English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Teme

  

Tema broja

   

Alergologija

   

Alternativna medicina

   

Baromedicina

   

Biljna ljekarna

   

Dentalna medicina

   

Dermatologija

   

Dijagnostika

   

Estetska medicina

   

Fizikalna medicina

   

Fizikalna terapija

   

Ginekologija i porodništvo

   

Hitni medicinski postupci

   

Homeopatija

   

Imunologija

   

Infektologija

   

Interna medicina

   

Iz strane literature

   

Javno zdravstvo

   

Kirurgija

   

Klinička istraživanja

   

Klub Avéne

   

Kontaktologija

   

Kultura tijela

   

Logopedija

   

Mali, korisni savjeti

   

Medicinski leksikon

   

MediSense klub

   

Neurologija

   

Nutricionizam

   

Oftalmologija

   

Opća medicina

   

Ortopedija

   

Otorinolaringologija

   

Pedijatrija

   

Predstavljamo knjige

   

Prevencija

   

Priroda i zdravlje

   

Psihijatrija

   

Psihologija

   

Pulmologija

   

Reumatologija

   

Samoliječenje

   

Sport i rekreacija

   

Stručne zanimljivosti

   

Traumatologija

   

Trudnoća i majčinstvo

   

Udruge oboljelih

   

Urologija

   

Vi pitate - mi odgovaramo

   

Zdravlje Plus - prehrambeni kutak

   

Školska medicina

  

Stručno-promotivni članci

Obavijesti
12 godina preventivne mamografije u gradu Zagrebu

Podijeli

17.10.2016.

U Gradu Zagrebu od raka dojke umre više od 200 žena godišnje, a na razini cijele Hrvatske više od 1000. Radi se o bolesti koja je po pojavnosti već duže vrijeme najčešća vrsta karcinoma u žena, stoga je u sklopu provedbe Programa preventivne mobilne mamografije Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" opremljen najsuvremenijim digitalnim mamografom. Uređaj je financirao Grad Zagreb, a na svečanom puštanju u rad sudjelovali su gradonačelnik Milan Bandić, doc. dr. sc. Vanja Tešić i dr. Zvonimir Šostar.

"Ovaj uređaj svim će ženama omogućiti precizniju i ugodniju pretragu. Mamograf kao uređaj omogućuje preciznost, odnosno višu razinu razlučivanja pa se tumori mogu u začetku dijagnosticirati, što je od velike važnosti za spašavanje života. Dodatna mogućnost je doziranje kompresije, odnosno pritiska na dojku, što snimanje čini ugodnijim. Nadam se da će ova vijest podsjetiti žene da se odvaže na svoju prvu mamografiju, jer treba imati na umu da je rak dojke u velikom postotku izlječiv ukoliko se uoči na vrijeme", kazao je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Grad Zagreb je među prvim lokalnim zajednicama u RH prepoznao veličinu javnozdravstvenog izazova raka dojke te je 2004. godine u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" započela provedba Programa preventivne mobilne mamografije. Od tada pa do danas u sklopu Programa snimljeno je 42.720 žena, a kod 350 naših sugrađanki postavljena je sumnja na malignu promjenu te su one upućene na daljnju obradu i liječenje. Važno je napomenuti da je kod 42 posto žena to bila prva mamografija u životu.

"U mamografskoj jedinici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u sklopu Programa preventivne mobilne mamografije, kao i Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za građanke grada Zagreba, godišnje se mamografski pregleda oko 4500 žena. Cilj svih programa prevencija bolesti je otkrivanje u što ranijoj fazi kad su dijagnostika i liječenje jednostavniji i znatno uspješniji.", ističe doc. dr. sc. Vanja Tešić, dr. med., voditeljica Službe za epidemiologiju NZZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, 2014. godine u gradu Zagrebu zabilježeno je 639 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj 2644.

"Svi znamo da je pri liječenju bilo kojeg oblika raka pa i raka dojke najvažnije rano otkrivanje, a ovim digitalnim mamografom korak smo bliže ranom otkrivanju i prevenciji te sam siguran da ćemo na ovaj način spasiti mnoge živote. Trud i zalaganje Grada i Zavoda neće ovdje stati. Dapače, ovo je samo jedan u nizu koraka da našim građankama, ali i građanima osiguramo kvalitetnu zdravstvenu skrb. Grad Zagreb uvijek je bio osjetljiv kada je u pitanju zdravlje njegovih građana i jamčim vam da ćemo nastaviti marljivo raditi jer je ipak bolje spriječiti nego liječiti.", rekao je gospodin Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.