English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Teme

  

Tema broja

   

Alergologija

   

Alternativna medicina

   

Baromedicina

   

Biljna ljekarna

   

Dentalna medicina

   

Dermatologija

   

Dijagnostika

   

Estetska medicina

   

Fizikalna medicina

   

Fizikalna terapija

   

Ginekologija i porodništvo

   

Hitni medicinski postupci

   

Homeopatija

   

Imunologija

   

Infektologija

   

Interna medicina

   

Iz strane literature

   

Javno zdravstvo

   

Kirurgija

   

Klinička istraživanja

   

Klub Avéne

   

Kontaktologija

   

Kultura tijela

   

Logopedija

   

Mali, korisni savjeti

   

Medicinski leksikon

   

MediSense klub

   

Neurologija

   

Nutricionizam

   

Oftalmologija

   

Opća medicina

   

Ortopedija

   

Otorinolaringologija

   

Pedijatrija

   

Predstavljamo knjige

   

Prevencija

   

Priroda i zdravlje

   

Psihijatrija

   

Psihologija

   

Pulmologija

   

Reumatologija

   

Samoliječenje

   

Sport i rekreacija

   

Stručne zanimljivosti

   

Traumatologija

   

Trudnoća i majčinstvo

   

Udruge oboljelih

   

Urologija

   

Vi pitate - mi odgovaramo

   

Zdravlje Plus - prehrambeni kutak

   

Školska medicina

  

Stručno-promotivni članci

Obavijesti
Održana promocija Priručnika za izradu dijetetskih slastica u okviru EU projekta Slatka dijetetika

Podijeli

24.11.2016.

U Pučkom otvorenom učilištu Zagreb 23. studenog 2016. održala se završna konferenciju EU projekta Slatka dijetetika.

Pučko otvoreno učilište Zagreb i Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma začetnici su inovativnog koncepta u razvoju dijetetskog slastičarstva kao odgovora na sve izraženije potrebe populacije za zdravijim načinom prehrane. Nakon cjelogodišnjeg ustrajnog rada i provođenja projektnih aktivnosti  prezentirani su  projektni rezultati financirani bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih-faza II“ u razdoblju od 30. studenoga 2015. do 29. studenoga 2016. godine.

Javnosti je predstavljen Priručnik za izradu dijetetskih slastica u tiskanom i u obliku e-knjige koja se može pronaći na web stranici www.slatkadijetetika.pou.hr. Posebnost ovog priručnika u odabiru je recepata s nutricionistički uravnoteženim slasticama koje dokazuju da i slatko može biti zdravo. Osobe sklone alergiji, intoleranciji na hranu, koje boluju od dijabetesa i drugih bolesti, ali i osobe različitih prehrambenih odabira, (veganstvo, makrobiotika i drugo) ovdje će pronaći tablice sa zamjenskim sastojcima za pripremu slastica.
 
Novi obrazovni program usavršavanja 'Slastičar – specijalist za dijetetske slastice' integrirat će nutricionizam kao ključnu komponentu u usavršavanju slastičara, a budućim će stručnjacima pružiti bolju konkurentnost na tržištu rada i povećati  mogućnost zapošljavanja, osobito u području gastronomskog i zdravstvenog turizma. Petnaestero polaznika pilot provedbe programa steklo je kompetencije kako klasične slastice mogu zamijeniti zdravim, nutritivno bogatim slasticama. Konferenciju je dodatno učinilo zanimljivom degustacija dijetetskih slastica koje su ovom prilikom za posjetitelje pripremili novopečeni stručnjaci.

Pilot provedbi programa usavršavanja prethodila je izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacija te osposobljavanje dvadeset i troje nastavnika iz područja obrazovanja odraslih, od kojih je sedmero steklo temeljna znanja iz područja nutricionizma i sigurnosti hrane, te praktične nastave iz slastičarstva. Tijekom usavršavanja polaznici su koristili suvremenu slastičarsku opremu i inovativne metode učenja na daljinu uz digitalne sadržaje, između ostalog video-isječke s prikazanim postupcima pripreme dijetetskih slastica snimanih tijekom trajanja projekta.