English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Teme

  

Tema broja

   

Alergologija

   

Alternativna medicina

   

Baromedicina

   

Biljna ljekarna

   

Dentalna medicina

   

Dermatologija

   

Dijagnostika

   

Estetska medicina

   

Fizikalna medicina

   

Fizikalna terapija

   

Ginekologija i porodništvo

   

Hitni medicinski postupci

   

Homeopatija

   

Imunologija

   

Infektologija

   

Interna medicina

   

Iz strane literature

   

Javno zdravstvo

   

Kirurgija

   

Klinička istraživanja

   

Klub Avéne

   

Kontaktologija

   

Kultura tijela

   

Logopedija

   

Mali, korisni savjeti

   

Medicinski leksikon

   

MediSense klub

   

Neurologija

   

Nutricionizam

   

Oftalmologija

   

Opća medicina

   

Ortopedija

   

Otorinolaringologija

   

Pedijatrija

   

Predstavljamo knjige

   

Prevencija

   

Priroda i zdravlje

   

Psihijatrija

   

Psihologija

   

Pulmologija

   

Reumatologija

   

Samoliječenje

   

Sport i rekreacija

   

Stručne zanimljivosti

   

Traumatologija

   

Trudnoća i majčinstvo

   

Udruge oboljelih

   

Urologija

   

Vi pitate - mi odgovaramo

   

Zdravlje Plus - prehrambeni kutak

   

Školska medicina

  

Stručno-promotivni članci

Obavijesti
"Nauči, primjeni, podijeli" - znanjem čuvajte svoje i tuđe zdravlje

Podijeli

13.11.2017.

Svjetski dan AIDS-a i ove godine obilježava se 1. prosinca, čemu prethodi kampanja Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pod nazivom "Nauči, primjeni, podijeli". Kampanja će završiti 2. prosinca tradicionalnim "Pozitivnim koncertom" u organizaciji HUHIV-a, koji će okupiti brojne glazbenike kako bi svojim sudjelovanjem i podrškom poslali poruku mladima o važnosti znanja i zaštite spolnog zdravlja.

Kampanja se odvija uz podršku Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država Zagreb, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog farmaceutskog društva. Cilj kampanje je podići svijest javnosti i educirati mlade o važnosti prevencije, ali i ranog dijagnosticiranja i liječenja spolno prenosivih bolesti kao i o zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja.

U središtu kampanje je mobilna aplikacija "Spolno zdravlje" kojom se želi poboljšati razumijevanje odgovornog spolnog ponašanja, zdravog stila života i zaštite od spolno prenosivih bolesti kod mladih. Prema dosadašnjim istraživanjima o spolnom iskustvu adolescenata, u Hrvatskoj je prosječna dob stupanja u spolne odnose oko 17 godina za adolescentice i 16 godina za adolescente. U zadnjem istraživanju zdravlja djece školske dobi provedenom 2013/2014 (HBSC, HZJZ) među petnaestogodišnjacima je bilo 21 posto adolescenata koji su imali spolni odnos, a među adolescenticama iste dobi bilo je 6 posto djevojaka koje su imale spolno iskustvo. Među 40 zemalja u kojima je istraživanje provedeno, petnaestogodišnjaci iz Hrvatske su po spolnom iskustvu bili na pretposljednjem, 39. mjestu. Uspoređujući rezultate prethodno provedenih istraživanja korištenja kondoma pri zadnjem spolnom odnosu vidljiv je značajan pad korištenja u posljednjoj provedenoj anketi 2014.,  pri čemu je udio korištenja kondoma među onima koji su izjavili da su imali spolno iskustvo 2002. bio oko 70 posto, 2006. i 2010. oko 80 posto, a 2014. oko 50 posto. U jednom drugom istraživanju među mladima u dobi 18 do 25 godina samo 20 posto njih izjavilo je da pri svakom spolnom odnosu koristi kondom, što ukazuje na nedosljednu uporabu kondoma, usprkos relativno dobrom znanju o zaštiti.

Nova mobilna aplikacija na pregledan i zanimljiv način te sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama korisne pruža informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući prevenciju, testiranje, liječenje spolno prenosivih bolesti, kontracepciju, cijepljenje i savjete za poboljšanje komunikacije s partnerom. Obuhvaća i različite interaktivne sadržaje – kalkulator rizika koji na temelju odgovora na pitanja pruža procjenu rizika i preporuke za savjetovanje i testiranje, kviz znanja, tražilicu različitih zdravstvenih i psihosocijalnih usluga, ustanova i udruga na razini cijele Hrvatske. Aplikacija je dostupna za preuzimanje na: https://goo.gl/mpzqAn

Govoreći o kampanji, predsjednik udruge Tomislav Beganović istaknuo je: "Jako nam je drago da su osobe iz javnog života prepoznale naše napore i uključile se u kampanju kojom želimo potaknuti  što veći broj mladih na preuzimanje mobilne aplikacije kako bi se educirali i primijenili odgovarajuće savjete i korake sukladno prepoznatim rizičnim čimbenicima ili preporukama za očuvanje vlastitog i tuđeg spolnog i reproduktivnog zdravlja. Uz odgovorno spolno ponašanje i redovite preglede kod liječnika, ovo je dobar način za poboljšanje informiranosti kako biste očuvali i unaprijedili spolno zdravlje."

Više informacija na:
http://spolnozdravlje.hr/
http://huhiv.hr/