English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Teme

  

Tema broja

   

Alergologija

   

Alternativna medicina

   

Baromedicina

   

Biljna ljekarna

   

Dentalna medicina

   

Dermatologija

   

Dijagnostika

   

Estetska medicina

   

Fizikalna medicina

   

Fizikalna terapija

   

Ginekologija i porodništvo

   

Hitni medicinski postupci

   

Homeopatija

   

Imunologija

   

Infektologija

   

Interna medicina

   

Iz strane literature

   

Javno zdravstvo

   

Kirurgija

   

Klinička istraživanja

   

Klub Avéne

   

Kontaktologija

   

Kultura tijela

   

Logopedija

   

Mali, korisni savjeti

   

Medicinski leksikon

   

MediSense klub

   

Neurologija

   

Nutricionizam

   

Oftalmologija

   

Opća medicina

   

Ortopedija

   

Otorinolaringologija

   

Pedijatrija

   

Predstavljamo knjige

   

Prevencija

   

Priroda i zdravlje

   

Psihijatrija

   

Psihologija

   

Pulmologija

   

Reumatologija

   

Samoliječenje

   

Sport i rekreacija

   

Stručne zanimljivosti

   

Traumatologija

   

Trudnoća i majčinstvo

   

Udruge oboljelih

   

Urologija

   

Vi pitate - mi odgovaramo

   

Zdravlje Plus - prehrambeni kutak

   

Školska medicina

  

Stručno-promotivni članci

Obavijesti
Knjiga "One misle da smo male" osvojila "Biser mudrosti"

Podijeli

02.02.2012.

Nagrada "Biser mudrosti za prevenciju raka vrata maternice" Europske udruge raka vrata maternice ECCA, dodijeljena je na današnjoj konferenciji za medije u Društvu hrvatskih književnika autoricama knjige za mlade "One misle da smo male" (Mozaik knjiga, 2010.) prof. Julijani Matanović i dr. Anki Dorić te uredniku knjige Zoranu Maljkoviću.

Članica uprave ECCA-e i znanstvena savjetnica na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, dr. sc. Magdalena Grce, nagradu je obrazložila ovim riječima: "Ovom knjigom je učinjeno izuzetno djelo. Privlačenjem interesa velikog broja ljudi pružena im je zanimljiva i uvjerljiva priča o stvarnom životu i istinskim ljudskim situacijama, dok istovremeno pomaže da se smanji broj žena koje bi pogodila ova sudbina. Zbog toga, veliko je zadovoljstvo svih članova ECCA-e dodijeliti prof. Julijani Matanović, dr. Anki Dorić i g. Zoranu Maljkoviću nagradu "Biser mudrosti" za njihov doprinos u prevenciji raka vrata maternice. Podizanje svijesti o raku vrata maternice je vrlo složen proces. Međutim, ako se informacije o ovoj bolesti prenose različitim i brojnim putovima postiže se veći utjecaj. To je najučinkovitije ako je moguće učiniti taj obrazovni proces zanimljivim kako bi zadržali što veću pozornost šire javnosti. U svojoj knjizi "One misle da smo mlade", prof. Julijana Matanović i dr. Anka Dorić zajedno i uz potporu njihova urednika, gospodina Zorana Maljkovića, stvorile su zadivljujući književni uradakm koji je zanimljiv svim dobnim skupinama, pa tako dopire do široke publike koja će na taj način spoznati više o raku vrata maternice i njegovoj prevenciji."

Književnica Julijana Matanović istaknula je kako se u početku pomalo plašila teme jer joj nije bila bliska, a do sada nije imala niti iskustva s pisanjem za ovako mladu publiku.Međutim, u konačnici je zadovoljna postignutim. Posebno se trudila da likovi djece imaju uvjerljive životne preokupacije te da govore jezikom kakvim mladi uistinu govore. Liječnica Anka Dorić kroz knjigu je prenijela osnovne informacije o infekciji humanim papiloma virusima i raku vrata maternice.

Zajednička knjiga "One misle da smo male" do sada je nagrađena nacionalnim književnim nagradama "Kiklop" i "Anto Gardaš" te regionalnom nagradom za dječju književnost "Mali princ".

Urednik knjige Zoran Maljković istaknuo je kako je knjiga "One misle da smo male", nedavno objavljena u trećem izdanju te da ovaj književno-stručno-medicinski uradak ima posebnu javnozdravstvenu vrijednost, jer je prvo djelo te vrste objavljeno u suvremenoj domaćoj literaturi za mlade.