English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Teme

  

Tema broja

   

Alergologija

   

Alternativna medicina

   

Baromedicina

   

Biljna ljekarna

   

Dentalna medicina

   

Dermatologija

   

Dijagnostika

   

Estetska medicina

   

Fizikalna medicina

   

Fizikalna terapija

   

Ginekologija i porodništvo

   

Hitni medicinski postupci

   

Homeopatija

   

Imunologija

   

Infektologija

   

Interna medicina

   

Iz strane literature

   

Javno zdravstvo

   

Kirurgija

   

Klinička istraživanja

   

Klub Avéne

   

Kontaktologija

   

Kultura tijela

   

Logopedija

   

Mali, korisni savjeti

   

Medicinski leksikon

   

MediSense klub

   

Neurologija

   

Nutricionizam

   

Oftalmologija

   

Opća medicina

   

Ortopedija

   

Otorinolaringologija

   

Pedijatrija

   

Predstavljamo knjige

   

Prevencija

   

Priroda i zdravlje

   

Psihijatrija

   

Psihologija

   

Pulmologija

   

Reumatologija

   

Samoliječenje

   

Sport i rekreacija

   

Stručne zanimljivosti

   

Traumatologija

   

Trudnoća i majčinstvo

   

Udruge oboljelih

   

Urologija

   

Vi pitate - mi odgovaramo

   

Zdravlje Plus - prehrambeni kutak

   

Školska medicina

  

Stručno-promotivni članci

Obavijesti
Rodilište KB-a Merkur postalo "prijatelj djece"

Podijeli

27.09.2012.

Rodilište Klinike za ženske bolesti i porode KB-a Merkur dobilo je status "Rodilišta - prijatelja djece". Time je postalo 24. od ukupno 31 rodilišta u Hrvatskoj koja su zaslužila taj naslov. Da bi steklo status prijatelja djece, rodilište treba dokazati da je uspješno primijenilo deset koraka za uspješno dojenje, te poštivati odredbe Međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko.

Rodilište KB-a Merkur je među većim hrvatskim rodilištima prema broju poroda, kojih je u 2011. godini bilo više od 1770. Rodilište je ispunilo sve potrebne preduvjete, koji uključuju edukaciju osoblja i trudnica o dojenju, poticanje podoja unutar pola sata od poroda, zajednički boravak majki i novorođenčadi 24 sata te poticanje isključivog dojenja. Rodilište se posebno istaknulo u angažmanu medicinskih sestara koje spremno pomažu majkama u uspostavi dojenja i u njezi djeteta.

Na prigodnoj svečanosti, prestižno priznanje ravnatelju KB-a Merkur, prim. dr. sc. Dinku Škegri, danas su uručili zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik, regionalna direktorica UNICEF-a Marie-Pierre Poirier, predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Lora Vidović te koordinator programa "Rodilište - prijatelj djece" prof. dr. sc. Josip Grgurić.

"Drago mi je što je Hrvatska, s više od dvije trećine ukupno certificiranih rodilišta među vodećim rodilištima u regiji te što je dobila međunarodno priznanje za uključivanje šire zajednice u promicanju dojenja". izjavila je Marie-Pierre Poirier, regionalna direktorica UNICEF-a za Srednju i Istočnu Europu i Zajednicu Nezavisnih Država.

"Čestitam osoblju bolnice, osobito Klinike za ženske bolesti i porode, na uspješnoj provedbi svih deset koraka za uspješno dojenje, zbog čega će i djeca rođena u KB-u Merkur dobiti najbolju moguću skrb koju im rodilište može ponuditi. Vjerujem da će još ove godine titulu Rodilišta - prijatelja djece ponijeti i preostalih sedam rodilišta u Hrvatskoj i tek onda ćemo moći biti doista ponosni", rekao je zamjenik ministra zdravlja mr.sc. Marijan Cesarik.

Status "Rodilište - prijatelj djece" nije trajan, jer se rodilišta ponovno ocjenjuju svake tri godine. Do sada je ukupno pet rodilišta obnovilo taj status (Rijeka, Sv. Duh, Vukovar, Dubrovnik i Koprivnica). Uspješnost provedbe tog programa u Hrvatskoj nedavno je potvrdio i najpoznatiji svjetski znanstveni časopis za dojenje Journal of Human Lactaction, koji je u zadnji broj uvrstio upravo hrvatska iskustva u promicanju dojenja uz bok singapurskim, švedskim, engleskim i američkim.