English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Vi pitate - mi odgovaramo

 ostali članci
  

Odgovori na vaša pitanja

  

Odgovori na vaša pitanja

  

Odgovori na vaša pitanja

svi članci »

Vi pitate - mi odgovaramo

Odgovori na vaša pitanja

Podijeli

objavljeno u broju 47 (04/06)

FIZIKALNA MEDICINA

mr. sc. Biserka Štambuk, dr. med., spec. fizijatar, Zagreb

Ove zime pala sam na led i natukla sjednu kost. Bol je na tome mjestu ubrzo prošla, pa nisam ni išla liječniku. Međutim, šest mjeseci poslije počelo me kod svakog ustajanja i sjedenja boljeti baš na tom području, s tim da se u posljednje vrijeme bol širi na kuk, pa preko noge sve do stopala (čak i na kosti ramena i ruku). Ne znam je li sve to posljedica pada. Inače, 21 mi je godina i od rođenja imam iskrivljenu kralježnicu, a i u obitelji se javljao taj problem. Molim vas, ako je moguće, da mi date neke smjernice što učiniti.
Petra, Varaždin

Tegobe koje su počele šest mjeseci nakon pada svakako su povezane s njim. Često se događa da se bol na mjestu pada javlja kasnije i može trajati jako dugo. No, bolove koji se javljaju nakon prije opisanih i koji se šire u nogu, ruku, rame, nisu izravno povezani s padom, odnosno bolovi u nozi mogu biti samo potaknuti njime.
Budući da od rođenja imate deformiranu kralježnicu, prijeko je potrebno da se javite specijalistu fizijatru ili ortopedu, koji će odlučiti jesu li potrebne daljnje pretrage (vjerojatno rtg kralježnice) kako bi se postavila prava dijagnoza i odredila terapija.

GINEKOLOGIJA

Goran Vujić, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Zagreb

Molim vas možete li mi nešto reći o kiretaži, tj. što je, čemu služi i koji su razlozi da se ona mora napraviti.
Marija

Kiretaža je invazivna dijagnostička i/ili terapijska metoda kojom se uz pomoć instrumenta odstrani sluznica maternice. Zahvat se uglavnom izvodi u lokalnoj i/ili općoj analgeziji uz pomoć kirete. Najčešća stanja kod kojih treba napraviti kiretažu su:

  • Evakuacija neželjene trudnoće (Abortus artefitialis)
  • Evakuacija preostalog tkiva iz maternice nakon nepotpuna pobačaja ili prijevremenog poroda.
  • Odstranjenje polipa sluznice maternice.
  • Dijagnostička kiretaža u žena kod kojih se sumnja na hiperplaziju endometrija kod nepravilnih krvarenja u perimenopauzi.
  • Dijagnostička kiretaža kod žena koje krvare u postmenopauzi.

Taj postupak se najčešće izvodi u kombiniranoj lokalno-sistemskoj analgeziji. Nakon zahvata u bolnici se ostaje  dva, tri sata. Dobiveno tkivo šalje se na patohitološku analizu. Zahvat je kratak i jednostavan. U novije vrijeme umjesto kiretaže izvodi se histeroskopija, uz pomoć koje se pod optičkom kontrolom instrumenta uzima sumnjivo tkivo na patohistološku analizu. Unatoč tome, kiretaža je u rukama iskusna ginekologa i danas iznimno važan kako dijagnostički tako terapijski postupak u ginekologiji i opstetriciji.

OFTALMOLOGIJA 

dr. sc. Nadežda Bilić, dr. med., spec. oftalmolog

Vjerna sam čitateljica vašeg časopisa koji dobivam u svojoj ljekarni. Molim vas za pomoć jer ne želim biti prevarena, a znam da mi možete najbolje pomoći. Jako sam osjetljiva na sunce i svjetlost, pa ne znam koje bi mi naočale (stakla) pružile najbolju moguću zaštitu (pročitala sam članak u časopisu Vaše zdravlje na tu temu). Molim vas, recite mi koja marka bi mi najbolje odgovarala i gdje je mogu nabaviti?
Renata

