English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Teme

  

Tema broja

   

Alergologija

   

Alternativna medicina

   

Baromedicina

   

Biljna ljekarna

   

Dentalna medicina

   

Dermatologija

   

Dijagnostika

   

Estetska medicina

   

Fizikalna medicina

   

Fizikalna terapija

   

Ginekologija i porodništvo

   

Hitni medicinski postupci

   

Homeopatija

   

Imunologija

   

Infektologija

   

Interna medicina

   

Iz strane literature

   

Javno zdravstvo

   

Kirurgija

   

Klinička istraživanja

   

Klub Avéne

   

Kontaktologija

   

Kultura tijela

   

Logopedija

   

Mali, korisni savjeti

   

Medicinski leksikon

   

MediSense klub

   

Neurologija

   

Nutricionizam

   

Oftalmologija

   

Opća medicina

   

Ortopedija

   

Otorinolaringologija

   

Pedijatrija

   

Predstavljamo knjige

   

Prevencija

   

Priroda i zdravlje

   

Psihijatrija

   

Psihologija

   

Pulmologija

   

Reumatologija

   

Samoliječenje

   

Sport i rekreacija

   

Stručne zanimljivosti

   

Traumatologija

   

Trudnoća i majčinstvo

   

Udruge oboljelih

   

Urologija

   

Vi pitate - mi odgovaramo

   

Zdravlje Plus - prehrambeni kutak

   

Školska medicina

  

Stručno-promotivni članci

Obavijesti
Ujednačavanjem prakse do kvalitetnije skrbi za djecu i mlade s problemima u ponašanju

Podijeli

10.04.2017.

Stručnjacima iz domova za odgoj, centara za socijalnu skrb, odvjetništava, sudova i drugih institucija i službi u Hrvatskoj predstavljen je priručnik "Procjena potreba djece i mladih s problemima u ponašanju - konceptualne i metodičke odrednice”. Autorice priručnika Nivex Koller-Trbović, Anja Mirosavljević i Ivana Jeđud Borić istaknule su da je cilj priručnika ujednačavanje prakse procjene u domovima za odgoj u Hrvatskoj, a nastao je kao dio zajedničkog projekta Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, istraživačkog tima Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i UNICEF-a.

"Izuzetno me veseli što smo bile potaknute od  Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF-a na pisanje ove knjige jer je tema procjene potreba djece i mladih s problemima u ponašanju bila dugo zanemarena na području Hrvatske. Posebno želim naglasiti da je cilj ove knjige poslati poruku, ali i dati konkretne smjernice, ne samo o nužnosti procjene već i o nužnosti standardizacije tog procesa i njegove kvalitete bez obzira na to gdje se procjena odvija", kazala je Nivex Koller-Trbović, jedna od autorica priručnika.

Procjena potreba djece i mladih s problemima u ponašanju predstavlja interdisciplinarni pristup prikupljanju, analizi i interpretaciji podataka, a odvija se u domovima za odgoj. Taj važan i kompleksan pristup omogućava predlaganje i planiranje daljnjih koraka, zbog čega procjenu stručnjaci nazivaju i ranom intervencijom u radu s djecom i mladima s problemima u ponašanju. 

"Vjerujemo da ovaj priručnik može doprinijeti ujednačavanju prakse procjene i snažnijem uključivanju djece i mladih u donošenje odluka koje se tiču njih samih, što im jamči i Konvencija o pravima djeteta. Svrha procjene jest osigurati da daljnji koraci omoguće djetetu, odnosno mladoj osobi i njezinoj obitelji priliku da uz podršku sustava i zajednice ostvari svoj puni potencijal", kazala je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Nakon predstavljanja priručnika započeo je i prvi dio petodnevnog programa edukacije socijalnih pedagoga, psihologa i socijalnih radnika iz svih domova za odgoj u Hrvatskoj. Svake godine oko 250 djece i mladih prolazi kroz postupak procjene u tim institucijama. Kroz ovu edukaciju stručnjaci će biti osnaženi za pružanje ujednačene i kvalitetne procjene na dobrobit djece i mladih s problemima u ponašanju.


O UNICEF-u
UNICEF promiče prava i dobrobit sve djece, u svim aktivnostima koje provodi. Zajedno s partnerima djelujemo u 190 zemalja kako bismo  obećanja dana djeci pretvorili u djela, pri čemu smo usmjereni na podršku najranjivijoj i isključenoj djeci.

Više informacija o UNICEF-u i aktivnostima za djecu potražite na www.unicef.hr.

Više podataka o djeci potražite na data.unicef.org.

Pratite UNICEF na TwitteruFacebooku i Instagramu.