ALERGIJE: odobren prvi lijek za alergiju na kikiriki

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

FDA je odobrila prvi lijek indiciran za alergiju na kikiriki. Njegovim postavljanjem na tržište trebale bi se prevenirati brojne situacije koje mogu fatalno završiti

Dana 31. siječnja 2020. FDA (Food and Drug Administration) odobrila je prvi lijek namijenjen alergiji na kikiriki na području Sjedinjenih Američkih Država. Lijek imena Palforzia, doduše, neće omogućiti djeci da konzumiraju u većim količinama proizvode od kikirikija, ali će smanjiti rizike prilikom nesvjesne izloženosti tim proizvodima. 

Djelovanje lijeka temelji se na pažljivom određivanju i povećavanju doze pročišćenog kikirikijeva praška sve do uspostavljanja dnevne doze održavanja. Takvom metodom postupno učimo imunosni sustav da kikiriki kao takav ne predstavlja prijetnju te ga prilagođavamo na konzumaciju.

U posljednjoj kliničkom istraživanju, otprilike dvije trećine od ukupno 372 djeteta i tinejđera moglo je podnositi količinu proteina iz kikirikija koji se otprilike nalazi u dva kikirikija. Ovakvu toleranciju na dva kikirikija bez ikakve terapije kod alergičara pokazalo je samo 4 posto ispitanika, čime je dokazana djelotvornost novoga lijeka.

Svrha i vrijednost novog lijeka koji se postavlja na tržište je prevenirati potencijalno fatalne događaje prilikom nenamjerne djetetove konzumacije kikirikija u svakodnevnom životu. Palfozia, kao i svaki drugi lijek, pokazuje nuspojave, a na popisu se nalazi i anafilaksa. Stoga, doziranje i titriranje doze lijeka mora biti pod nadzorom liječnika.
 
Procjenjuje se kako je u SAD-u otprilike milijun djece alergično na kikiriki, a broj ima trend povećanja. To je razlog zašto liječnici apeliraju i savjetuju roditelje da hrane svoju djecu kikirikijem (odnosno proteinom kikirikija) relativno rano, točnije u razdoblju između 4. i 6. mjeseca. Na taj način imunosni sustav ranije dolazi u kontakt s proteinom te ga ne percipira kao potencijalnu prijetnju, a samim time bi se i broj alegičara na kikiriki trebao smanjiti.

Izvor: www.sciencenews.org

Datum objave članka: 23. 2. 2020.
izdvojeni proizvodi