosu na slučajeve kad porast glukoze upućuje na mnogo težu posljedicu, ketoacidozu.

Kako tumačiti razine ketona u krvi

Razina ketona u krvi

Savjet

niža od 0,6 mmol/l  Nalaz je uredan. Nastavite mjeriti glukozu u krvi po uobičajenom rasporedu.
0,6 - 1,5 mmol/l  Za 2 do 4 sata ponoviti mjerenje glukoze i ketona u krvi.
1,5 - 3 mmol/l  Postoji rizik od razvoja dijabetičke ketoacidoze. Pojačajte terapijsku dozu, pijte puno tekućine te ponovite mjerenje glukoze i ketona u krvi. Posavjetujte se s liječnikom.
viša od 3 mmol/l  NEODGODIVO potražite liječničku pomoć.
Možda je potrebno bolničko liječenje.

Želite li i Vi imati najnoviji Optium Xceed™?
Nazovite nas na besplatnu info liniju MediSense kluba: 0800 33 33 44
Šaljite nam i dalje Vaša pitanja na:
adresu: Oktal Pharma d.o.o., Utinjska 40, 10 040 Zagreb
telefon: 01 65 96 858
e-mail: MediSenseklub@oktal-pharma.hr