English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Kultura tijela

 ostali članci
  

Voćnim kiselinama do svježijeg izgleda

  

Sve moći kisika

  

Masaža - poticaj ugode i dobra raspoloženja

svi članci »

Kultura tijela

Masažom stopala do zdravlja

Podijeli

objavljeno u broju 49 (08/06)

Masažom stopala do zdravlja

Na stopalima se nalaze zone koje predstavljaju sve unutarnje organe i dijelove tijela, pa se u njima nakupljaju stresovi neposredno vezani uz stopala,
ali i uz cijelu osobu

Stranica: « 1 [2]

Anatomija refleksoloških zona na stopalu

Ljudski neurološki sustav "topološki" je organiziran, što znači da su živčana vlakna iz jednog dijela tijela u leđnoj moždini uvijek na jednome mjestu. Na vrhu leđne moždine, a posebice u nižim dijelovima mozga, te neurološke veze oblikuju "homunkuluse" ili "čovječuljke". Taj obrazac se ponavlja i u višim dijelovima mozga, što omogućuje mozgu da zna na kojem dijelu tijela se događaju podražaji, ili koje dijelove tijela treba pokrenuti. Vrlo sličan princip je i princip refleksoloških sustava.
Po "vertikali" cijelo tijelo podijeljeno je na deset zona, koje su refleksološki predstavljene na stopalu. Kako neki učitelji vole slikovito reći, zone su poslagane jedna preko druge kao kad slažete odjeću u putnu torbu! Horizontalno najvažniji orijentiri su tri linije - linija ošita, linija struka i linija kukova. Kad se sve skupa složi, na stopalu je "čovječuljak" koji leži na leđima sa skvrčenim nogama.

Otkrivanje aktivnih zona

Osnovna dijagnostička metoda je otkrivanje aktivnih zona koje na pritisak specifično bole. Uz ovu vrstu dijagostike, često se koristi radioestezija ili manualno testiranje mišića (applied kinesiology). Važno je napomenuti da zone znaju biti aktivne (bolne) i prije nego što se u organizmu razvije patološko stanje, stoga se pomoću tretiranja stopala ne mogu sa sigurnošću dijagnosticirati bolesti! Ali, aktivna refleksološka zona znak je za uzbunu jer govori o preopterećenosti stresom pojedinog dijela tijela. Ako se trend gomilanja stresa nastavi, samo je pitanje vremena kad će se supklinički problem dovoljno pogoršati da postane bolest.

Opuštanje - ravnoteža - kritične točke - masaža

Kao što je spomenuto, indikacije za refleksološki tretman stopala su preopterećenost stresom koji djeluje na više razina i mjesta u tijelu, kronične bolesti, supklinički problemi koji stvaraju teško podnošljive tegobe te situacije kad se ne može dijagnosticirati problem koji po simptomima nedvojbeno postoji.

Problemi koji nisu jača strana refleksoterapije stopala su svi burni, akutni problemi kod kojih treba brzo djelovati. S iznimnom pažnjom treba pristupati i u situacijama kad bi zdravstveni problemi mogli izmaknuti kontroli, kao što je slučaj kod srčanih bolesnika, težih psihičkih problema i slično.
Kontraindikacije su ozlijeđena stopala, bolesti kože te neurološki problemi povezani sa stopalima.

Sam tretman može trajati od desetak do 45 minuta. Kraći tretmani češće se primjenjuju kad su dio dulje terapije, kad se ciljano djeluje na već "poznatom stopalu". Cjeloviti tretman počinje uvodnim opuštanjem, zatim uravnoteženjem probave, lokomotornog sustava (kralježnica, kosti i mišići) i komunikacijskih sustava (limfa, krvotok, živci i bioenergija). Slijedi usmjereno djelovanje na kritične točke te završna masaža stopala.

Za preventivno djelovanje tretiranje stopala prilagođava se svakoj osobi posebno. Za teže zdravstvene probleme potrebno je u jednoj terapiji sustavno raditi najmanje 10 do 15 tretmana. Slijedi stanka koja traje najmanje onoliko koliko je trajala sama terapija. Terapije se mogu ponavljati u ciklusu od dvije do tri. Za to vrijeme jasno se vidi što se može napraviti. Kako se vrlo često susrećemo sa složenom ili nejasnom situacijom, potrebno je vrijeme da se reakcije "razbistre" i dobije jasniji uvid u situaciju. Strpljenje je također potrebno kod kroničnih problema, jer je i stvaranje problema trajalo nekoliko godina. Kako se ne koriste nikakve agresivne metode ili sredstva, za postizanje pozitivnih rezultata potrebno je vrijeme. Zadovoljavajuća brzina je mjesec dana terapije po godini stvaranja zdravstvenog problema. No, taj omjer često je znatno "brži".

Čuda se događaju, ali ih se ne može naručiti. U dvadeset pet godina prakse vidio sam i sudjelovao u mnogima. U cjelovitom pristupu zdravlju ne tretira se bolest nego osoba. Stoga je refleksološka masaža stopala izuzetna metoda kojom možete učiniti jako puno za svoje zdravlje. Zbog svoje jednostavnosti možete je primjenjivati i sami. Zdravlje nije samo odsutnost bolesti. Cilj je kvaliteta življenja, a masaža stopala moćan je alat za ostvarenje toga cilja.

Izvor: web magazin za njegu tijela http://www.celulit.hr

Stranica: « 1 [2]