English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Teme

  

Tema broja

   

Alergologija

   

Alternativna medicina

   

Baromedicina

   

Biljna ljekarna

   

Dentalna medicina

   

Dermatologija

   

Dijagnostika

   

Estetska medicina

   

Fizikalna medicina

   

Fizikalna terapija

   

Ginekologija i porodništvo

   

Hitni medicinski postupci

   

Homeopatija

   

Imunologija

   

Infektologija

   

Interna medicina

   

Iz strane literature

   

Javno zdravstvo

   

Kirurgija

   

Klinička istraživanja

   

Klub Avéne

   

Kontaktologija

   

Kultura tijela

   

Logopedija

   

Mali, korisni savjeti

   

Medicinski leksikon

   

MediSense klub

   

Neurologija

   

Nutricionizam

   

Oftalmologija

   

Opća medicina

   

Ortopedija

   

Otorinolaringologija

   

Pedijatrija

   

Predstavljamo knjige

   

Prevencija

   

Priroda i zdravlje

   

Psihijatrija

   

Psihologija

   

Pulmologija

   

Reumatologija

   

Samoliječenje

   

Sport i rekreacija

   

Stručne zanimljivosti

   

Traumatologija

   

Trudnoća i majčinstvo

   

Udruge oboljelih

   

Urologija

   

Vi pitate - mi odgovaramo

   

Zdravlje Plus - prehrambeni kutak

   

Školska medicina

  

Stručno-promotivni članci

Obavijesti
Djeco i roditelji, zdravlje počinje čistim rukama!

Podijeli

16.10.2017.

Pravilna tehnika pranja ruku u vrtiću nakon radioniceUnatoč fokusu javnog zdravstva na nezarazne kronične bolesti, poput dijabetesa, astme, hipertenzije, metaboličkog sindroma i dr., svjedoci smo ponovnog "buđenja" zaraznih bolesti, poput ptičje i pandemijske gripe, SARS-a, bolesti "kravljeg ludila", MRSA-e i drugih rezistentnih bakterija, HIV/AIDS-a, hepatitisa C, hranom prenošene Escherichiae coli...

Najvažnija mjera sprječavanja širenja zaraznih bolesti je upravo pravilno pranje ruku. Bolesti koje se mogu spriječiti pravilnim pranjem ruku su proljev, gripa, prehlada, upala grla, upala pluća, konjunktivitis, dječje gliste i mnoge druge. Također, važno je znati da zarazni proljev kod djece nije samo problem nerazvijenog dijela svijeta. Procjenjuje se da u svijetu svaki dan iz škole izostane 272 milijuna djece upravo zbog proljeva prouzročenog nečistim rukama.

Kako bi se promoviralo pranje ruku sapunom i vodom, od 2008. godine u svijetu se 15. listopada obilježava Svjetski dan pranja ruku (Global Handwashing Day). Istraživanja diljem svijeta pokazala su da svega 0 – 34 posto ljudi pravilno pere ruke u ključnim trenucima, to jest:

  1. nakon korištenja WC-a
  2. nakon brisanja djetetove guze (ili bilo kojeg kontakta sa stolicom ili povraćenim sadržajem)
  3. prije svakog kontakta s hranom (prije pripreme i prije jela).

Povodom Svjetskog dana pranja ruku, koji se obilježio 15. studenoga 2017. godine, mladi studenti farmacije i članovi Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA - Croatian Pharmaceutical Students' Association) su u suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom dali javnozdravstveni doprinos osvještavanju o važnosti pravilne higijene i redovitog pranja ruku te posjetili jedan vrtić u kojem su se interaktivno družili s djecom prenoseći im važne informacije kako zdravlje započinje s pranjem ruku. Uz učenje pravilne tehnike pranja ruku, djeca vrtićke dobi od četiri do šest godina uživali su u interaktivnoj igri "prenošenja čokoladnih bakterija", izradi velikih balona od sapunice te oslikavanju vlastitih kreativnih deklaracija (naljepnica) za tekuće sapune za ruke, uz velikodušnu donaciju hrvatske tvrtke Olival, čija je vlasnica također magistra farmacije.

Marko Kolarić, mladi i perspektivni magistar farmacije, idejni začetnik projekta CPSApunčić, pokrenuo je inicijativu za koju je udruga CPSA-a dobila i Rektorovu nagradu 2016. godine zbog učenja vrtićke djece pravilnoj higijeni i ispravnom načinu pranja ruku, a Hrvatsko farmaceutsko društvo će ponosno podržavati njihove cjelogodišnje aktivnosti u projektu, posebice jer se kroz važnu zdravstvenu izobrazbu djece ujedno predstavlja i važna savjetodavna uloga magistara farmacije u zajednici.

"Primarna je svrha projekta edukacija predškolske djece o važnosti higijene ruku i zdravih navika općenito. Kao budući zdravstveni radnici, svjesni smo da je pravilna i redovita higijena ruku najjednostavniji i najjeftiniji način sprječavanja širenja mnogih zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti nečistim rukama. Ovakvom akcijom djecu učimo jednoj od temeljnih vrijednosti civilnog društva kakvog poznajemo i smatramo da u tome trebamo konstantno ustrajati. Osim navedenog, smatramo da je ovo jedinstvena prilika i za naše studente volontere koji kroz ovakav oblik interakcije s djecom stječu važna iskustva koja im mogu pomoći u daljnjem razvoju osobnosti i karijere te budućem ophođenju s najmlađim članovima društva", izjavio je mag. Kolarić.

O Projektu CPSApunčić
Projekt "CPSApunčić" obuhvaća niz javnozdravstvenih radionica i kampanja Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske usmjerenih na djecu predškolske dobi, koji u fokus stavlja higijenu ruku kao temelj općeg zdravlja. Projekt je osmišljen kao niz jednosatnih radionica u kojima studenti volonteri iz Udruge skupinama od dvadesetak predškolske djece prezentiraju važnost pranja ruku i higijene tijela općenito. Radionice se odvijaju u zagrebačkim vrtićima uz pristanak roditelja i nadležnih odgovornih osoba s kojima se prethodno provode detaljni dogovori.
U sklopu CPSApunčić radionica, djeci na pristupačan i zabavan način predstavlja se koncept higijene i njezina ulogu u našim životima; objašnjava se u kojim je prigodama potrebno prati ruke te se zanimljivim demonstracijama pokazuje pravilno pranje ruku. Na jednostavan način govori se o svijetu mikroorganizama o kojemu djeca jako malo znaju, a koji im je sam po sebi vrlo zanimljiv. Kroz niz interaktivnih igrica djecu se upoznaje s posljedicama i pogodnostima ove jednostavne radnje koju odrasli obavljaju svaki dan. Osim navedenog, u sklopu programa predstavlja se i farmacija, odnosno ljekarnici kao najdostupniji stručnjaci u zdravstvenom sustavu, osobe kojima se i djeca i odrasli mogu obratiti u bilo kojem slučaju s potpunim povjerenjem.


Mladi studenti farmacije demonstriraju djeci pravilnu tehniku pranja ruku

Mladi farmaceuti iz udruge CPSA i projekt CPSApunčić

Djeca s mladim farmaceutima na edukaciji o važnosti higijene

Djeca su oslikavala bočice sa sapunom za pranje ruku