Crijevna viroza, virusni gastroenteritis - simptomi i liječenje

Bolesti i stanja / Opća medicina Božica Ban dr. med., spec. epidemiolog

Kako bi se spriječilo širenje, potrebno je pridržavati se higijenskih mjera, prati ruke nakon korištenja toaleta i prije rukovanja hranom

Što je crijevna viroza?

Crijevna viroza ili virusni gastroenteritis je infekcija uzrokovana različitim virusima, čiji su glavni simptomi povraćanje i proljev, a zahvaća ljude u svim dijelovima svijeta.

Najčešći uzročnici su rotavirusi, norovirusi, adenovirusi tip 40 ili 41 i astrovirusi, s tim da svaki virus ima sezonsku aktivnost:

 • infekcije rotavirusima i astrovirusima češće su u hladnijim mjesecima (od listopada do travnja)
 • infekcije adenovirusima javljaju se tijekom cijele godine
 • norovirus se češće javlja u epidemijama koje zahvaćaju škole, dječje vrtiće, domove za starije osobe, a mogu se javiti i u bolnicama, kampovima, brodovima za krstarenje, prenoćištima te đačkim ili studentskim domovima.

Crijevna viroza koju uzrokuje norovirus

Ovaj virus smatra se najznačajnijim uzročnikom virusnih proljeva u odraslih, i drugim uzročnikom virusnih proljeva u djece (odmah nakon rotavirusa). Uzrokuje upalu želuca, tankog i debelog crijeva.

Epidemiološke karakteristike

Iako se virus ne razmnožava u hrani, dovoljno je manje od 100 čestica da izazove oboljenje. Relativno je stabilan u okolini i može preživjeti smrzavanje i visoke temperaturu do 60 °C. Hrana se može kontaminirati direktnim kontaktom s rukama zaražene osobe na kojima se nalaze čestice norovirusa (iz stolice ili povraćenog sadržaja) ili putem zraka, pri čemu se sitne čestice iz povraćenog sadržaja prenesu do hrane. Neke epidemije razvile su se nakon konzumacije školjki izvađenih iz kontaminirane vode. Čest prijenosnik u epidemijama su tekući dodaci hrani ("dresing" za salatu i glazura na kolaču), jer omogućuju virusu da se ravnomjerno rasporedi na veliku količinu hrane.

Posebno su rizične oboljele osobe koje rade s hranom i mogu uzrokovati epidemiju u restoranima, domovima za starije osobe, bolnicama, školama, kampovima, brodovima, ili na obiteljskim slavljima. U mnogim slučajevima epidemiju su izazvale upravo bolesne osobe koje su pripremale hranu.

S obzirom na to da postoje različiti tipovi norovirusa, osoba može oboljeti od norovirusne infekcije nekoliko puta tijekom života. Infekcija jednim tipom ne štiti od infekcije drugim tipom virusa, što je glavni problem u razvoju cjepiva protiv norovirusa.

Kako se širi norovirus 

Norovirus je nađen u stolici i povraćenom sadržaju oboljelih osoba. Zaraza se može javiti na nekoliko načina:

 • konzumiranjem kontaminirane hrane ili vode
 • kontaktom s kontaminiranim površinama ili predmetima
 • direktnim kontaktom s oboljelom osobom (njega oboljelog, zajednički pribor za jelo i piće).


Simptomi 

​Simptomi obično započinju 24 do 48 sati nakon zaraze, a mogu se javiti i već nakon 12 sati i traju jedan do dva dana, ali za to kratko vrijeme ljudi se osjećaju jako bolesnima.

Javljaju se mučnina, povraćanje i/ili vodenasti proljevi bez primjesa krvi, praćeni grčevima u trbuhu. Neke oboljele muče i glavobolja, povišena temperatura i bolovi u mišićima.

Glavna komplikacija je dehidracija, pa je osobama koje ne mogu uzimati tekućinu na usta potrebna nadoknada putem infuzije.

Iako nema podataka da oboljele osobe ostaju dugotrajni nosioci virusa, virus ipak može biti prisutan u stolici i dva tjedna nakon prestanka simptoma.

I drugi agensi (bakterije, paraziti, toksini...) mogu uzrokovati slične simptome.

