Grlobolja i začepljen nos - kada potražiti liječničku pomoć?

Bolesti i stanja / Uho - nos - grlo

Virusna upala ždrijela obično prolazi sama od sebe kroz pet do deset dana dok bakterijske upale zahtijevaju drugačiji oblik liječenja

Neugode poput grlobolje i začepljenog nosa zimi idu ruku pod ruku. Svaki kašalj izaziva bolni trzaj, ispuhivanje nosa i gutanje čine se kao nemogući zadaci, a jedino o čemu mislimo je zašto nas grebe u grlu.

Svemu tome ne pomaže činjenica da dolaskom hladnog vremena sve više boravimo u zatvorenim prostorima u kojima se zbog grijanja zrak dodatno isušuje, što dodatno oslabljuje sluznicu i otvara prostor za prodor virusa i bakterija.

Iako su grlobolja i začepljen nos vrlo česti pratitelji zimskog razdoblja, u većini slučajeva prolaze u roku tjedan dana i bez potrebe za liječničkom intervencijom.

Što uzrokuje grlobolju i začepljen nos?

Grlobolja je u većini slučajeva simptom bakterijske ili virusne infekcije, no i drugi uzroci mogu biti u pitanju, kao što su pušenje, suh zrak i drugi okolišni čimbenici.

Grlobolja se može očitovati kao peckanje, osjećaj grebanja, suhoća, nadraženost, bol prilikom gutanja ili čak i govora. Sluznica ždrijela je obično crvena, a, u ovisnosti o uzročniku, promjene se mogu uočiti i na tonzilama.

Osjećaj začepljenog nosa (nazalna kongestija) uzrokuje oticanje sluznice nosa što otežava protok zraka, odnosno disanje.

Kućno liječenje

Grlobolja i začepljen nos nisu ozbiljna stanja koja zahtijevaju neodgodivu posjetu liječniku, ali su dovoljno neugodni da traže brzo rješenje.

Dok se imunosni sustav bori protiv infekcije, vi sami, u kućnim uvjetima, možete posegnuti za toplom juhom ili čajem koji će smanjiti vašu neugodu. Česta preporuka su čaj od kamilice i mente koji djeluju protuupalno, antioksidativno i imunostimulatorno.

Ublažavanju grlobolje pomažu i grgljanje tople slane vode (djeluje antibakterijski), med (zacjeljivanje rana), hlađenje sladoledom (zvuči kontradiktorno, ali hlađenje smanjuje upalu), pastile (smiruju upaljeno grlo), topli tuš i ovlaživači zraka (povećanje vlažnosti zrak smanjuje isušivanje sluznice), kao i smanjeno naprezanja i odmaranje grla od govora.

Za smanjenje simptoma začepljenog nosa najbrže rješenje je Olynth HA sprej za nos koji nudi rješenje za djecu i odrasle.

Inovativnom formulacijom s 1 mg/ml ksilometazolinklorida i hijaluronskom kiselinom brzo i dugotrajno odčepljuje nos i sinuse zahvaljujući svom vazokonstrikcijskom učinku te hidrira i štiti sluznicu nosa.

Za djecu od dvije do šest godina osmišljena je blaža formulacija koja sadrži 0,5 mg/ml ksilometazolinklorida i učinkovito pomaže dekongestiji. Ne sadrži konzervanse te je sigurna za uporabu.

Grgljanju i ispiranju usta i ždrijela namijenjena je Hexoral 1 mg/ml otopina s četverostrukim djelovanjem.
  • antiseptičkim djelovanjem smanjuje broj mikroorganizama
  • protuupalno djeluje kod upalnih stanja gingive i sluznice usne šupljine uzrokovanih bakterijama
  • ublažava  grlobolju i teškoće s gutanjem.
Nakon grgljanja/ispiranja usta otopina se mora ispljunuti, stoga je prikladna za uporabu samo kod bolesnika koji to mogu samostalno učiniti.

Kada posjetiti liječnika?

Virusna upala ždrijela obično ne zahtijeva posjet liječniku i prolazi sama od sebe kroz pet do deset dana dok bakterijske upale zahtijevaju drugačiji oblik liječenja. Dijagnoza bakterijske infekcije postavlja se temeljem rezultata brisa grla, dok se antibiotska terapija propisuje ne temelju antibiograma.

Općenito, razlozi za odlazak k liječniku su teška i uporna grlobolja koja ne prolazi uz kućno liječenje, jači problemi s gutanjem, otvaranjem usta ili disanjem, oticanje lokalnih limfnih čvorova, vrućica viša od 38 ˚C koja traje dulje od dva dana, osip, bijele mrlje na tonzilama, razvoj simptoma od stane uha itd.

PLAĆENI OGLAS
Pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
HEX-OLY-CRO-OTC-12-12/2021

Datum objave članka: 13. 12. 2021.