English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Teme

  

Tema broja

   

Alergologija

   

Alternativna medicina

   

Baromedicina

   

Biljna ljekarna

   

Dentalna medicina

   

Dermatologija

   

Dijagnostika

   

Estetska medicina

   

Fizikalna medicina

   

Fizikalna terapija

   

Ginekologija i porodništvo

   

Hitni medicinski postupci

   

Homeopatija

   

Imunologija

   

Infektologija

   

Interna medicina

   

Iz strane literature

   

Javno zdravstvo

   

Kirurgija

   

Klinička istraživanja

   

Klub Avéne

   

Kontaktologija

   

Kultura tijela

   

Logopedija

   

Mali, korisni savjeti

   

Medicinski leksikon

   

MediSense klub

   

Neurologija

   

Nutricionizam

   

Oftalmologija

   

Opća medicina

   

Ortopedija

   

Otorinolaringologija

   

Pedijatrija

   

Predstavljamo knjige

   

Prevencija

   

Priroda i zdravlje

   

Psihijatrija

   

Psihologija

   

Pulmologija

   

Reumatologija

   

Samoliječenje

   

Sport i rekreacija

   

Stručne zanimljivosti

   

Traumatologija

   

Trudnoća i majčinstvo

   

Udruge oboljelih

   

Urologija

   

Vi pitate - mi odgovaramo

   

Zdravlje Plus - prehrambeni kutak

   

Školska medicina

  

Stručno-promotivni članci

Obavijesti
Održan stručni simpozij "Croatian Obesity Forum" posvećen temi "Zdravlje majke i djeteta"

Podijeli

09.11.2017.

Stručni simpozij "Croatian Obesity Forum" okupio je istaknute hrvatske stručnjake s dugogodišnjim iskustvom na području ginekologije, pedijatrije, endokrinologije i dijabetologije te javnog zdravstva. S temom Zdravlje majke i djeteta, organiziran je ususret Svjetskom danu dijabetesa (14. studenoga) koji ove godine posebnu pozornost posvećuje zdravlju žene i pravu na zdraviju budućnost. Organizator stručnog simpozija je javnozdravstveni program "PETICA-igrom do zdravlja" Hrvatskog liječničkog zbora, čiji cilj je prevencija pretilosti u djece školske dobi. Program se bavi edukacijom djece i njihovih roditelja o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti, a uključuje više od 4000 dionika te djeluje u zagrebačkim osnovnim školama od školske godine 2014./2015.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, prof. dr. sc. Željko Krznarić, otvorio je stručni simpozij, te je upozorio kako se u pretile djece uočava niz metaboličkih poremećaja koji rezultiraju razvojem kroničnih nezaraznih bolesti. Upravo te bolesti javljaju se sve češće u dječjoj i adolescentskoj dobi. Stoga je u svrhu učinkovite prevencije pretilosti i dijabetesa potrebno započeti s preventivnim aktivnostima u najranijoj dječjoj dobi i pritom uključiti cijelu zajednicu.

Na pandemiju pretilosti te ozbiljnost ove bolesti ukazuju i statistički podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Naime, 33 posto dječaka i 20 posto djevojčica ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo u dobi od 11 godina. Potencijalno objašnjenje istoga leži u činjenicama da samo 58 posto dječaka i 60 posto djevojčica doručkuje svakog radnog dana i tek se 39 posto dječaka i 26 posto djevojčica bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću, najmanje 60 minuta tijekom dana (HBSC, 2016.). Stanje je jednako zabrinjavajuće i u odrasloj populaciji – 63 posto muškaraca i 54 posto žena ima prekomjernu tjelesnu masu u Hrvatskoj, a pretilo ih je 20 posto.

Zamjenica gradonačelnika Milana Bandića, doc. dr. sc. Olivera Majić, pozdravila je sve nazočne na stručnom simpoziju naglašavajući važnost prevencije pretilosti u djece i odraslih za zdravlje cijele zajednice i javnozdravstvenih projekata kojima je to cilj. Ujedno je najavila još snažniju potporu Grada Zagreba daljnjoj provedbi programa "PETICA-igrom do zdravlja" u idućoj školskoj godini.

Dodatno se naglasilo kako su osnovne endokrinološke komplikacije debljine najčešće inzulinska rezistencija i dijabetes tipa 2 te kako se debljina smatra značajnim čimbenikom rizika za razvoj, tijek i liječenje istoga. S obzirom da se svakih 20 minuta dijagnosticira 600 osoba s dijabetesom tipa 2 te umire njih 300, poseban naglasak je stavljen na važnost zdravih životnih navika svakog pojedinca kako bi se debljina u začetku prevenirala.

Nadalje, istaknuto je kako pretile bolesnice češće imaju i sindrom policističnih jajnika te veliku stopu neplodnosti. Jednake poteškoće u planiranju obitelji imaju i pretili muškarci koji zbog debljine imaju snižene vrijednosti testosterona. Ukoliko i dođe do začeća, dijete kojemu su oba roditelja pretila ima 80 posto vjerojatnost da će i samo biti pretilo, a ako je samo jedan roditelj pretio, vjerojatnost se smanjuje na 40 posto. S druge strane, samo 7 posto djece čiji roditelji imaju odgovarajuću tjelesnu masu razvije pretilost.

U tom kontekstu, istaknut je i problem gestacijskog dijabetesa, koji predstavlja problem za majku i za dijete, te jednako tako nosi moguće nepovoljne posljedice po njihovo zdravlje i nakon trudnoće. Ovaj problem predstavlja poseban izazov za ginekologe, koji ističu brojne međunarodne smjernice koje promoviraju važnost kontroliranog prirasta na tjelesnoj masi tijekom trudnoće.

Nadalje je istaknuto da se uzroci debljine nerijetko nalaze u najranijoj životnoj dobi, od začeća i prvih godina rasta i razvoja. Samo neki od njih su različiti biološki čimbenici - od naslijeđa, prehrambenih navika majke tijekom trudnoće, izostanka dojenja, neodgovarajuće prehrane, manjka kretanja i reklamnih poruka putem medija do brojnih nepovoljnih psihosocijalnih utjecaja. Napomenuto je kako je liječenje debljine u djece predškolske dobi iznimno zahtjevno zbog izostanka motiviranosti djeteta da sudjeluje u liječenju. Stoga jedini mogući put podrazumijeva apsolutnu posvećenost oba roditelja i šire obitelji, što u pravilu zahtijeva promjenu životnog stila svih ukućana. Procjenjuje se da 30 posto pretilih predškolaca ostaju pretili do konca života.

Važnost pravovremene prevencije pretilosti je nit vodilja "Croatian Obesity Foruma", ali ujedno i zajednička poruka struke prema općoj javnosti. Prevencija je ključna za smanjenje rizika razvoja dijabetesa tipa 2 te brojnih drugih bolesti, prisutnih u odraslih, a sada već i u mladih. Ključ preventivnih aktivnosti jest kvalitetna i kontinuirana edukacija, jer znanjem osnažujemo buduće majke i očeve, ili one koji to već jesu, pridonoseći njihovu odabiru zdravijeg načina življenja, koji će ujedno biti preduvjet za stvaranje zdravijih zajednica u budućnosti.

Download:
Pretilost i dijabetes (PDF)
Igrom do zdravlja - info (PDF)