English

Pratite nas na Facebooku

PROfertyl 2016

Teme

  

Tema broja

   

Alergologija

   

Alternativna medicina

   

Baromedicina

   

Biljna ljekarna

   

Dentalna medicina

   

Dermatologija

   

Dijagnostika

   

Estetska medicina

   

Fizikalna medicina

   

Fizikalna terapija

   

Ginekologija i porodništvo

   

Hitni medicinski postupci

   

Homeopatija

   

Imunologija

   

Infektologija

   

Interna medicina

   

Iz strane literature

   

Javno zdravstvo

   

Kirurgija

   

Klinička istraživanja

   

Klub Avéne

   

Kontaktologija

   

Kultura tijela

   

Logopedija

   

Mali, korisni savjeti

   

Medicinski leksikon

   

MediSense klub

   

Neurologija

   

Nutricionizam

   

Oftalmologija

   

Opća medicina

   

Ortopedija

   

Otorinolaringologija

   

Pedijatrija

   

Predstavljamo knjige

   

Prevencija

   

Priroda i zdravlje

   

Psihijatrija

   

Psihologija

   

Pulmologija

   

Reumatologija

   

Samoliječenje

   

Sport i rekreacija

   

Stručne zanimljivosti

   

Traumatologija

   

Trudnoća i majčinstvo

   

Udruge oboljelih

   

Urologija

   

Vi pitate - mi odgovaramo

   

Zdravlje Plus - prehrambeni kutak

   

Školska medicina

  

Stručno-promotivni članci

Obavijesti
Novi uvidi u zbrinjavanje KOPB-a potvrđuju koristi liječenja kombinacijom LAMA/LABA

Podijeli

27.06.2018.

KOPB ili kronična opstruktivna plućna bolest je sve veći prioritet svjetske zdravstvene zaštite, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će postati treći vodeći uzrok smrti do 2030. Od 24. do 25. svibnja vodeći stručnjaci iz područja respiratornih bolesti okupili su se na Forumu stručnjaka Srednje i istočne Europe za respiratorne bolesti u Beču kako bi razgovarali o novim spoznajama u liječenju KOPB-a, te što one znače za zbrinjavanje bolesti.

Dvodnevni thought-leadership forum organizirao je Boehringer Ingelheim, tvrtka s dugogodišnjom baštinom lidera u području respiratornih bolesti. Na forumu je prisustvovalo više od 130 nacionalnih, regionalnih i lokalnih stručnjaka iz 13 zemalja, a na njemu su govorili stručnjaci iz nekoliko zemalja, uključujući Austriju, Češku, Rusiju, Rumunjsku, Sloveniju, Kanadu i Veliku Britaniju.

Govoreći na događaju, dr. Sarah Jarvis, iz Velike Britanije, izjavila je: "Umjerena do teška pogoršanja KOPB-a mogu ozbiljno onesposobiti osobu, štetiti pacijentovoj dobrobiti, dovesti do trajnog gubitka funkcije pluća, potrebe za hitnom medicinskom skrbi uključujući hospitalizaciju, pa čak i pacijentove smrti, zbog čega je toliko važno da pokušavamo spriječiti ove događaje".

Smanjenje simptoma KOPB-a i budućeg rizika od egzacerbacija također su dva ključna cilja liječenja KOPB-a, jer je dugoročna prognoza za pacijente nakon hospitalizacije zbog pogoršanja KOPB-a loša, s čak 50 % bolesnika koji umiru u roku od pet godina. Prema međunarodnim GOLD 2018 smjernicama, liječenje LAMA / LABA kombinacijom kao što je tiotropijum / olodaterol ima središnju ulogu u liječenju KOPB-a i pomaže u postizanju ovih ciljeva liječenja.

Boehringer Ingelheim istražuje učinkovitost i sigurnost tiotropij / olodaterola kod KOPB-a u programu kliničkih ispitivanja velikog razmjera, TOviTO® Faza III, koji je uključio više od 16.000 bolesnika.3-12 Posljednja i završna studija u TOviTO® programu bila je DYNAGITO® ispitivanje, čiji je ključni cilj bio utvrditi da li je liječenje kombinacijom LAMA / LABA odnosno tiotropij / olodaterola učinkovitije u sprječavanju umjerenih do teških egzacerbacija, naspram standardnog liječenja samim tiotropijem.

Komentirajući rezultate DYNAGITO® ispitivanja, izvanredni profesor Arschang Valipour izjavio je: "Znamo da je tiotropij najčešće propisivani lijek na svijetu za liječenje KOPB-a. Međutim, rezultati TOviTO® programa ispitivanja potvrđuju preporuke stručnjaka utemeljene na dokazima kako dualna bronhodilatatorna terapija LAMA / LABA ima središnju ulogu u liječenju osoba s KOPB-om te da tiotropij/ olodaterol poboljšava funkciju pluća, smanjuje simptome KOPB-a i osigurava bolju kvalitetu života od one nastale zbog liječenja samo tiotropijem - i to od samih početaka bolesti.
Podaci prikazani u DYNAGITO
® studiji daju važan doprinos našem znanju o učincima liječenja bolesnika s KOPB-om. Pokazali su da možete smanjiti stopu umjerenih i teških egzacerbacija ako liječite bolesnike s kombinacijom tiotropij/olodaterola, u usporedbi sa standardnim liječenjem tiotropijem - jakim komparatorom koji je već sam dosljedno pokazao smanjenje rizika od egzacerebacija kroz dugoročno iskustvo u kliničkoj praksi. Također je važno napomenuti da rezultati podupiru postojeće GOLD preporuke o središnjoj ulozi LAMA / LABA u liječenju bolesnika s KOPB."

Na kraju je profesor Arschang Valipour dodao: "Osobno smatram DYNAGITO® rezultate konačnom prekretnicom petogodišnjeg putovanja, koje je potvrdilo da su dva bronhodilatatora bolja od samo jednog bronhodilatatora. Imamo ogroman raspon dokaza o LAMA / LABA liječenju KOPB-a. Sada imamo vrlo uvjerljive podatke kako bismo mogli liječiti naše pacijente sa stabilnim KOPB-om dvostrukom bronhodilatacijom".