Dentalna medicina

Protefix - za ugodniji život sa zubnom protezom

Podijeli

Autor:
Ivana Topolovec, mr. pharm.
objavljeno u broju 42 (6/05)

Kad naši prirodni zubi zakažu, zubna proteza omogućuje nam da se ponovno smijemo i žvačemo normalno. No, privikavanje na nju nije uvijek lako te zahtijeva vrijeme i puno strpljenja. Strano tijelo u ustima izaziva osjećaj nelagode, strah od pričanja ili jela... No, nemojte se uzbuđivati jer riječ je o prolaznom razdoblju privikavanja kroz koji su prošli mnogi prije vas.

Kako si olakšati razdoblje privikavanja

  • U početku će vam se činiti da govorite čudno i nerazumljivo, što je normalno jer se jezik mora naviknuti na strano tijelo u ustima. Korisno je čitati na glas i pričati s ukućanima i prijateljima pred kojima ne osjećate neugodu. Što više vježbate, prije ćete svladati neugodu.
  • Nosite protezu cijelo vrijeme. Skidanje uvečer prije spavanja samo produljuje razdoblje navikavanja.
  • Prva dva tjedna jedite mekšu hranu i manje komade, a izbjegavajte hrskavu i ljepljivu hranu (npr. jabuke, žvakaće gume i sl.).
  • Ponašajte se uobičajeno, jer u tom slučaju nitko sa sigurnošću ne može reći da nosite zubnu protezu. Uz to, imajte na umu da vas vaši novi zubi čine mlađima!


Poštovani čitatelji,
obavještavamo vas da od sljedećeg broja otvaramo Protefix stomatološku ordinaciju. Ako imate pitanja vezanih uz zubne proteze, možete ih poslati na adresu:
Oktal Pharma d.o.o., Utinjska 40, 10020 Zagreb,
s naznakom - Za Protefix stomatološku ordinaciju
Na vaša pitanja odgovarat će liječnici stomatologije.

Savjeti za dugotrajno ugodno nošenje proteze

  • Redovito posjećujte svog stomatologa i kontrolirajte stanje zubne proteze.
  • Obratite pozornost na učinkovito čišćenje zubne proteze, jer svaki ostatak hrane može izazvati upalu. Protefix tablete za čišćenje učinkovito obavljaju funkciju čišćenja i deodoriranja zubne proteze, a dostupne su u pakiranjima po 32 i 66 komada.
  • Ako imate problema s fiksacijom zubne proteze, uzmite Protefix proizvod za učvršćivanje primjeren vašem problemu prianjanja (Protefix prašak, krema i jastučići) i imajte ga uvijek pri ruci, pa ćete se u svakom trenutku osjećati sigurno, bezbrižno i samopouzdano.