English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Teme

  

Tema broja

   

Alergologija

   

Alternativna medicina

   

Baromedicina

   

Biljna ljekarna

   

Dentalna medicina

   

Dermatologija

   

Dijagnostika

   

Estetska medicina

   

Fizikalna medicina

   

Fizikalna terapija

   

Ginekologija i porodništvo

   

Hitni medicinski postupci

   

Homeopatija

   

Imunologija

   

Infektologija

   

Interna medicina

   

Iz strane literature

   

Javno zdravstvo

   

Kirurgija

   

Klinička istraživanja

   

Klub Avéne

   

Kontaktologija

   

Kultura tijela

   

Logopedija

   

Mali, korisni savjeti

   

Medicinski leksikon

   

MediSense klub

   

Neurologija

   

Nutricionizam

   

Oftalmologija

   

Opća medicina

   

Ortopedija

   

Otorinolaringologija

   

Pedijatrija

   

Predstavljamo knjige

   

Prevencija

   

Priroda i zdravlje

   

Psihijatrija

   

Psihologija

   

Pulmologija

   

Reumatologija

   

Samoliječenje

   

Sport i rekreacija

   

Stručne zanimljivosti

   

Traumatologija

   

Trudnoća i majčinstvo

   

Udruge oboljelih

   

Urologija

   

Vi pitate - mi odgovaramo

   

Zdravlje Plus - prehrambeni kutak

   

Školska medicina

  

Stručno-promotivni članci

Obavijesti
Hrvatski znanstvenici otkrili su glikanske biomarkere koji mogu predvidjeti dijabetes

Podijeli

18.09.2017.

Znanstvenici Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i tvrtke Genos predvodili su veliko istraživanje provedeno u suradnji s kolegama iz Engleske, Škotske, Finske, Australije i Kine.

Analizirajući glikane vezane na proteine krvne plazme kod više od 1500 osoba s dijabetesom i zdravih kontrola pokazali su da glikanski biomarkeri mogu identificirati osobe s visokim rizikom za razvoj dijabetesa. Promjene u glikanima javljaju se godinama prije prve pojave simptoma bolesti što omogućava vrlo ranu dijagnostiku i preventivno djelovanje kako bi se razvoj dijabetesa odgodio, ili čak potpuno izbjegao. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u jednom od vodećih međunarodnih časopisa u području dijabetesa "Diabetologia".

Iako će vjerojatno proći više godina do primjene ovog biomarkera u rutinskoj kliničkoj praksi, u sklopu projekta Centra kompetencija u personaliziranoj medicini već je isplaniran veliki projekt njegove kliničke validacije koji će obuhvatiti gotovo 2000 ispitanika u Hrvatskoj te im omogućiti da među prvima u svijetu isprobaju ovaj test.

Prof. dr. sc. Olga Gornik, Farmaceutsko-biokemijski fakultet: "Glikani imaju izniman dijagnostički potencijal, no zbog njihove složenosti još uvijek nisu dovoljno istraženi. Drago mi je da su međunarodni recenzenti prepoznali važnost našeg istraživanja koje je objavljeno u jednom od vodećih časopisa u području dijabetesa. Iako smo već analizirali preko 1500 osoba ovo će biti prvi korak u smjeru kliničke primjene novog biomarkera. Već smo isplanirali daljnje korake i nadamo se da će novi test u budućnosti omogućiti potencijalnim bolesnicima da odgode ili čak potpuno izbjegnu razvoj dijabetesa."

Prof. dr. sc. Gordan Lauc, Genos: "Genos je već niz godina globalni lider u provođenju analiza glikana za potrebe kliničkih i epidemioloških studija. Ovo istraživanje nastavak je naših projekata na području dijabetesa koje realiziramo u suradnji s vodećim institucijama u zemlji i inozemstvu. Dosadašnji rezultati su iznimno obećavajući i nadamo se da ćemo analizu glikana plazme kao prediktora dijabetesa, u obliku našeg patentiranog DiabRisk testa, uskoro moći ponuditi kako na hrvatskom, tako i svjetskom tržištu."

Doc. dr. sc. Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma: "Prevalencija dijabetesa u Europi približava se brojci od 10 posto, čime on predstavlja jedan od najvećih zdravstvenih izazova modernog društva. Već smo neko vrijeme upoznati s rezultatima ovog istraživanja te smo u završnoj fazi priprema za veliku studiju njegove kliničke validacije koju ćemo realizirati u suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom te tvrtkama Medilab i Genos. Ukoliko se rezultati istraživanja pokažu primjenjivima u rutinskoj praksi, Hrvatska će imati priliku značajno smanjiti broj oboljelih od dijabetesa, što će rezultirati nemjerljivim korisnim učincima na zdravlje i kvalitetu života desetina tisuća ljudi."

Prof. dr. sc. Dragan Primorac, voditelj Centra kompetencija u personaliziranoj medicini i predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti u personaliziranoj medicini: "Centar kompetencija u personaliziranoj medicini stožerni je projekt Hrvatskog klastera konkurentnosti u personaliziranoj medicini. Osim projekta prevencije dijabetesa, uključivat će velike projekte farmakogenomike, upravljanja farmakoterapijom, regenerativne medicine, reproduktivne medicine, prenatalne dijagnostike i tekuće biopsije. Projekt je u ovom trenutku na ocjeni u Ministarstvu gospodarstva RH te se nadamo njegovu brzom odobravanju kako bismo mogli početi raditi na svim navedenim projektima s ciljem poboljšanja kvalitete zdravstvene zaštite u Hrvatskoj."

Increased plasma N-glycome complexity is associated with higher risk of type 2 diabetes (PDF)