Abeceda hepatitisa

Bolesti i stanja / Opća medicina Vladimir Krajinović dr. med., spec. infektolog

Razlika među pojedinim tipovima je u načinu prijenosa, zastupljenosti, načinu na koji dolazi do oštećenja jetrenih stanica i posljedicama

Virusni hepatitis je upala jetre koja uzrokuje oštećenje jetrenih stanica (hepatocita). Uzrokovan je različitim virusima - A, B, C, D i E. Osim ovih virusa, akutni hepatitis mogu uzrokovati i drugi virusi kao npr. Cytomegalovirus, Epstein-Barr virus, Coxackie virus i dr.

Virusni hepatitis česta je bolest suvremenog čovječanstva. Razlika među pojedinim tipovima hepatitisa je u načinu prijenosa, zastupljenosti među populacijom, načinu na koji dolazi do oštećenja jetrenih stanica i posljedicama koje ova bolest može uzrokovati. Infekcija bilo kojim tipom virusa hepatitisa može uzrokovati akutni virusni hepatitis dok virusi B, C i D u jednog dijela bolesnika mogu uzrokovati i kronični hepatitis.

Hepatitis A - "bolest nečistih ruku"

Hepatitis A, poznat i kao "bolest nečistih ruku", pojavljuje se sporadično ili u epidemijama, a do infekcije dolazi konzumiranjem hrane ili vode kontaminirane virusom hepatitisa A (tzv. fekalno-oralni put zaraze). Zato rizik zaraze virusom hepatitisa A najviše ovisi o higijenskim i sanitarnim uvjetima života. Najčešći je u djece i mlađih osoba.

Osoba je najviše zarazna tjedan dana prije početka simptoma i tijekom prvog tjedna trajanja simptoma. Prosječno razdoblje od trenutka zaraze do pojave simptoma (inkubacija) je 28 dana.

Simptomi se češće očituju u odraslih nego u djece i uglavnom počinju naglo - povišena temperatura, umor, gubitak teka, mučnina, bolovi u trbuhu u području jetre, tamna mokraća, svijetla stolica, žuta boja kože i bjeloočnica. Jetreni enzimi su povišeni (serumska alanin aminotransferaza - ALT i aspartat aminotransferaza - AST) i često pokazuju vrlo visoke vrijednosti. Simptomi obično traju manje od dva mjeseca, s tim da se većina bolesnika oporavi za šest mjeseci bez ikakvih posljedica, drugim riječima ne postoji kronični oblik ove infekcije.

Posebno liječenje hepatitisa A ne postoji. Većina pacijenata treba mirovati tijekom jednog do četiri tjedna nakon postavljene dijagnoze i konzumirati hranu bogatu bjelančevinama. Trenutačno postoji dosta učinkovito cjepivo koje daje 90 postotnu zaštitu od hepatitisa A, a preporučuje se osobama koje odlaze u područja gdje je učestalost ove bolesti dosta velika. Zaštita traje najmanje 20 godina.

Kako spriječiti hepatitis A? - Uvijek prati ruke nakon korištenja kupaonice, promjene pelena, pripreme i konzumacije hrane...
 

Virus hepatitisa A

Prevencijom protiv hepatitisa B

Hepatitis B je najrasprostranjeniji oblik hepatitisa u svijetu koji završava potpunim ozdravljenjem ili kroničnim oblikom bolesti (u oko 10 posto slučajeva) s mogućim posljedičnim trajnim oštećenjem jetre tj. cirozom. Najčešće se prenosi parenteralnim putem (krvlju - transfuzije, krvnim produktima ili nedovoljno sterilnim špricama, iglama i drugim instrumentima npr. kod tetoviranja ili prilikom ozljeđivanja) ili spolnim putem tj. spermom (nezaštićeni spolni odnos). Iako dosta rijetko, ovaj oblik hepatitisa se može prenijeti i peroralno (slinom). Moguć je i tzv. vertikalni prijenos ovog tipa infekcije, znači s majke na novorođenče.