U vašem slušaju potražila bih naočale koje imaju najveću moguću svjetlosnu zaštitu (zelene ili još bolje smeđe boje). Svaki renomirani proizvođač naočala tu informaciju mora navesti u deklaraciji. Također bi bilo dobro kupiti naočale koje imaju ugrađen polarizacijski filtar, jer se tako smanjuje zablješćivanje reflektiranim svjetlom (npr. od površine mokre ceste, vode, stakla ili drugih reflektirajućih površina). Svakako je bitno da naočale imaju i stopostotnu UV zaštitu, i to za UV-A i UV-B spektar, iako ona ne utječe na osjetljivost na svjetlo. Naočale bez UV zaštite ne bi se smjele ni prodavati, jer kad je oko zaštićeno tamnom naočalnom lećom, zjenica oka je široka pa više štetnih UV zraka može ući u oko. Svaki renomirani proizvođač naočala sve te pojedinosti i postotak zaštite navodi u deklaraciji.
Među ostalim, s povjerenjem se možete obratiti i u optički centar Bilić Vision, Centar Kaptol, Nova Ves 11, Zagreb (tel. 01/4860 200, www.bilicvision.hr, radno vrijeme od 9 do 21 svakim danom osim nedjelje)

ORTOPEDIJA

Saša Tiefenbach, dr. med., spec. ortoped, Zagreb

Našem je djetetu sa dva mjeseca UZV pregledom utvrđeno moždano krvarenje II. stupnja (jače desno). Zbog toga smo već od trećeg mjeseca starosti bebe provodili vježbe razvojne gimnastike. To je bilo moguće do otprilike sedmog mjeseca, kad dijete više nije bilo spremno na suradnju. Nakon toga smo oko mjesec i pol dana radili terapiju po Vojti, kako bismo ubrzali neuromotorni razvoj i stimulirali puzanje. Kad je dijete propuzalo, fizijatar nam je savjetovao da više ne forsiramo vježbanje jer je dijete motorički bilo prilično dobro. EEG i UZV nalazi također su potvrdili da je sve u redu, osim što katkad ima opistotoničkih izvijanja (u ljutnji ili umoru), a katkad drži palac u šaci
Sada ima 10 mjeseci, odlično puže s lijepo ispruženim prstićima, dobro prihvaća i prebacuje predmete, a u razvoju je i pincetni hvat. Razvijene su prednje i bočne obrane. Problem je što se već neko vrijeme uspravlja, pri čemu se bolje i češće služi lijevom nogom, a desnom iskoračuje u stranu, a pri stajanju gazi prema unutra. Na desnoj nozi još je prisutan "valgus" stopala (savija palac prema gore).
O navedenom načinu ustajanja i stajanja dobili smo oprečna mišljenja. Jedno mišljenje je da ne branimo ustajanje, ali ni da ga posebno ne potičemo, nego da mu damo da puzi koliko ga je volja. O krivom iskoraku i stavu rečeno je da je to prisutno kod mnoge djece i da se s vremenom ispravlja, jer je posljedica kašnjenja i nekoordinirana razvoja rotacije tibije i fibule nogu. Drugo je potpuno suprotno, uz izjavu da je to loše i da će dijete poslije šepati i imati problema s hodom, ali da će tada biti kasno i neće se dati ispraviti. Čak se spominjalo povlačenje u sebe i asocijalnost zbog nemogućnosti igranja s ostalom djecom. Zanima me kako je moguće da se stručna mišljenja i dijagnoze toliko razlikuju, jer to nisu nijanse nego potpuno oprečni stavovi. Strah nas je koga slušati kako ne bismo pogrešno postupili i poslije se kajali. Možemo li se obratiti još nekom specijalistu fizijatru, fizioterapeutu ili ortopedu, te potražiti potvrdu za jednu od navedenih dijagnoza.
Zabrinuti roditelji

Postporođajno krvarenje drugog stupnja kod vašeg djeteta relativno je česta postporođajna trauma, koja u najvećem broju slučajeva ne ostavlja nikakve trajnije posljedice. S obzirom na to da je kontrolni UZV i EEG nalaz mozga uredan, najvjerojatnije ne trebate biti zabrinuti za razvoj vašeg dijeteta. Što se tiče deformiteta stopala desne nogice, detaljnije informacije mogao bih vam dati tek nakon kliničkog pregleda vašeg dijeteta. Na osnovi  informacija koje sam razaznao iz poslanog upita, pretpostavljam da nije riječ o većoj deformaciji koja bi mogla utjecati na daljnji rast i razvoj vašeg djeteta.