Crijevna viroza koju uzrokuje rotavirus

Svoje ime dobio je prema latinskom nazivu (lat. rota = kotač), jer pod elektronskim mikroskopom izgleda poput kotača. Glavni je uzročnik proljeva u djece (uzrokuje 50 posto hospitalizacija djece s proljevima). Uzrokuje virusnu infekciju tankog crijeva, odnosno teške gastroenteritise u dojenčadi i male djece. Rotavirusni proljevi češće se javljaju u hladnijim mjesecima te epidemijski u dječjim kolektivima.

Kako se širi rotavirus?

Prenosi se fekalno-oralnim putem (kontaktom sa stolicom i povraćenim sadržajem), ali prisutan je i u sekretu dišnog sustava i drugim tjelesnim tekućinama. S obzirom na to da je stabilan u okolini, može se prenijeti putem hrane, vode, kontaminiranih ruku i predmeta. Djeca mogu širiti virus na obitelj bliskim kontaktom nekoliko dana prije bolesti i nakon prestanka proljeva. Oboljelo dijete treba izolirati iz kolektiva.

Simptomi

Razdoblje inkubacije, tj. vrijeme od zaraze do prvih simptoma, kod infekcije rotavirusom iznosi oko dva dana.

Bolest obično počinje naglo, jakim povraćanjem, vrućicom i učestalim vodenastim stolicama. U tipičnim slučajevima praćena je srednje teškom i teškom dehidracijom. Dijete je blijedo, klonulo, nezainteresirano za okolinu, ima nadut trbuh uz čujna pretakanja. Bolest traje oko pet dana.

Teži oblici bolesti javljaju se u djece do treće godine starosti, i može je pratiti dehidracija. Kod starije djece i odraslih obično ima blaži oblik.

Kako postoji više tipova rotavirusa, dijete može oboljeti nekoliko puta. Nakon preboljele bolesti imunitet nije potpun, no ponovna infekcija rotavirusom obično ima blaže simptome.

Dijagnostika crijevne viroze

Dijagnozu postavlja liječnik, najčešće na temelju simptoma i pregleda oboljeloga.

Infekcije rotavirusom i adenovirusom mogu se brzo dijagnosticirati laboratorijski (otkrivanjem virusnih antigena u stolici). Infekcija norovirusom uglavnom se dokazuje kad se gastroenteritis javlja u epidemijskim razmjerima, i to posebnim laboratorijskim testovima dokazivanja virusa u uzorku stolice ili povraćenom sadržaju oboljeloga.

Crijevna viroza - liječenje

Glavna komplikacija je dehidracija, pa su osnovni ciljevi nadoknada izgubljene tekućine i sprječavanje dehidracije. Najčešće je dovoljno uzimanje tekućine na usta i otopine elektrolita (oralne rehidracijske tekućine).

Rizik je puno veći kod male djece, pa roditelji trebaju pomno pratiti broj promijenjenih pelena kod bolesnog djeteta.

Ako oboljeli s proljevom zbog mučnine i povraćanja ne mogu uzimati tekućinu na usta, često trebaju infuziju. Dok proljev traje, ne treba jesti masnu, slatku i začinjenu hranu. Treba izbjegavati antibiotike, jer ne djeluju na viruse, a lijekovi protiv proljeva (antidijaroici) mogu produljiti infekciju.

Većina infekcija spontano prolazi.

Prevencija crijevne viroze

Kako bi se spriječilo širenje virusa, potrebno je pridržavati se osnovnih higijenskih mjera:

 • prati ruke nakon korištenja toaleta i prije rukovanja hranom (bolesne osobe ne smiju pripremati hranu, npr. u restoranima)
 • sirovo voće i povrće treba dobro oprati prije jela
 • bolesne osobe često povraćaju, a kako je povraćeni sadržaj također infektivan, treba ga pažljivo obrisati i dezinficirati čistu površinu
 • rublje (uključujući posteljinu, ručnike, maramice…) koje je bilo u kontaktu s povraćenim sadržajem ili stolicom oboljelog odmah treba oprati na visokoj temperaturi
 • nakon mijenjanja pelena treba temeljito oprati ruke sapunom i toplom vodom, a mjesto mijenjanja pelena dezinficirati


Za sprječavanje rotavirusnih infekcija proizvedeno je i cjepivo.


Izvor fotografije :Shutterstock
 

Datum objave članka: 1. 12. 2020.
izdvojeni proizvodi