English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Teme

  

Tema broja

   

Alergologija

   

Alternativna medicina

   

Baromedicina

   

Biljna ljekarna

   

Dentalna medicina

   

Dermatologija

   

Dijagnostika

   

Estetska medicina

   

Fizikalna medicina

   

Fizikalna terapija

   

Ginekologija i porodništvo

   

Hitni medicinski postupci

   

Homeopatija

   

Imunologija

   

Infektologija

   

Interna medicina

   

Iz strane literature

   

Javno zdravstvo

   

Kirurgija

   

Klinička istraživanja

   

Klub Avéne

   

Kontaktologija

   

Kultura tijela

   

Logopedija

   

Mali, korisni savjeti

   

Medicinski leksikon

   

MediSense klub

   

Neurologija

   

Nutricionizam

   

Oftalmologija

   

Opća medicina

   

Ortopedija

   

Otorinolaringologija

   

Pedijatrija

   

Predstavljamo knjige

   

Prevencija

   

Priroda i zdravlje

   

Psihijatrija

   

Psihologija

   

Pulmologija

   

Reumatologija

   

Samoliječenje

   

Sport i rekreacija

   

Stručne zanimljivosti

   

Traumatologija

   

Trudnoća i majčinstvo

   

Udruge oboljelih

   

Urologija

   

Vi pitate - mi odgovaramo

   

Zdravlje Plus - prehrambeni kutak

   

Školska medicina

  

Stručno-promotivni članci

Obavijesti
Okrugli stol "Živjeti s rakom"

Podijeli

05.10.2017.

Danas je u Hrvatskom novinarskom društvu održan okrugli stol na temu "Živjeti s rakom", s ciljem podizanja svijesti o oboljelima od raka koji se dugotrajno liječe, oboljelima od metastatskog raka i, napose, o oboljelima od metastatskog raka dojke.

U javnosti se najviše govori o novooboljelima, onima koji su pobijedili rak, ili onima koji su bitku s rakom izgubili. No, o osobama koje se godinama bore s bolešću, njihovoj kvaliteti života i izazovima koje bolest stavlja pred njih i njihovu okolinu jako malo znamo, pa je namjera ovu temu približiti javnosti.

Okrugli stol održan je u sklopu trogodišnje kampanje "Mi možemo. Ja mogu.", koju Koalicija udruga u zdravstvu provodi s udrugom "SVE za NJU", a ovoj su se aktivnosti pridružile i udruge "Europa Donna" i "Nismo same". Glavne poruke kampanje usmjerene su na kvalitetu života oboljelih od raka i potrebne razine podrške, s tim da su na današnjem okruglom stolu tri posebno istaknute; "Ja mogu učiniti da se moj glas čuje.", "Ja mogu potražiti podršku." i "Ja se mogu vratiti na posao."

Na okruglom stolu sudjelovali su prof. Stjepko Pleština, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava, gospođa Katarina Knežević Ivanković, gospođa Vera Matejčić Lupić, poslovna partnerica za upravljanje ljudskim resursom Zagrebačke banke, gospođa Ivana Kalogjera iz udruge "Nismo same", gospođa Ljiljana Vukota iz udruge "SVE za NJU" i Ivica Belina, iz Koalicije udruga u zdravstvu.

Profesor Pleština iznio je podatke o učestalosti metastatskog raka i metastatskog raka dojke, mogućnostima liječenja i dostupnosti terapije. Posebno je naglasio kako dan života s metastatskim rakom uz primjenu inovativnih imunoterapija postaje život s kroničnom bolešću, koja je neizlječiva, ali se znatno može usporiti. Dodao je kako Hrvatska danas ne zaostaje za europskim zemljama u odobrenim inovativnim lijekovima, ali da su u vrlo skoroj budućnosti potrebna znatno veća ulaganja u onkologiju kako bismo mogli loviti korak sa zapadnim zemljama.

Gospođa Ivana Kalogjera predstavila je CanWon deklaraciju - karcinom i rad,  inicijativu koju su pokrenule zemlje EU putem COST organizacije za iznalaženje rješenja o povratku na posao oboljelih od malignih bolesti. U Hrvatskoj je na godišnjoj razini oko 50 posto novo oboljelih u radno aktivnoj dobi. Nakon toga je predstavila rezultate ankete s oboljelima od raka o njihovu radnom statusu. S obzirom da je anketa provedena on line, i su se u nju uključili oboljeli koji su informatički pismeni i služe se društvenim mrežama (ukupno 541 oboljela osoba), rezultati se ne mogu smatrati relevantnima za cijelu Hrvatsku. Ipak, oni pokazuju da oko polovine oboljelih od raka ima podršku poslodavca i radne sredine i da su se vratili na posao. Šokantan je podatak da devet posto ispitanih nema nikakav izvor prihoda.

Primjer dobre prakse iznijela je gospođa Vera Matejčić Lupić, poslovna partnerica za upravljanje ljudskim resursima Zagrebačke banke, te istaknula da postoje dva aspekta koje kompanija njeguje: da se oboljelima omogući vrijeme potrebno za oporavak, odnosno da u drugoj fazi, kada oboljeli zaključe da su spremni za povratak, kompanija pronalazi način da ih uključi bilo radom od kuće, skraćenim radnim vremenom prema dogovoru ili pronalaskom alternativnog radnog mjesta. U svakom slučaju, inicijativa je na radniku, a na poslodavcu je stvaranje uvjeta da radnik doprinese radu kompanije.
Državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava, gđa Katarina Knežević Ivanković, sudjelovala je u radu skupa kao zainteresirana strana koju su udruge onkoloških pacijenata pozvale da se uključi u proces povratka oboljelih od raka na posao. Ovom prilikom je izjavila da uz program "Živjeti zdravo" i ostale programe koje je inicirala Hrvatska liječnička komore i koje podržava Ministarstvo rada, prihvaća inicijativu da Ministarstvo sudjeluje  u sveobuhvatnom istraživanju o radnom statusu osoba oboljelih od raka, uz jasno postavljene ciljeve istraživanja, a u suradnji s udrugama onkoloških pacijenata.

Gospođa Ljiljana Vukota, iz udruge "SVE za NJU" prikazala je potrebe pacijentica koje se dugotrajno liječe i onih s metastatskim rakom dojke te programe psihološke podrške koje njihova udruga pruža ženama oboljelima od raka i njihovim obiteljima. Istaknula je kako bolest mijenja kvalitetu i brojne aspekte života oboljele osobe, zbog čega joj je potrebno pružiti podršku na svim razinama. Naglasila je kako se emocionalne smetnje kod oboljelih od raka nikako ne smiju tretirati niti liječiti kao psihijatrijske bolesti, jer se na taj način ne pomaže psihičkom oporavku oboljelih. 

Glavni zaključak okruglog stola je da kao društvo trebamo još puno toga učiniti za poboljšanje kvalitete života osoba koje se dugotrajno liječe od raka ili boluju od metastatske bolesti. U svemu tome, aspekt radnih prava i radnog statusa oboljelih od raka predstavlja neprepoznato područje, s kojim se Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u budućnosti spremno aktivno baviti.