English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Pilex - elegantno rješenje hemoroidalnih tegoba

Podijeli

Autor:
Aleksandar Soltyšik, dr. med.
objavljeno u broju 48 (06/06)

Rezultati kliničkih studija, ali i mnoga pojedinačna iskustva brojnih korisnika, jasno pokazuju visoku učinkovitost Pilexa® na hemoroide

Problematika hemoroidalnih tegoba vrlo je raširena, gotovo jednako kod žena i muškaraca, s tim da se u trudnoći rizik nastanka hemoroida i posljedičnih komplikacija naglo povećava.
Razlozi nastanka hemoroida prije svega su konstitucijske prirode, tj. ljudi određene građe skloniji su njihovu nastanku. Najčešće su to osobe s niskim tlakom, naglašenog žilnog reljefa na nogama i rukama, spuštenih stopala, one koje naginju organoptozi (spuštanju parenhimnih organa)... Dakle, koji imaju slabije građeno vezivno tkivo. No, tu su i oni koji pate od kronične opstipacije, imaju povišenu tjelesnu težinu, proširene vene na nogama (što je samo dio iste patologije), te osobe koje boluju od ciroze jetre ili nekog drugog poremećaja koji vodi povećanom otporu povrata krvi kroz portalni krvotok, kao i one koje pate od blažih jetrenih poremećaja (funkcionalne prirode), što u krajnjem slučaju, iako često neprimjetno, također može rezultirati nastankom hemoroida.
 
Zbog genetički slabijeg ustroja građe vezivnog tkiva u stijenci krvnih žila, lakše i brže slabi elastičnost kolagenih vlakana od kojih je građeno vezivo. Zbog djelovanja povećana tlaka u venskom bazenu trbuha i donjih ekstremiteta, pojačano se pak nakuplja venska krv u rektalnom venskom spletu. To najprije rezultira prepunjavanjem bazena venskom krvlju, a s vremenom pod utjecajem navedenih čimbenika postupno se širi lumen krvnih žila rektalne regije i razvijaju hemoroidi. Ovisno o stupnju promjena na žilama (I-IV stupanj) i o lokalizaciji, mogu biti vanjski ili unutarnji.

Tisućgodišnje iskustvo ajurvedske medicine

Pojava Pilexa® na hrvatskom tržištu ugodna je novost jer je taj preparat u svijetu poznat po svojoj djelotvornosti kod hemoroidalnih tegoba. Temelji se na tisućgodišnjem iskustvu ajurvedske medicine, a aktivni sastojci preparata su tri biljna ekstrakta:

  • Nim (Azadiracta indica) - Nim je indijsko stablo čiji je ekstrakt odavno u upotrebi. U humanoj herbalnoj medicini djeluje baktericidno i fungicidno, zatim protuupalno, a ima i antipiretički učinak (sniženje povišene tjelesne temperatura). Klinička ispitivanja pokazuju da njegov ekstrakt u ljudskom organizmu ima učinak na smanjenje medijatora upale, ali i vrlo konkretno antiparazitarno djelovanje (dokazana djelotvornost protiv jednog od uzročnika malarije - Plasmodium falciparum).
    Zanimljivo je i njegovo djelovanje na bolju regulaciju šećerne bolesti. Nim djeluje detoksicirajuće i debalastirajuće na jetru, smanjujući "zastoj" u njoj, čime poboljšava derivaciju venske krvi preko jetre, što rezultira smanjenjem nagomilane krvi u venama rektalnog područja.
  • Nagkesar (Mesura Ferrea) - Ova grmolika biljka raste samo na Himalaji, na vrlo velikim visinama. U Pilexu® služi kao sinergistička kombinacija koja optimizira djelovanje dvaju glavnih ekstrakata, nima i žutike.
  • Žutika (Berberis) - Ekstrakt ove grmolike biljke, koja raste na velikim visinama Himalaja, sve više je u humanoj upotrebi. Praktički je netoksična, a dosadašnja istraživanja pokazala su da ima snažan učinak na različite sojeve patogenih bakterija, da uništava nekoliko vrsta gljivica te crijevne parazite. Uz to, potiče detoksikaciju organizma pojačanom drenažom žuči i pojačavanjem sekretorne funkcije jetre. Glavni sastojak, berberin, blokira COX-2 enzim, nužan kofaktor u nastanku tumora.

Te tri biljke svojim sukladnim sinergizmom daju optimalan učinak, što se očituje u djelotvornosti Pilexa®. Zbog njihova blagotvorna učinka na vensku mikrocirkulaciju, smanjenje otpora u portalnom krvotoku dekongestijom jetre, te direktnog protuupalnog djelovanja ublažava se hemoroidalna simptomatologija, ali i nestaju hemoroidi.
 
Rezultati kliničkih studija jasno pokazuju visoku učinkovitost Pilexa® na hemoroide. U jednoj studiji na 50 ispitanika pratilo se, primjerice, djelovanje Pilexa® tako što su se bilježili subjektivni simptomi ispitanika, i provodila sustavna rektoskopija radi objektivizacije promjena nastalih pod njegovim utjecajem (prije i nakon terapije). Podnošljivost Pilexa® bila je odlična, a brzina djelovanja preparata u pravilu unutar nekoliko dana i održavala se u manje-više dugom razdoblju. Rezultati, izraženi u postocima, bili su sljedeći:
- 56,25% - izvrstan učinak
- 37,50% - vrlo dobar učinak
- 6,25% - bez bitna kliničkog učinka.
 
Druga studija na 450 ispitanika pokazala je da su se kod 374 ispitanika (84%) hemoroidi potpuno povukli (izvrstan učinak), u 63 ispitanika (14%) došlo je do bitna poboljšanja (krvarenje, upala, bol, pečenje i otok znatno su se smanjili), a samo se kod 13 ispitanika (3%) pokazao mali, ali nedovoljan učinak, i bez nuspojava.

Za sva pitanja o učinkovitosti, djelovanju i uzimanju Pilexa obratite se našoj stručnoj savjetnici Anici Ledenko Manojlović, mr. pharm., spec. med. biokemije i homeopatske medicine, na broj 091/5930 353.

I moje osobno iskustvo u radu s pacijentima s hemoroidalnim tegobama potvrđuje visoku djelotvornost Pilexa®, praktički bez opasnosti od neželjenih učinaka, jer ih gotovo nema.

Mnoštvo pojedinačnih iskustava brojnih korisnika Pilexa® također govori u prilog da se ovaj proizvod, praktički bez ikakve opasnosti, smije i može primijeniti u liječenju hemoroida, čak i u slučajevima kad je indiciran operativni zahvat ili je riječ o akutno upaljenim hemoroidima. U takvim slučajevima mudro je konzultirati terapeuta koji ima iskustvo u terapiji hemoroida  Pilexom®, i uz njegovo stručno vodstvo pokušati primijeniti konzervativni pristup u rješavanju hemoroidalnih tegoba.