ANTITIJELA PROTIV SPERMIJA: potencijalna nova kontracepcija

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Hormonska kontracepcija se široko koristi i vrlo je učinkovita, no izaziva niz nuspojava, uključujući mučninu, nadutost, promjene raspoloženja, migrenu i zgrušavanje krvi

S ciljem izbjegavanja nuspojava hormonske kontracepcije, tim znanstvenika počeo je istraživati potencijalne kontraceptive koji koriste moć antitijela protiv spermija, a samu ideju objavili su u časopisu Science Translational Medicine.

Tim biomedicinskih znanstvenika iz različitih institucija u SAD-u proizveo je antitijela koja vežu spermije, a temelje se na prirodnim antitijelima protiv ljudskih spermija.

Kod nekh žena se prirodnim putem mogu stvoriti antitijela protiv spermija pri čemu njihov imunosni sustav pogrešno identificira spermije kao strana tijela i napada ih. Ovo stanje je vrlo rijetko i može dovesti do brojnih komplikacija, no pomoglo je potrebama ovog eksperimenta.

Znanstvenici su prirodno nastala antitijela dobili iz reproduktivnog sustava brojnih žena koje pate od neplodnosti te potom putem biološkog inženjeringa stvorili nova spajanjem različitog broja dodatnih fragmenata koji vežu antigen.

Otkriveno je da su se dodavanjem dodatnih fragmenata koji vežu antigen snaga i sposobnost vezanja antitijela protiv spermija na same spermije povećala najmanje 10 puta. Testiranjem tih protutijela na rodnici ovce utvrđeno je da se broj pokretnih spermija smanjuje za više od 99,9 posto u usporedbi s kontrolnim skupinama.

Međutim, istraživači ističu brojna ograničenja u radu. Jedno od njih je da studija nije izravno pokazala može li ova metoda spriječiti trudnoću. Naime, ovo najnovije istraživanje je još uvijek u povojima i uzimajući u obzir istraživanja vezana uz razvoj muške kontracepcijske pilule, smatraju da nije realno tako skoro očekivati ovu tehnologiju na policama, no nadaju se da će ovim istraživanjem utrti put ppronalasku alternative konvencionalnim hormonskim kontraceptivima. Autori studije navode: "Iako su potrebni testovi na ljudima, ova antitijela dobivena bioinženjeringom mogu ženama ponuditi alternativu hormonskoj kontracepciji."

Ovaj tim znanstvenika nije jedini koji razmišlja o kontraceptivima na bazi antitijela. U srpnju 2021., drugi tim američkih znanstvenika demonstrirao je novu metodu kontracepcije koja je koristila antitijela s ciljem zgrudnjavanja spermija čineći ih tako beskorisnima. Iako su to demonstrirali samo u laboratoriju, a istraživanje je tek u začetku, čini se da bi zanimljive stvari mogle biti na pomolu.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 17. 8. 2021.
izdvojeni proizvodi