5 neuobičajenih simptoma dijabetesa

Bolesti i stanja / Unutarnje bolesti

Bez odgovarajućeg liječenja, dijabetes može dovesti do nekoliko komplikacija pa je važno znati koji uobičajeni, ali i neuobičajeni simptomi mogu ukazivati na bolest

Dijabetes opisuje skupinu zdravstvenih stanja koja oštećuju način na koji tijelo prerađuje šećer za energiju. Najčešći tipovi dijabetesa uključuju tip 1, tip 2 i gestacijski dijabetes (u trudnoći).  

Dijabetes je stanje koje može utjecati na cijelo tijelo i uzrokovati različite simptome. Zbog nekontrolirano visokog šećera u krvi javljaju se različiti simptomi koje je važno prepoznati još u fazi predijabetesa jer to može biti ključno za uspješno liječenje i nadzor nad bolešću. Predijabetes je kompleksni metabolički poremećaj u kojem je vrijednost glukoze u krvi viša od normale, ali nedovoljno povišena za postavljanje dijagnoze šećerne bolesti.

Bez odgovarajuće njege i liječenja, dijabetes može dovesti do nekoliko komplikacija pa je važno znati koji uobičajeni, ali i neuobičajeni simptomi mogu ukazivati ​​na bolest.

Neuobičajeni simptomi dijabetesa

Neki potencijalno neobični simptomi dijabetesa mogu uključivati:

Promjene na koži. Kada šećer u krvi postane previsok, to se često može manifestirati na koži. Na primjer, dijabetes može rezultirati pojavom tamnih mrlja na koži, osobito u kožnim naborima, poput stražnjeg dijela vrata, pazuha i prepona - stanje poznato kao acanthosis nigricans.

Iako je točan uzrok nepoznat, dokazi upućuju na to da su promjene povezane s inzulinskom rezistencijom te da se javljaju zbog previše inzulina u krvi.

Visoka razina šećera u krvi također može dovesti do razvoja i nekih drugih stanja kože, kao što su dijabetička dermopatija (ima oblik staračkih pjega i uglavnom se pojavljuju na potkoljenicama, jer povišena razina glukoze oštećuje male krvne žile) i eruptivna ksantomatoza (nakupine masnog tkiva u dubljim slojevima kože kao rezultat narušenog metabolizma masti) ili rezultirati suhoćom i svrbežom kože.

Slabo zacjeljivanje rana. Povišena razina šećera u krvi može biti razlog sporijeg ili lošijeg zacjeljivanja rana ili biti uzrok da rane uopće ne zacjeljuju. Visoka razina šećera u krvi može oslabiti funkciju bijelih krvnih stanica, koje imaju važnu ulogu u imunosnom sustavu, a to svakako može rezultirati slabijom sposobnošću zacjeljivanja rane. Osim toga, može utjecati i na cirkulaciju te dovesti do oštećenja živaca. Loša cirkulacija može usporiti zacjeljivanje jer je doprema hranjivih tvari do rane otežana, a zbog oštećenja živaca osoba možda neće ni primijetiti ranu.

Promjene vida. Visoka razina šećera u krvi može utjecati na vid tako što oštećuje male krvne žile u oku i uzrokuje njihovo slabljenje i izbočenje, moguće i isticanje tekućine u okolno tkivo što izaziva oteklinu i poremećaj vida. S vremenom, nekontrolirani šećer u krvi može dovesti do vrlo ozbiljnih oštećenja vida, pa i do gubitka vida.

Voćni dah. Miris daha se obično može povezati s nedavnim obrokom ili lošom higijenom zuba. Međutim, loš zadah može biti potencijalni znak dijabetesa i to češće kod tipa 1. Naime, voćni miris u dahu tipično je znak dijabetičke ketoacidoze, povišene vrijednosti ketonskih tijela u krvi. Naime, kada tijelo nije u stanju proizvesti ili učinkovito koristiti inzulin, razina glukoze u krvi raste jer ne može ući u stanice koje je onda koriste kao izvor energije. U tom slučaju tijelo započinje sagorijevati mast za dobivanje energije, oslobađajući pri tom kisele nusprodukte poznate kao ketoni. 

Aceton je vrsta ketona, tvari voćnog mirisa koja se obično nalazi u nekim odstranjivačima laka za nokte. Ako osoba ima voćni dah, to bi moglo sugerirati visoku razinu ketona u krvi zbog dijabetesa. Kada tijelo prebrzo proizvodi previše ketona, oni se mogu nakupiti do opasne razine i uzrokovati ozbiljne komplikacije.

Ponavljajuće infekcije. Još jedan potencijalni znak dijabetesa je veći rizik od infekcije jer visoka razina šećera u krvi može oslabiti imunosni sustav. Primjer je veća vjerojatnost pojave infekcija mokraćnog sustava i gljivičnih infekcija.

Dijabetes - uobičajeni znakovi upozorenja

Dijabetes se može manifestirati različitim simptomima, s tim da se od osobe do osobe mogu razlikovati. Međutim, neki najčešći simptomi dijabetesa obično uključuju:

 


U nekim drugim slučajevima, uobičajeni znakovi upozorenja mogu se javiti kao 3P:

 • poliurija: učestalo mokrenje kojim se uklanja višak glukoze koju bubrezi filtriraju iz krvi
 • polidipsija: pojačana žeđ kako bi se nadoknadio gubitak tekućine mokrenjem
 • polifagija: povećan apetit zbog gubitka glukoze i tekućine uslijed prekomjernog mokrenja.


Osim navedenoga, znakovi dijabetesa mogu uključivati:

 • zamagljen vid
 • trnce u rukama ili nogama
 • suhu kožu
 • rane koje sporo zacjeljuju
 • učestalije infekcije nego inače.

Kada se obratiti liječniku?

S obzirom da dijabetes može utjecati na cijelo tijelo i uzrokovati različite simptome koji mogu otežati prepoznavanje bolesti, važno je obratiti pozornost na sve prethodno navedene uobičajene simptome, a posebno na one neobičnije poput voćnog zadaha i zamagljenog vida.

Ako osoba osjeti simptome koji bi mogli ukazivati na dijabetes, preporučuje se što prije otići na liječnički pregled.

Također je važno uzeti u obzir čimbenike rizika za dijabetes, koji osobu mogu učiniti podložnijom razvoju bolesti.


 
Mogući čimbenici rizika za različite vrste dijabetesa mogu uključivati ​:
 • za tip 1 dijabetesa: bliski rođak s dijabetesom tipa 1
 • za tip 2 dijabetesa: predijabetes, pretilost ili obiteljska povijest dijabetesa tipa 2
 • za gestacijski dijabetes: gestacijski dijabetes u prethodnoj trudnoći, prethodni porod djeteta težeg od 4 kilograma ili sindrom policističnih jajnika (PCOS).

Nakon potvrde dijagnoze dijabetesa, slijedi izrada plana liječenja uz redovito praćenje prema naputku liječnika.


Izvor: www.medicalnewstoday.com
Izvor fotografije: Shutterstock

 

Datum objave članka: 14. 11. 2022.