OTORINOLARINGOLOGIJA

Krešo Zurak, dr. med., spec. otorinolaringolog i plastični kirurg glave i vrata, Zagreb

Moj stariji sin ima oteklinu ispod brade prema Adamovoj jabučici. To smo primijetili prije dva tjedna i sada nas liječnica šalje na pregled kod otorinolaringologa. O čemu je riječ i hoće li biti potrebna operacija?
Marija I., Rijeka

Vaša liječnica dobro je postupila, jer je najvjerojatnije posrijedi kongenitalna medijalna cista vrata. Otorinolaringolog će napraviti klinički pregled i postaviti radnu dijagnozu. Nakon toga su obično potrebni dodatna obrada ultrazvukom i citološka punkcija, rjeđe i CT. Ako se dodatnim pretragama potvrdi radna dijagnoza, slijedi kirurško liječenje u općoj anesteziji. Cilj je odstraniti kompletnu cistu s pripadajućim dijelom kanala, a to zahtijeva i odstranjivanje (resekciju) centralnog dijela tijela (korpusa) hiodne kosti, tzv. operacija po Sistrunku, koji ju je prvi opisao. Materijal obvezno ide na patohistološku obradu radi potvrde dijagnoze. Uz uredan poslijeoperativni tijek, šavovi se vade između petog i sedmog dana, nakon čega dijete može na kućnu njegu, ali uz još tjedan dana mirovanja i poštede od fizičkih napora. Uz radikalno izveden operativni zahvat i bez komplikacija, dijete neće imati nikakvih posljedica.

STOMATOLOGIJA

Aleksandar Antić, dr. stom., Zagreb, dr. med. univ. - Beč

Nedostaju mi bočni zubi u donjoj vilici. Znam da moram nositi protezu (nekoliko stomatologa mi je to reklo). Čula sam za proteze sa željeznim kvačicama koje su vidljive i ružne, a čujem i da pucaju. S obzirom na moju mladost, te da takva proteza baš i nije estetski prihvatljivo rješenje, ne bih je voljela imati. Što bi se trebalo ili moglo napraviti?
Vesna

Osim više ili manje kvalitetnih proteza, rješenje mogu biti i implantati. Na temelju rendgenske slike i kliničkog statusa procjenjuje se je li takvo rješenje u konkretnom slučaju uopće preporučljivo. Budući da izrada i postavljanje implantate zahtijevaju puno veći financijski izdatak, uvijek vam preostaje dati napraviti protezu s kvačicama koje se ne vide, a i ne pucaju. Cijena protetskog nadomjestka još uvijek je niža od cijene implantata, a nešto malo skuplja od proteze koju vi spominjete.

TRANSFUZIOLOGIJA

Anka Dorić, dr. med., spec. transfuziologije, voditeljica lab. dijagnostike Poliklinike VirogenaPlus

Može li novorođenče biti Rh negativno ako su roditelji Rh pozitivni?
F. L.

Zbog genetskih varijabilnosti i preuređenja gena tijekom nasljeđivanja Rh antigena na eritocitima, Rh sustav krvnih grupa ne koristi se za dokazivanje očinstva, niti roditeljstva ni u jednom laboratoriju na svijetu. Danas je, naime, poznato da kod RhD pozitivnih osoba, nasljeđivanjem raznih genskih alela, mogu nastati različiti podtipovi i tzv. Rh D antigene "varijante" (Du, D weak, D mosaic i slično). Osim RhD antigena, u Rh sustavu postoje i drugi Rh antigeni (C, D, E, c, e), koji se nasljeđuju u raznim kombinacijama. Želite li više informacija o tome, slobodno se javite u Polikliniku ViropgenaPlus, Zagreb, Bužanova 7, broj savjetovališta 01/2319-596.