English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Teme

  

Tema broja

   

Alergologija

   

Alternativna medicina

   

Baromedicina

   

Biljna ljekarna

   

Dentalna medicina

   

Dermatologija

   

Dijagnostika

   

Estetska medicina

   

Fizikalna medicina

   

Fizikalna terapija

   

Ginekologija i porodništvo

   

Hitni medicinski postupci

   

Homeopatija

   

Imunologija

   

Infektologija

   

Interna medicina

   

Iz strane literature

   

Javno zdravstvo

   

Kirurgija

   

Klinička istraživanja

   

Klub Avéne

   

Kontaktologija

   

Kultura tijela

   

Logopedija

   

Mali, korisni savjeti

   

Medicinski leksikon

   

MediSense klub

   

Neurologija

   

Nutricionizam

   

Oftalmologija

   

Opća medicina

   

Ortopedija

   

Otorinolaringologija

   

Pedijatrija

   

Predstavljamo knjige

   

Prevencija

   

Priroda i zdravlje

   

Psihijatrija

   

Psihologija

   

Pulmologija

   

Reumatologija

   

Samoliječenje

   

Sport i rekreacija

   

Stručne zanimljivosti

   

Traumatologija

   

Trudnoća i majčinstvo

   

Udruge oboljelih

   

Urologija

   

Vi pitate - mi odgovaramo

   

Zdravlje Plus - prehrambeni kutak

   

Školska medicina

  

Stručno-promotivni članci

Obavijesti
Novi program Crvenih nosova klaunovadoktora za djecu s poteškoćama u razvoju

Podijeli

28.03.2017.

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori predstavili su novi program za djecu s teškoćama u razvoju - Karavan Orkestar. Program je predstavljen u Centru za rehabilitaciju Zagreb - podružnica Sloboština. Ovim programom, CRVENI NOSOVI šire svoju misiju donošenja radosti i to djeci i mladima s teškoćama u razvoju u centrima za rehabilitaciju te centrima za odgoj i obrazovanje

Karavan Orkestar interaktivna je glazbena predstava klaunovadoktora kreirana za djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Predstava je bazirana na osjetilima, zvuku, dodiru i susretu, a provodi je troje klaunovadoktora. Zoran Vukić, umjetnički direktor i osnivač CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora naglasio je: "Karavan Orkestrom  širimo svoju misiju donošenja smijeha i na centre za odgoj i obrazovanje te centre za rehabilitaciju. Predstavom Karavan Orkestar djeca s teškoćama u razvoju imaju mogućnost sudjelovati u kulturnim aktivnostima iz kojih su u svakodnevnom životu isključena. Posebnost ovog programa je što svakom djetetu ostavlja vrijeme za reakciju. Često je upravo to ono što nam nedostaje da bismo razumjeli djecu s poteškoćama. Klaunovidoktori djeci daju prostor i vrijeme da budu ono što jesu. Usporavaju se i prilagođavaju njihovu ritmu. Kako bi mogli provoditi ovaj program, klaunovidoktori su morali proći posebnu edukaciju za izvođenje interaktivne predstave za djecu s teškoćama u razvoju."

CRVENI NOSOVI program su preuzeli od međunarodne partnerske organizacije RED NOSES Clowndoctors International, a uz Hrvatsku program se provodi u još šest partnerskih zemalja.

Povodom predstavljanja programa, gospođoa Ružica Stipčić ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb, naglasila je: "Centar za rehabilitaciju Zagreb uvijek je otvoren za partnerstva s dionicima koji svojim aktivnostima doprinose psihosocijalnoj rehabilitaciji naših korisnika, a odvijaju se u ugodnoj, motivirajućoj atmosferi. Zbog prethodne pripreme i edukacije, a i životne radosti, Karavan orkestar potiče sudjelovanje svakog djeteta, jer su predstave personalizirane, interaktivne i edukativne. Reakcije djece pokazuju da se i trenutačna negativna emocija može brzo zamijeniti pozitivom, radošću, smijehom!"

Romana Galić, zamjenica pročelnice gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba nadovezala se i rekla: "Psihosocijalna podrška potiče razvoj kognitivnih, funkcionalnih, komunikacijskih ili socijalnih vještina korisnika, a kako je igra najbolji način komunikacije, naročito u teškim i stresnim situacijama, CRVENI NOSOVI svojim kreativnim radom donose inovativan način komunikacije s djecom s teškoćama u razvoju, donoseći im svijet igre, smijeha i zabave. Stoga zaista treba naglasiti vrijednost ovog projekta, koji predstavlja jedan neizostavan dio rehabilitacije i terapije. Stoga, hvala svim Crvenim nosovima što su prepoznali potrebu za jednim drugačijim i kreativnim pristupom u radu s djecom s teškoćama u razvoju."

Anera Stopfer, voditeljica Deska Kreativna Europa, Ministarstvo kulture objasnila je koji je kulturni značaj programa CRVENIH NOSOVA  kako za djecu u bolnicama, tako za djecu s teškoćama u razvoju: "Od velike je važnosti intenzivirati međusektorsku komunikaciju i povezati sve dionike društva u cilju stvaranja što boljeg životnog okruženja. Kreativne aktivnosti mogu pozitivno utjecati na mentalno i fizičko zdravlje pojedinca, posebno djece i mladih. CRVENI NOSOVI su dokazali snagu rehabilitacijske uloge kulture te ukazali na snagu povezivanja različitih sektora, te im želimo uspjeha u daljnjem radu"

Klaunovidoktori morali su proći posebnu umjetničku edukaciju za izvođenje predstave Karavan Orkestar. Specijaliziranu edukaciju za izvedbu ovog programa održao je Christophe Dumalin, učitelj koji djeluje u Beču u međunarodnoj partnerskoj organizaciji, i koji posjećuje djecu u zdravstvenim i socijalnim ustanovama već 18 godina.

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori, posebno educirani umjetnici, redovno posjećuju 13 bolnica (sedam bolnica u Zagrebu te Osijek, Rijeku, Split, Zadar, Vinkovce i Vukovar) te četiri doma za starije i nemoćne (Zagreb, Osijek, Rijeka, Split). U sedam godina djelovanja, klaunovidoktori su posjetili više od 74.000 bolesnih, nemoćnih i zaboravljenih te im donijeli životnu radost i osmijeh na lice.