Inkontinencija mokraće - tema za otvoren razgovor

Bolesti i stanja / Opća medicina Milan Mazalin dr. med.

S obzirom da su razlozi nemogućnosti kontrole mokrenja vrlo različiti, postoji nekoliko oblika inkontinencije mokraće, a ovisno o vrsti poremećaja, postoji i nekoliko uspješnih terapija

Nekontrolirano mokrenje (urinarna inkontinencija) pogađa 5 do 10 posto ljudi, a prema nekim podacima, među njima je čak 20 posto osoba starijih od 35 godina. Ipak, samo 30 posto njih potraži liječničku pomoć, jer se srame, i pred liječnikom i pred najbližima. Stoga je nužna stalna borba protiv uvriježenih predrasuda, prije svega trajna edukacija stanovništva koja će upozoriti na karakteristike oboljenja i mogućnosti liječenja.

Vrste inkontinencije mokraće

S obzirom da su razlozi nemogućnosti kontrole mokrenja vrlo različiti, postoji nekoliko oblika urinarne inkontinencije.

Urgentna inkontinencija najčešći oblik inkontinencije kod starijih ljudi. Uzrokuje je preaktivan ili preosjetljiv mokraćni mjehur. Pojačana aktivnost i spontane kontrakcije mokraćnog mjehura nastaju u osoba s normalnim anatomskim odnosima zbog nestabilnosti mišića stjenke mokraćnog mjehura (detruzora). Najčešće je uzrokovana infekcijom, neurološkim bolestima, starenjem, karcinomom ili kamencima u mokraćnom mjehuru, ali i nekim lijekovima (diuretici, antidepresivi…). Mogući su iznenadni podražaji za mokrenjem, i do 20 puta dnevno, tako izraženi da oboljeli često nemaju dovoljno vremena da bi došli do toaleta.

Stresna inkontinencija češće se pojavljuje kod višerotkinja i starijih žena, kod kojih slabe mišići dna male zdjelice i mišići zatvarači mokraćnog mjehura, a mijenjaju se i anatomski odnosi u maloj zdjelici. Izraz „stres“ odnosi se na povećan fizički pritisak, u ovom slučaju tlaka u trbušnoj šupljini. Već kod lakših opterećenja i povećanja tlaka u trbuhu (zbog kihanja, smijanja ili kašljanja), mišić zatvarač (sfinkter) više nije u stanju izvršiti svoju funkciju, popušta pritisku te slijedi nevoljno ispuštanje mokraće. Važnu ulogu imaju naslijeđe, višestruki vaginalni porodi, prekomjerna tjelesna težina, hormonalni poremećaji (menopauza), fizička neaktivnost, kao i pretežak fizički rad. Kod muškaraca se javlja rijetko, uglavnom kao posljedica operacije prostate.

Refleksna inkontinencija rijedak je oblik, kod kojeg uz jače izražene kontrakcije mokraćnog mjehura postoji i neurološka bolest. Javlja se zbog neuroloških oštećenja, zbog kojih dolazi do pojačane podražljivosti mišića detruzora ili smanjene čvrstine sfinktera, a najčešće kombinacije obaju stanja.

Preljevna inkontinencija nastaje kod osoba s opstrukcijom vrata mokraćnog mjehura, u kojih mokraća kapa iz prepunjenog mjehura. Najčešće je uzrokovana povećanjem prostate (hiperplazijom) ili pak rakom prostate. Takav tip inkontinencije može izazvati i opstipacija, jer puno debelo crijevo može vršiti pritisak na izlaz iz mokraćnog mjehura.

Liječenje inkontinencije mokraće

Ovisno o vrsti poremećaja, postoji i nekoliko uspješnih terapija.

Stresna inkontinencija u velikom postotku liječi se vježbama za jačanje mišića dna zdjelice (jačanje funkcije mišića zatvarača - sfinktera, hormonalnom terapijom, izvantjelesnom magnetskom inervacijom i elektrostimulacijom). Definitivno izlječenje postiže se operacijskim zahvatom, koji je uspješan čak u 90 posto slučajeva.

Kod urgentne inkontinencije, preosjetljiva ili preaktivna mokraćnog mjehura, najčešće pomaže terapija lijekovima, koja se često kombinira s toaletnim treningom, kojim se uči kako u točno određenim vremenskim razmacima isprazniti mjehur.

Kod određenog broja bolesnika inkontinencija zaostaje i nakon liječenja osnovne bolesti. Oni trebaju upotrebljavati posebna pomagala, najčešće upijajuće uloške i pelene. Važno je odabrati odgovarajuća pomagala, koja su dizajnom i materijalom specifično prilagođena anatomskim i fiziološkim potrebama, čime se izbjegavaju mnoge neugodne posljedice inkontinencije i održava željena kvaliteta života.
Datum objave članka: 1. 12. 2009.
izdvojeni proizvodi