ADITIVI: istraživači poručuju da prehrambena boja 'crvena 40' može izazvati probleme s crijevima

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Prehrambena boja 'crvena 40' može dovesti do upalnih bolesti crijeva, Crohnove bolesti i drugih zdravstvenih problema, pokazuju nova istraživanja

Uobičajena prehrambena boja koja se nalazi u slatkišima, bezalkoholnim pićima i nekim žitaricama, poznata kao Allura Red, može dovesti do upalnih bolesti crijeva, Crohnove bolesti i drugih zdravstvenih problema, pokazuju nova istraživanja

Dugotrajno uzimanje bojila remeti rad crijeva, uzrokujući niz promjena koje dovode do većeg rizika od kolitisa, pokazalo je istraživanje Sveučilišta McMaster. Nalazi su objavljeni u časopisu Nature Communications.

'Crvena 40' (E129) dodaje boju i teksturu i često se koristi za privlačenje djece, navodi se u priopćenju za tisak na Eurekalertu.

"Ova studija pokazuje značajne štetne učinke Allura Red na zdravlje crijeva i identificira crijevni serotonin kao kritičan čimbenik koji posreduje u tim učincima. Ovi nalazi imaju važnu implikaciju u prevenciji i liječenju upale crijeva", rekao je viši autor Waliul Khan, profesor na McMaster Odjelu za patologiju i molekularnu medicinu.

"Ono što smo otkrili je zapanjujuće i alarmantno, budući da je ova uobičajena sintetička prehrambena boja mogući prehrambeni okidač za razvoj upalne bolesti crijeva", rekao je. “Literatura sugerira da konzumacija Allura Red također utječe na određene alergije, imunosne poremećaje i probleme u ponašanju kod djece, kao što je poremećaj pažnje i hiperaktivnost.”

Ljudska prehrana u zapadnim kulturama, sa svojim oslanjanjem na prerađene masti, crveno i prerađeno meso, te malo vlakana, također doprinosi razvoj upalnih bolesti crijeva, rekao je Khan.

Boje za hranu kao što je Allura Red koriste se sve više i više posljednjih godina, no njihov učinak na zdravlje crijeva nije se mnogo proučavao.


Izvor: www.webmd.com
Izvor fotografije: Shutterstock

 

Datum objave članka: 28. 12. 2022.
izdvojeni proizvodi