Kao izvor zaraze ključne su osobe koje u sebi nose virus, ali nemaju simptome - asimptomatski kliconoše. Značajno je napomenuti da oko 30 posto osoba nema nikakvih simptoma!

Klinički simptomi su podjednaki kao i kod hepatitisa A, s tom razlikom da hepatitis B počinje postupno i češće pogađa odrasle. Dijagnoza se temelji na dokazivanju markera hepatitisa u krvi.

Liječenje je identično kao i kod hepatitisa A - mirovanje sve dok je bilirubin u mokraći pozitivan i jetra bolna na palpaciju, dijetalna prehrana s malo masti te izbacivanje alkohola i ostalih hepatotoksičnih sredstava. U liječenju virusnog hepatitisa B u kroničnoj fazi danas se koriste Interferon i Lamivudin.

Najučinkovitija mjera u borbi protiv hepatitisa B je prevencija, koja se temelji na osobnoj higijeni i higijeni okoliša te na izbjegavanju nepotrebnih parenteralnih kontakata. Ne treba zaboraviti niti zdravstveno prosvjećivanje o ovoj potencijalno opasnoj infekciji. Iako je prije cijepljenje protiv hepatitisa B bilo fakultativno i rezervirano za osobe s povećanim rizikom od obolijevanja (zdravstveni radnici, policajci), danas je u mnogim zemljama Europe uvedeno obvezno cijepljenje protiv hepatitisa B za svu novorođenu djecu i adolescente. Cijepljenje protiv hepatitisa B je izuzetno učinkovito. U Hrvatskoj je cjepivo protiv hepatitisa B uvedeno u obvezni kalendar cijepljenja u 6. razredu osnovne škole.

Kako se obraniti od hepatitisa B? - Najučinkovitija mjera u borbi protiv hepatitisa B svakako je prevencija!
 

Virus hepatitisa B

Hepatitis C - "tihi hepatitis"

Infekcija hepatitisom C obično je asimptomatska tj. oko 80 posto zaraženih osoba nema simptome. Simptomi koji se najčešće javljaju slabo su izraženi - kronični umor, tupi bolovi u trbuhu, svrbež ili gubitak na tjelesnoj težini (stoga i naziv "tihi hepatitis"). Za razliku od hepatitisa B, manje je vjerojatan prijenos ove zarazne bolesti spolnim putem, ali mnogo lakše prelazi u kronični oblik.

Poslije kontakta s krvlju osobe koja je zaražena virusom hepatitisa C, u oko 60 posto slučajeva virus se "ugnijezdi" u jetrene stanice i u daljnjem vremenskom tijeku od oko 20 do 30 godina može dovesti do ciroze jetre. Ova vrsta hepatitisa je jedan od glavnih razloga za transplantaciju jetre.

Kao i u slučaju hepatitisa B, liječenje ovog oblika hepatitisa provodi se interferonom koji može dovesti do potpunog izlječenja u oko 15 - 20 posto slučajeva. Ako se kombinira s ribavirinom (antivirusni lijek), uspjeh u liječenju se povećava na oko 35 - 40 posto. Prema rezultatima istraživanja u Italiji, za poboljšanje kvalitete života osoba inficiranih virusom hepatitisa C pokazala se korisnom primjena vitamina s antioksidativnim djelovanjem (vitamini A i E). Zbog činjenice da virus ima sposobnost transformacije, proizvodnja cjepiva pokazala se dosta teškom, tako da još uvijek ne postoji cjepivo protiv hepatitisa C.

Kako se obraniti od hepatitisa C? - Prevencija je najbolja mjera i u borbi protiv hepatitisa C!

Manje učestali, ali prisutni oblici

Hepatitis D dosta je sličan hepatitisu B, ali da bi se manifestirao neophodna je istodobna prisutnost virusa hepatitisa B.

Hepatitis E dosta je sličan hepatitisu A, ukoliko se razmatraju načini njegova širenja (voda kontaminirana inficiranim fekalijama), ali je mnogo opasniji po svom razvoju prema teškim oblicima bolesti. Osobito je opasan kod trudnica.

Datum objave članka: 1. 10. 2003.
izdvojeni proizvodi